Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Η Σερβία δεν μπορεί και δεν θα αναγνωρίσει την αναμενόμενη απόφαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας, όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα, επειδή σέβεται το διεθνές δίκαιο και την Χάρτα του ΟΗΕ» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ενδεχόμενη αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων και αποδοχή της προσάρτησης θα αποδυνάμωνε τις σερβικές θέσεις για το ζήτημα του Κοσόβου.

«Υπερασπιζόμαστε τη δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να υπερασπιζόμαστε και την εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτά είναι πράγματα που έχουν κρίσιμη σημασία για εμάς», επισήμανε ο Βούτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση στην Ρωσία επαρχιών της Ουκρανίας.

Δύο ημέρες νωρίτερα ωστόσο ο ίδιος ο Σελάκοβιτς υπέγραψε στην Νέα Υόρκη πρωτόκολλο συνεργασίας για την διετία 2023-2024 με τον ομόλογο του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Σερβία αν και επίσημα καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η ΕΕ ζητά τακτικά από την Σερβία να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Η ενόχληση στις Βρυξέλες για την συμπεριφορά της Σερβίας είναι τόσο ‘έντονη που σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ανεξάρτητου σερβικού Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο προετοιμάζεται σχέδιο ψηφίσματος για την λήψη μέτρων ώστε να αναγκαστεί η Σερβία να ακολουθήσει την πολιτική της Ένωσης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Danas” στο σχέδιο αυτό προτείνεται να συνδεθεί η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η παροχή οικονομικής βοήθειας με την στάση της Σερβίας απέναντι στην Ρωσία και την πρόοδο σε θέματα που αφορούν τον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η Μόσχα ερευνά τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας»