Κέικ μπανάνας ή αλλιώς banana bread από τον Άκη Πετρετζίκη!

Φτιάξτε το πιο ζουμερό και νόστιμο κέικ με μπανάνες, ό,τι πρέπει για σνακ ή πρωινό!

1

Συστατικά

  • 5 μπανάνες, πολύ ώριμες
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 80 γρ. καρύδια
  • 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανιλίνες
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα, προαιρετικά
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, προαιρετικά, για το πασπάλισμα

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κακάο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η περισσότερη υγρασία. Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα οι μπανάνες διαλύονται.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Χοντροκόβουμε την κουβερτούρα και τα καρύδια, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε καλά.
  • Όταν κρυώσει το μείγμα με τις μπανάνες, ρίχνουμε μέσα τα αβγά και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα με τα στερεά.
  • Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά αλλά δεν τα ανακατεύουμε για πολλή ώρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10×30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια του κέικ.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
  • Ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κακάο, και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορα soft cookies από τον Άκη Πετρετζίκη

Πατάτες ογκρατέν από τον Άκη Πετρετζίκη