• Business

    Αποχωρούν από τη Ρουμανία Εθνική και Eurobank, μένει η Alpha Bank

    Eurobank


    Πωλητήριο” στις θυγατρικές τους στη Ρουμανία πρόκειται να βάλουν μέσα στον Ιανουάριο ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, στο πλαίσιο τη αποεπένδυσής τους στα Βαλκάνια, ενώ αντίθετα στη ρουμάνικη αγορά θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η Alpha Bank.

    Η αρχή θα γίνει με την Banca Romaneasca, τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στη Ρουμανία (με μερίδιο αγοράς 1,7%), η οποία θα πουληθεί μαζί με την εταιρεία leasing της, αλλά χωρίς το διασυνοριακό χαρτοφυλάκιό της, ώστε να μην επηρεαστεί προς τα κάτω το προφερόμενο τίμημα, χωρίς να αποκλείεται μετά την πώλησή της να υπάρξει συμφωνία για μεταβίβαση του διασυνοριακού χαρτοφυλακίου προς διαχείριση.

    Το παράδειγμα της Banca Romaneasca θα ακολουθήσει κατόπιν και η Bancpost, θυγατρική της Eurobank (με μερίδιο αγοράς 3%), στην περίπτωση της οποίας δεν είναι σαφές αν θα πωληθεί ολόκληρη ή αν θα διατηρήσει κάποιο μερίδιο η ελληνική τράπεζα, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν ο αγοραστής είναι εγχώριος ή ξένο fund.

    Σημειωτέον ότι πέρυσι υπήρξε έντονη φημολογία περί εξαγοράς της Banca Romaneasca από την Bancpost, με τις συζητήσεις μεταξύ Εθνικής και Eurobank να μην καταλήγουν ωστόσο σε συμφωνία.

    Την ώρα όμως που οι δύο ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε κινήσεις αποχώρησης από τη ρουμάνικη αγορά, μία άλλη ελληνική τράπεζα, η Alpha Bank, φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει την παρουσία της στη Ρουμανία. Αντίθετα, έχει ήδη δρομολογήσει την αποχώρησή της από τη Σερβία, όπου η Alpha Bank Srbija (πρώην Jubanka) είναι προς πώληση και όλα δείχνουν πως θα καταλήξει στα χέρια της AIK Banka, της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, τερματίζοντας έτσι την παρουσία της Alpha Bank στη χώρα μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: Ριζικές αλλαγές με 50% αύξηση για όσους έχουν πάνω από ένα ακίνητο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δουλειά είχε ο Em. Grimaldi στην Αθήνα. Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί στο στόχαστρο του υπ.Οικονομικών: Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια



    ΣΧΟΛΙΑ