ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με το κλίμα που διαμορφώνεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία να αποτυπώνεται στο γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχαν ούτε μια στοιχειώδη κοινωνική επαφή, αν και βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, με παριστάμενους να υποστηρίζουν ότι κατ’ ουσίαν ο ένας απέφευγε τον άλλον, κατά τη δεξίωση που παρέθεσε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στους ηγέτες που δίνουν το «παρών» στη Νέα Υόρκη, μια πρόταση προς την Άγκυρα η πιθανή άρνηση της οποίας θα εκθέσει ανεπανόρθωτα το καθεστώς Ερντογάν στη διεθνή κοινότητα αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατακλείδα της υπό διαμόρφωση βαρυσήμαντης ομιλίας του Πρωθυπουργού από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός σκοπεύει, σύμφωνα με συνεργάτες του, να αποδομήσει στο σύνολό του το bullying και τα ούτως ή άλλως έωλα επιχειρήματα Ερντογάν.
Με τις εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να μιλούν για εφ’ όλης της ύλης θεσμική απάντηση επί του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού της γείτονος, με στοιχεία και ντοκουμέντα. Από το casus belli και τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», τις δημόσιες δηλώσεις περί εισβολής και ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, τους αριθμούς ρεκόρ των παραβιάσεων και υπερπτήσεων ακόμα και πάνω από κατοικημένες περιοχές, τους διωγμούς της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο.
Μέχρι και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια την Τουρκία, τους διωγμούς δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, δικαστών και φυσικά πολιτών, τις εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και τη συνεχιζόμενη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, τις διακρίσεις σε βάρος γυναικών και κοινωνικών ομάδων, όπως καταγράφονται σε συνεχείς εκθέσεις διεθνών Οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και του ίδιου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Διακινητής» ο Ερντογάν
Και μια δεύτερη σχολή σκέψης να προτείνει στον Πρωθυπουργό σαφείς απαντήσεις μόνο επί των όσων ψευδών και ανυπόστατων ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, επιδεικνύοντας τις γνωστές φωτογραφίες της τουρκικής «μονταζιέρας» με δήθεν προσφυγόπουλα -δήθεν θύματα της ελληνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό στο Αιγαίο.
Με την έμφαση, σε αυτό το σενάριο, να δίδεται στο γεγονός ότι τα Ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης, πρωτίστως δε στις ευθύνες του καθεστώτος Ερντογάν και την εργαλειοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα στον Έβρο, τα χιλιάδες περιστατικά σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα βίντεο με αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να οδηγούν πρόσφυγες σε απολύτως ελεγχόμενες περιοχές, οι μηδενικοί έλεγχοι στα παράλια της Τουρκίας και το εμπόριο ανθρώπων που «ανθεί» εδώ και χρόνια, με τους διακινητές στο απυρόβλητο, αν και το καθεστώς «φημίζεται» για την πυγμή με την οποία επιβάλλεται εκεί που θέλει.
Σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει και το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, το ψεύδος με τους 38 μετανάστες και το «νεκρό» τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ και τα εγχώρια φερέφωνά της, που τελικά ζήτησαν συγγνώμη.
Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι ένα από τα moto της παρέμβασης Μητσοτάκη θα αποτελεί η συσχέτιση Ερντογάν- Πούτιν, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα «αγκαζέ» και οι φιλοφρονήσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες, και οι μακροπρόθεσμες πολιτικο-οικονομικές ταυτίσεις , κυρίως όμως η παντελής αδιαφορία του Τούρκου Προέδρου για το μέτωπο των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στον εισβολέα στην Ουκρανία.
Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η αποστροφή του Πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη που παρέθεσε στο Bloomberg: «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία»
Εγρήγορση στα σύνορα
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ανησυχεί την Κυβέρνηση είναι η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά, καθώς, τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Αμερικανική μεγαλούπολη αποτελούν περίτρανη απόδειξη των «ποιοτικών» αλλαγών, επί τα χείρω, που χαρακτηρίζουν πλέον τις διμερείς σχέσεις. Με τις τοποθετήσεις της Τουρκίας (και όχι μόνο της κυβέρνησης Ερντογάν), κάθε φορά, να διευρύνουν το πλαίσιο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, σε μια εύγλωττη αποτύπωση του χάσματος που έχει διαμορφωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες, αποτυπώνοντας τον έντονο σκεπτικισμό αναφορικά με τα πραγματικά κίνητρα και τις άμεσες στοχεύσεις Ερντογάν, δεν αποκλείουν, το αντίθετο, η επίθεση στην Ελλάδα και οι αναφορές του στο μεταναστευτικό από το βήμα του ΟΗΕ, πέρα από την δυσφήμηση της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα, να αποτελεί και τον προάγγελο εξελίξεων στα σύνορα. Πολλώ δε μάλλον τώρα που το «ραντεβού» με τον Μπάιντεν, που διακαώς επιζητούσε ο Ερντογάν, αποτελεί πλέον, έναν ευσεβή πόθο χωρίς πολιτικό αντίκρισμα.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν θα γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας
Συνομιλία Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ