ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα νέα σχέδια για την Ίο ρίχνει επί χάρτου η οικογένεια Μιχαλόπουλου, έχοντας πραγματοποιήσει μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραθαλάσσια έκταση στη Μεσόγειο, στην Ίο.
Όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου Calilo, μεταξύ του 2003 και του 2008, η οικογενειακή εταιρεία έκανε 182 αγορές γης από 2.137 διαφορετικούς πωλητές.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκέντρωση της μεγάλης έκτασης μπορεί να δημιουργεί δυσπιστία και ασάφεια για την πορεία του νησιού στις επόμενες γενιές, η δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε μόλις το 1% των εκτάσεων που έχουμε στη διάθεσή μας και να αφήσουμε το υπόλοιπο αδόμητο, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, τη φυσική αυθεντικότητα και αειφορία του νησιού», εξηγούν.
Από το 2006 έως το 2011 πραγματοποιήθηκε η εκπόνηση της στρατηγικής για το πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι εκτάσεις και ποια λειτουργία θα εξυπηρετούν.
Μετά από 6 χρόνια, ο όμιλος του Άγγελου Μιχαλόπουλου ξεκίνησε να επενδύει στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.
«Το έργο γεννήθηκε από την αγάπη για το νησί της Ίου.
Η οικογένεια μας έχει δεσμευτεί να αναπτύξει μόνο το 1% των εκτάσεων που διαθέτει και όχι το 10% το οποίο προβλέπει ο νόμος για τουριστικές επενδύσεις, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη φυσική ομορφιά του νησιού προστατεύοντας το από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και αλλοίωση που ακολουθεί το μαζικό τουρισμό», σύμφωνα με την εταιρεία.
«Στόχος μας είναι η Ίος να μην γίνει ακόμα ένα πρώην πανέμορφο νησί το οποίο επέλεξε« την υπερβολική δόμηση σε βάρος του περιβάλλοντος.
Η αποστολή μας είναι η διατήρηση και προστασία του νησιού από την υπερανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες μας την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πρότυπο μοντέλο φιλοξενίας το οποίο είναι βασισμένο στους ακόλουθους πέντε πυλώνες: ιδιωτικότητα, πολυτέλεια, πολιτισμός, εύκολη πρόσβαση στη φύση και ψυχαγωγία».
Έναντι στη μαζική ή τη μηδενική ανάπτυξη, ο όμιλος Calilo προτείνει ένα τρίτο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται στην εξαρχής χαμηλή δόμηση η οποία συνδυάζεται με τουριστικό προϊόν υψηλού επιπέδου.
Όπως άλλωστε διαπιστώνουν οι επισκέπτες των θερέτρων του ομίλου Calilo στη νησί, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τις έως σήμερα επενδύσεις στο νησί δε φέρεται να αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο της Ίου, παρά να αναδεικνύουν το κάλλος των παραθεριστικών εκτάσεων που έμεναν αναξιοποίητες, μια ανάσα από άλλα φορτωμένα νησιά των Κυκλάδων.
Έχοντας ξεκινήσει τις επενδύσεις από το 2012, με το άνοιγμα του Free Beach Bar στην παραλία του Μυλοπότα, το 2014 άνοιξε το ξενοδοχείο Agalia με τις πρώτες 13 σουίτες του, και την ίδια χρονιά τις πόρτες του άνοιξε και το lounge Pathos.
Ακολούθησε το 2017 το beach bar Erego στην παραλία της Κουμπάρας, ενώ από το 2019, ο όμιλος εγκαινίασε το πολυτελές resort Calilo στη νότια παραλία του Παπά. Το 2020, έχουν εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση τρεις Επενδύσεις Στρατηγικής Σημασίας.
Οι επόμενες επενδύσεις
Οι επόμενες επενδύσεις αυτές βρίσκονται σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και στοχεύουν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικά έργα στα ακίνητα στις περιοχές Λουκάς, Πικρή Νερό και Κουμπάρα.
Συγκεκριμένα σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στη περιοχή Πικρή Νερό, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη 30 δωματίων και 30 βιλών, σε μια έκταση 690 στρεμμάτων στην περιοχή Κουμπάρα (Calilo Loemo) προβλέπεται να αναπτυχθούν 40 δωμάτια και 20 βίλες, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεδριακού κέντρου.
Στην έκταση του Calilo Max στον Παπά, το σχέδιο προβλέπει 70 δωμάτια και 40 βίλες.
«Το σχεδιαστικό ήθος της ανάπτυξης που προτείνουμε είναι να παραδώσουμε ένα αισθητικά μοναδικό προϊόν το οποίο σέβεται τον παραδοσιακό ύφος της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά ταυτόχρονα καινοτομεί καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη και στοχεύοντας να εκπροσωπεί με υπερηφάνεια τη χώρα μας σε υψηλό παγκόσμιο επίπεδο.
Ο στόχος της οικογένειας είναι να δημιουργήσει αισθητική με υπογραφή, παρέχοντας πρωτότυπα έργα που σχεδιάστηκαν και παράγονται στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές χτισίματος, οι οποίες συνυπάρχουν ειρηνικά με την καινοτομία και τη μοναδικότητα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο μέτωπο της κοινωνικής ευθύνης ο όμιλος της οικογένειας Μιχαλόπουλου έχει προχωρήσει στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας με δωρεές για δράσεις που υπερβαίνουν τα 1,5 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.
Οι δωρεές αυτές εστιάζουν στη στελέχωση και υποδομή του Κέντρου Υγείας, των στρατηγικών υποδομών και της ασφάλειας του νησιού, στην αποπληρωμή των χρεών του Αγροτικού Συνεταιρισμού, στον αθλητισμό και σε προγράμματα τεχνών, ενώ στον τομέα διάσωσης του περιβάλλοντος, έχουν φυτευτεί 68.842 δέντρα και θάμνους στο νησί και 625 αρχαία ελαιόδεντρα που μεταφέρθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Ίο.
Προς το παρόν, το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην Κουμπάρα έχει μπλοκαριστεί από το ΣτΕ, επειδή «δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή ούτε μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού».
Σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, τα σχέδια χρήσεων γης πρέπει να είναι συμβατά με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος στην περίπτωση της Ίου είναι το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΠΠΝΑ).
Σύμφωνα με το ΠΠΝΑ, οι οικονομικές δραστηριότητες στα νησιά πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μην υπάρχει μονόπλευρη εξάρτηση από τον τουρισμό.
Ποιος είναι ο Άγγελος Μιχαλόπουλος
Ο 60χρονος σήμερα Άγγελος Μιχαλόπουλος έφυγε για τις ΗΠΑ το 1983.
Έζησε με τη σημερινή – επί 40 χρόνια – σύζυγό του Βάσω Πετρίδου στο Cornell, όπου πήγε για να σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτική, και ασχολήθηκε με τις χρηματαγορές, για να εξελιχθεί λίγα χρόνια μετά στους πιο ταλαντούχους traders της Wall Street.
Από τα ομόλογα, τις μετοχές και τα εμπορεύματα αποφάσισε να επενδύσει στον τουρισμό, ενώ επίσης, ασχολείται με τη συγγραφή και τη ζωγραφική.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%