Ο Γιώργος Γεροντίδης τιμήθηκε με το Art Athina Award για νέο καλλιτέχνη. Πρόκειται για νέο θεσμό της ομώνυμης αθηναϊκής φουάρ Art Athina, που φέτος άνοιξε εκ νέου τις «πύλες» της στο Ζάππειο.

Η φουάρ αποτελεί διήμερη «γιορτή» με περίπτερα (booths) των εμπορικών αιθουσών της Αθήνας (και όχι μόνο). Το βραβείο αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αποτελεί πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης. Φέτος, η Art Athina συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

1

Γιατί το βραβείο;

Το βραβείο δίνει τη δυνατότητα στον 35χρονο νικητή Γιώργο Γεροντίδη να παρουσιάσει σε ατομική έκθεση έργα του στο MOMus την άνοιξη του 2023.

Βάσει του νεοσύστατου θεσμού δυνατότητα υποψηυφιότητας για το βραβείο είχαν εικαστικοί έως 45 ετών ύστερα από πρόταση της γκαλερί που τους εκπροσωπεί.

Τον Γιώργο Γεροντίδη εκπροσωπεί η γκαλερί Zήνα Αθανασιάδου Zina Athanassiadou Gallery.

Τον νικητή ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής η ιστορικός τέχνης, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, εκπρόσωπος του MOMus Θούλη Μισιρλόγλου. 

Η επιτροπή

Την πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης για το βραβείο απετέλεσαν οι:
Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.
Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της τέχνης, αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.
Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
Ειρήνη Οράτη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Πώς αιτιολογείται

Σύμφωνα με την επιτροπή:

Το έργο του Γεροντίδη το χαρακτηρίζει η συνοχή, η συνέπεια, αλλά και η ευρύτητα των εικαστικών αναζητήσεων και των προβληματισμών του, η έντονη ερευνητική διάθεση, ο προσανατολισμός σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και συνθήκες, ο πειραματισμός και η τεχνική αρτιότητα.

Η μέχρι τώρα δουλειά του καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα εκφραστικών μέσων και τρόπων. Από in situ εγκαταστάσεις και βίντεο έως πολυσυμμετοχικά και διαδραστικά projects στο διαδίκτυο.

Στα έργα του, έννοιες όπως αυτές του αρχείου, της συλλογής και του μουσείου, της διαδικασίας δημιουργίας του έργου τέχνης και της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση αναδεικνύονται κυρίαρχες.

Ο Γιώργος Γεροντίδης μέχρι τη βράβευσή του

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987.

Σπούδασε στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Θεσσαλονίκη και στη Σχολή Καλών Τεχνών ERSEP Plastic Arts στη Λιλ της Γαλλίας.

Aπό το 2021 παρακολουθεί το Δ.Π.Μ.Σ. «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη του ατομική έκθεση A Poor Man’s Something παρουσιάστηκε στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου το 2017 στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίνας Αθανασιάδου.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και προγράμματα φιλοξενίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Coffins Of Black Coffins Of Luck Ieana Tounta art center (2019), THE EQUILIBRISTS, στο Μουσείο Μπενάκη, διοργάνωσηΊδρυμα ΔΕΣΤΕ και New Museum, Νέα Υόρκη, Μουσείο Μπενάκη το 2016, Island of Absurd, Staedtische Gallery στη Γερμανία (2015), Biennale:4 of contemporary art State Museum of Contemporary Art Thessaloniki Greece (2014), Art Laguna, Arsenale of Venice Italy, σε επιμέλεια Igor Zanti (2013)