Δευτέρα, 9 το πρωί, ” άρχεται η συνεδρίασις” για το 4ο Ειδικό Δικαστήριο της μεταπολίτευσης, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Ειδικό Δικαστήριο των… εισαγγελέων.

Στο εδώλιο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εκτός από πρώην αναπληρωτής υπουργός, ήταν και εισαγγελέας. Δίπλα του η Ελένη Τουλουπάκη. Πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και εν ενεργεία εισαγγελέας Εφετών. Από τους 13 μάρτυρες που έχουν κληθεί, οι 8 εισαγγελείς ( νυν ή πρώην ).

1

Δύο εξ αυτών, οι πιο βασικοί κατήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες του. Ελένη Ράικου και Παναγιώτης Αθανασίου, επί σειρά ετών, συνυπηρέτησαν μαζί του σε διπλανά γραφεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Από τον κατάλογο των μαρτύρων απουσιάζει το όνομα του εισαγγελέα που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο. Είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής.

Γιατί δεν θα καταθέσει ο Αγγελής

Ο Γιάννης Αγγελής είναι εκείνος που κατήγγειλε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον Ρασπούτιν που επιχείρησε να παρέμβει στην έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη για τις μίζες της Νοβάρτις, με σκοπό να στήσει κατηγορίες σε βάρος 10 πολιτικών του αντιπάλων.

Οι καταγγελίες του Γιάννη Αγγελή προκάλεσαν πολιτική θύελλα, την ποινική έρευνα της τακτικής Δικαιοσύνης για την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και την έρευνα στη Βουλή για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αμετάκλητα αποφάσισε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες Αγγελή για παρεμβάσεις και “μαγειρέματα” σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων. Με αυτό το βούλευμα, Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη έχουν αμετάκλητα απαλλαγεί από σωρεία κατηγοριών για το αποκαλούμενο «σκάνδαλο της Νοβάρτις», το οποίο ουσιαστικά ήταν το πιο βαρύ σκέλος του κατηγορητηρίου τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γιάννης Αγγελής δεν θα είναι μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο. Τα όσα κατήγγειλε για τους 2 νυν και πρώην συναδέλφους του “κατέπεσαν” πριν ακόμα φτάσουν στο ακροατήριο.

Παρόλα αυτά ο κ.Αγγελής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μεγάλος απών αφού από τις δικές του «βόμβες» και την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψαν οι καταγγελίες που έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.

Οι κατηγορίες Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Για 2 αδικήματα ο πρώην υπουργός και 1 αδίκημα η εισαγγελέας θα κριθούν από το Ειδικό Δικαστήριο. Αμφότεροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες-παρακλάδια της βασικής υπόθεσης της «σκευωρίας Νοβάρτις» για την οποία έχουν οριστικά απαλλαγεί.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και για κακουργηματική ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας της Ελένης Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, από τις 10-4-2017 έως τις 29-9-2017 η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δεν διαβίβασε, ως όφειλε, αμελλητί στη Βουλή τη μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Ευης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές το 2015, από τους τότε υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με το βούλευμα, οδήγησε στην απόσβεση της προθεσμίας της Βουλής να αναζητήσει, βάσει του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, ενδεχόμενως ποινικές ευθύνες των δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός της κατάχρησης εξουσίας καθώς, κατά το βούλευμα, παρακίνησε με φορτικότητα την εισαγγελέα Τουλουπάκη «εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν λόγω της ιδιότητάς του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Το δεύτερο αδίκημα που αποδίδεται στον κ.Παπαγγελόπουλο (η παράβαση καθήκοντος) έχει να κάνει, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, με παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Ράικου – Αθανασίου -Τσατάνη, οι οποίοι χειρίζονταν σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβη στο έργο της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία διενεργούσε την έρευνα για την υπόθεση της Νovartis , «απαιτώντας επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί Ευθύνης των Υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε, προτρέποντάς την, όπως από αυτήν εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία. Σε απάντηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι δεν είναι αυτής της σχολής, διατύπωσε σε βάρος της απειλή με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Για τον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι υπήρξε παρέμβαση Παπαγγελόπουλου σε έρευνες του για τους επιχειρηματίες Γιάννη Αλαφούζο – Ανδρέα Βγενόπουλο και για τον Μιχάλη Σάλλα.

Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ως αληθή την καταγγελία του κ.Αθανασίου για απαίτηση του κ.Παπαγγελόπουλου «να φτιάξει κάτι» για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου, υπονοώντας –κατά την κρίση του καταγγέλλοντα εισαγγελέα- ότι του ζήτησε να κατασκευάσει ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του.

Η τρίτη περίπτωση παραπομπής του πρώην υπουργού για παράβαση καθήκοντος αφορά καταγγελίες της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, οι οποίες πριν από χρόνια είχαν διερευνηθεί ξανά από τη Δικαιοσύνη. Η κα Τσατάνη υποστηρίζει ότι όταν διερευνούσε υπόθεση της Τράπεζας Μαρφίν του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της ζήτησε « να επιστρέψει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου, στην Εισαγγελία διαφθοράς, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της».

Θέλουν τηλεοπτική κάλυψη

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τον οποίο θα υπερασπιστούν στο Ειδικό Δικαστήριο οι δικηγόροι Ιπποκράτης Μυλωνάς, Μάνος Ροδουσάκης και ο συνονόματος ανιψιός του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θα υποβάλει αίτημα να επιτραπεί η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης του.

Η Ελένη Τουλουπάκη, με υπερασπιστές τους Βασίλη Χειρδάρη, Γιάννη Μαντζουράνη και Βαγγέλη Γεωργακόπουλο, θα συναινέσει στο αίτημα, επιθυμώντας και η ίδια η αποδεικτική διαδικασία να γίνει με ανοιχτή την πόρτα στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αμφότεροι πιστεύουν ότι η τηλεοπτική κάλυψη θα διασφαλίσει τη διαφάνεια σε αυτή τη δίκη, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να επιθυμεί να ακουστούν λέξη προς λέξη τα όσα υποστηρίζει ότι θα αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της δίκης.

Για να γίνει δεκτό το αίτημα του θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου και η εισαγγελέας.

Οι 13 μάρτυρες

Πρώτος στη λίστα των μαρτύρων του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Δεύτερη η βουλευτής του ίδιου κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου. Είναι οι βουλευτές που με τον κ.Κεγκέρογλου είχαν καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά για τις μη τιμολογήσεις φαρμάκων της Νοβάρτις.

Ακολουθούν στη λίστα των μαρτύρων οι 3 εισαγγελείς που καταγγέλλουν τον κ.Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση στο έργο τους: Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου, Παναγιώτης Αθανασίου.

Έκτος μάρτυρας είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής (είχε αναπληρωτή του τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο). Στη συνέχεια θα καταθέσουν η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρης Παπαγεωργίου (πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς) και ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος (πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών).

Με αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη έχουν κληθεί να καταθέσουν οι 2 επίκουροι της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης ενώ με αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα καταθέσουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Ειδικό Δικαστήριο θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής η καταγγέλλουσα Γεωργία Τσατάνη ενώ φήμες θέλουν και τον Ανδρέα Λοβέρδο να σκέφτεται ανάλογη κίνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι παθών.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο -Όλα τα ονόματα