ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οριακές καταστάσεις διαδραματίζονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία και στιγματίζεται από τη βαθιά κρίση στους κόλπους του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε το χθεσινό αδιέξοδο στην ψηφοφορία για την επιβολή ποινής ή όχι, στην πολυσυζητημένη υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς. Μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και 12 χρόνια, κρατώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία το βασικό εμπλεκόμενο Μιχάλη Σάλλα.
Τρία από τα μέλη του Δ.Σ ψήφισαν «όχι» στην επιβολή ποινής, ενώ άλλα τρία είπαν «ναι». Το κρίσιμο και καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απόφαση της Προέδρου της Επιτροπής Βασιλικής Λαζαράκου. Η οποία επέλεξε την…αποχή, προκαλώντας γενικευμένη αναστάτωση ανάμεσα στους παρισταμένους, εν μέσω μάλιστα οξύτατων αντεγκλήσεων. Τα ιοβόλα βέλη εκτοξεύτηκαν κατά της Προέδρου της εποπτικής αρχής, που θεωρήθηκε ότι τορπίλισε την όλη διαδικασία, εγείροντας ευρύτερα ζητήματα για την όλη στάση της.
Το θερμόμετρο της έντασης έφτασε στο «κόκκινο» με ορισμένα μέλη του Δ.Σ να κάνουν λόγο για ακατανόητη συμπεριφορά από την πλευρά της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να θέτουν ανοικτά θέμα υποβολής παραίτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Αν και η Βασιλική Λαζαράκου αναζητήθηκε επίπονα τηλεφωνικά, εν τούτοις δεν απάντησε έτσι ώστε να δώσει τη δική της εκδοχή απέναντι στα όσα της καταμαρτυρούνται.
Ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ζητηθούν εξηγήσεις για τις κραυγαλέες δυσαρμονίες στο Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έδωσε την απάντησε με τη φράση «όλα στην ώρα τους». Τονίζοντας ευθύς αμέσως με νόημα ότι «κανένας δεν πρέπει να λησμονεί πώς είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή». Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια ουσιώδης λειτουργική παρέμβαση, εκτός αν υπάρξουν παραιτήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Στις αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών είναι ο διορισμός της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην προκειμένη περίπτωση της Προέδρου Βασιλικής Λαζαράκου και των δύο Αντιπροέδρων Νατάσας Στάμου και Νίκου Κονταρούδη. Ο Υπουργός διορίζει ακόμη και τα άλλα δύο από τα τέσσερα υπόλοιπα μέλη. Που τώρα είναι ο δικηγόρος Αναστάσιος Βιρβιλός και ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιώργος Λελεδάκης.
Στο Δ.Σ της εποπτικής αρχής μετέχουν επίσης ο Εκπρόσωπος της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πάσχας, ενώ από πλευράς της ΕΛΤΕ ( Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) είναι ο Α’ Αντιπρόεδρός της Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Ποιοι ψήφισαν τι, για την υπόθεση χειραγώγησης
Στη χθεσινή ανολοκλήρωτη όπως αποδείχθηκε ψηφοφορία, τα τρία μέλη του Δ.Σ της εποπτικής αρχής που θεώρησαν επωνύμως ότι δεν τίθεται ζήτημα χειραγώγησης για τον Μιχάλη Σάλλα, ήταν οι δύο Αντιπρόεδροι Νατάσα Στάμου και Νίκος Κονταρούδης, με την άποψη των οποίων συντάχθηκε και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Στην αντίπερα όχθη υπέρ της επιβολής ποινής για χειραγώγηση τάχθηκε ο Γιώργος Πάσχας, αν και αρκετά συναινετικός σε σχέση με την στάση του προγενέστερα, που ήταν καταφανώς πιο «σκληρή». Τουλάχιστον χθες ήταν της λογικής «πάρτε μια απόφαση να τελειώνουμε». Μαζί του στην ίδια πλευρά βρέθηκαν οι Αναστάσιος Βιρβιλός και Γιώργος Λελεδάκης.
Όμως η αποχή της Βασιλικής Λαζαράκου έφερε τα πάνω κάτω. Αν και Πρόεδρος ακολούθησε λογική…Πόντιου Πιλάτου, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Αντί να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά, ως εκ της θέσεώς της όφειλε.
Μετά τον σάλο, έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα
Το εκπληκτικό είναι ότι μετά το τέλος της ταραγμένης συνεδρίασης, η Πρόεδρος έστειλε mail στα μέλη του Δ.Σ καλώντας τους σε νέα έκτακτη συνεδρίαση για το ίδια θέμα της χειραγώγησης την ερχόμενη Δευτέρα. Το πώς θα εξελιχθεί ο νέος «γύρος» της σύσκεψης αποτελεί ένα ανοικτό ερώτημα, ειδικά μάλιστα με την οργή που έχει προκαλέσει η στάση της Λαζαράκου στα μέλη του Δ.Σ. Είτε αυτά είπαν «όχι» είτε «ναι» στην υπόθεση της επιβολής ποινών για τη χειραγώγηση. Της προσάπτουν μάλιστα διοικητικές αυθαιρεσίες και άλλα τινά, που εάν ευσταθούν, δημιουργούν μια νοσηρή πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν.
Εξ αντικειμένου ζήτημα δημιουργεί και το 3-3 της χθεσινής ψηφοφορίας. Διότι δεν είναι δυνατόν μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διαβάζουν εντελώς αντίθετα τα ίδια στοιχεία που αφορούν την υπόθεση χειραγώγησης. Κάτι πάει λάθος ή με τα στοιχεία ή με αυτούς που είναι επιφορτισμένοι να κάνουν την τελική κρίση. Φυσικά εκτός πραγματικότητας είναι και η στάση της Προέδρου, που αν μη τι άλλο εμφανίζεται να είναι κατώτερη των περιστάσεων, παρά το γεγονός είναι Νομικός…
Το κορυφαίο όλων βέβαια είναι πώς μια τέτοια υπόθεση που ανάγεται στο 2015 δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει από την πλευρά της εποπτικής αρχής. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την απωθητική αίσθηση που δημιουργεί στην επενδυτική κοινότητα.
Εξόχως τραγελαφικό για τους χειρισμούς που έχουν γίνει με την υπόθεση της χειραγώγησης είναι και το γεγονός ότι αρχικά είχε δοθεί η αίσθηση ότι δεν χρειαζόταν να σταλεί και επιστολή στην τράπεζα Πειραιώς. Παρά ταύτα επιστολή εστάλη και από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση πώς το δάνεια Σάλλα για την αγορά μετοχών έχει εξοφληθεί. Αυτό όμως δεν φάνηκε να είναι αρκετό για την τελική κρίση η οποία ακόμη αναζητείται. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία τρέχει η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας τράπεζας και σοβεί ο «ψυχρός πόλεμος» Στουρνάρα -Σάλλα.
Διαβάστε επίσης: