ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη βιομηχανία της τεχνολογίας να περνάει μία δύσκολη περίοδο, ο 30χρονος Ντίλαν Φιλντ βρίσκεται μία ανάσα από το να γίνει δισεκατομμυριούχος χάρη στην πώληση της εταιρείας λογισμικού που του ανήκει, τη Figma, στην ανταγωνιστική Adobe.
O Φιλντ ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού μαζί με έναν πρώην συμμαθητή του στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εκτοξεύσει τα κέρδη της τόσο γρήγορα, ακόμα και για τα πρότυπα της Silicon Valley.
Παρά την ελεύθερη πτώση των μετοχών τεχνολογίας, η Figma συγκέντρωσε μέσα στα προηγούμενα χρόνια σημαντικά κεφάλαια από μεγάλα funds, εκτινάσσοντας την αποτίμησή της στα 10 δις. δολάρια από 115 εκατ. το 2018.
Οι επενδυτές δεν στηρίζουν την συμφωνία
Ο Φιλντ μπορεί να έχει «χάσει» τον ύπνο του, όπως δήλωσε ο ίδιος, από τον ενθουσιασμό του, η αγορά πάντως δεν συμμερίζεται τη χαρά του.
Οι μετοχές της Adobe υποχώρησαν 17% την περασμένη Πέμπτη, όμως ο Φιλντ σχολίασε ότι «δεν τον ενοχλεί καθόλου αυτό».
«Αν αυτή η συμφωνία κατέρρεε αύριο, θα ένιωθα πολύ καλά», σχολίασε.
Το success story
O Ντίλαν Φιλντ μεγάλωσε βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Δεν ήταν καλός μαθητής στο σχολείο, διέπρεπε όμως στην ομάδα ρομποτικής. Απορρίφθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και αποφάσισε να εγγραφεί στο Μπράουν.
Εγκατέλειψε το κολλέγιο, όταν πήρε μια υποτροφία αξίας 10.000 δολαρίων για να εργαστεί σε προγράμματα λογισμικού για επιχειρήσεις.
Η πρώτη του ιδέα ήταν η δημιουργία drones για να ελέγχουν την πορεία της κίνησης. Δεν είχε καμία επιτυχία, όμως η επόμενη ιδέα του, η Figma, εκτοξεύτηκε.
Η Figma είναι μια πλατφόρμα επεξεργασίας γραφικών, με το πρώτο προϊόν της εταιρείας να κυκλοφορεί τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Η Figma, όπως και άλλες εταιρείες λογισμικού, αναπτύχθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ των πελατών της ήταν η Uber Technologies Inc. και η Square Inc., τώρα γνωστή ως ο όμιλος τεχνολογίας, Block Inc, .
Η καινοτομία που προσέφερε στους πελάτες της ήταν ότι τα πρόγραμμα περιήγησης λειτουργούν ταυτόχρονα σε διάφορες πλατφόρμες, σε αντίθεση με ανταγωνιστικά προϊόντα που λειτουργούν μόνο σε επιτραπέζιους υπολογιστές ή εφαρμογές.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο συνεργάτης του έφυγε από την εταιρεία, αφήνοντας τον Φλιντ να συνεχίσει την επιτυχία της εταιρείας του μόνος του.
Τεράστια κέρδη για τους επενδυτές της Figma
Η Index Ventures είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Figma.
Ο μεγαλοεπενδυτής Danny Rimer της Index ξεχώρισε την εταιρεία από το 2012, όταν μόλις είχε ιδρυθεί και δεν είχε κανένα προϊόν της στην αγορά.
Αποφάσισε να επενδύσει σε αυτή και κάλεσε τον Φιλντ να βγουν έξω για να γιορτάσουν τη συμφωνία. Τότε, ο Φιλντ ήταν μόλις 19 ετών.
Πλέον, κατέχει πάνω από το 12%, σύμφωνα με το Bloomberg, και η επένδυσή της αυτή θα τoυ αποφέρει 2,6 δις δολάρια.
Η Greylock Partners ξεκίνησε να επενδύει στην εταιρεία το 2015 και η Kleiner Perkins το 2018. Οι παραπάνω επενδυτές έχουν μερίδιο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συμφωνία.
Η Sequoia Capital επένδυσε το 2019 στη Figma και το μερίδιο της είναι τώρα αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας ακόμα μέτοχος είναι η εταιρεία Andreessen Horowitz, η οποία επένδυσε το 2020 στη Figma και το μερίδιό της τώρα ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης:
Wall Street: Έντονες διακυμάνσεις στους βασικούς δείκτες – Iσχυρές απώλειες για την Adobe
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας