Το 25% του αερίου που θα παρέχει η Ρωσία στην Τουρκία θα πληρώνεται με ρούβλια, σύμφωνα με δήλωση του Πούτιν. Συμπλήρωσε δε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η σχετική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης του αρχηγού του ρωσικού κράτους με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία λαμβάνει χώρα στο Ουζμπεκιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία.

«Φουσκωμένος» ο λογαριασμός της Τουρκίας για το αέριο

Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείτο Τούρκους αξιωματούχους, αναφερόταν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει ακόμη στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την προβληματική τουρκική οικονομία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Μεταξύ των στόχων του είναι οι εκπτώσεις στις τιμές και οι πληρωμές σε τουρκική λίρα για τις εισαγωγές ενέργειας, δήλωσαν αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δεδομένου ότι συζητούσαν ευαίσθητες πληροφορίες. Ο “λογαριασμός” της Τουρκίας για το φυσικό αέριο πρόκειται να ξεπεράσει φέτος τα 50 δισ. δολάρια και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της χώρας.

Οι επιδιώξεις του Ερντογάν

 Κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν, αναφερόταν ότι ο Τ. Ερντογάν θα επιδίωκε έκπτωση 25% για το φυσικό αέριο και συμφωνία η Τουρκία να πληρώνει μέρος του λογαριασμού της σε λίρες. Η Τουρκία αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 47 δισ. δολαρίων στο τέλος του τρέχοντος έτους και η κακή απόδοση της λίρας καθιστά πιο δαπανηρή την κάλυψη του χρέους. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας έχει φέρει και ένα πρόσθετο βάρος.

Οποιαδήποτε βοήθεια για τη στήριξη της οικονομίας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στον Ερντογάν, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά με ταχύτητα το 80% λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Για την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η σχέση με τη Μόσχα δεν αφορά μόνο πιθανή οικονομική στήριξη, αλλά και μια στρατηγική συμμαχία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιδιώξει ανταλλάγματα εκ μέρους της Δύσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: «Υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία»

Πούτιν για Ουκρανία: «Θέλουμε να τελειώσει η σύγκρουση» – Μόντι: «Δεν είναι εποχή για πόλεμο»

Πολωνία: Προχωρά στην αγορά 50 ελαφρών μαχητικών από τη Νότια Κορέα