Το 35μελές Συμβούλιο Διοικητών της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας — ΔΟΑΕ) ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που απαιτεί από τη Ρωσία να θέσει τέλος στην κατοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

Είναι το δεύτερο ψήφισμα που εγκρίνει ο ΔΟΑΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα περιεχόμενά τους είναι πολύ παρόμοια, αν και το πρώτο ψήφισμα τον Μάρτιο προηγήθηκε της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις του σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη.

Έκκληση του συμβουλίου προς την Ρωσία

Και τα δύο ψηφίσματα προτάθηκαν από τον Καναδά και την Πολωνία εκ μέρους της Ουκρανίας, η οποία δεν συμμετέχει στο συμβούλιο, το ανώτατο όργανο διαμόρφωσης πολιτικής του ΔΟΑΕ που συγκαλείται πάνω από μία φορές τον χρόνο.

Το κείμενο, που αναφέρει πως το συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να “σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες εναντίον, και στον, Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια και οποιαδήποτε άλλη πυρηνική εγκατάσταση στην Ουκρανία”, εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, δύο κατά και επτά αποχές, δήλωσαν διπλωμάτες. Η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο χώρες που ψήφισαν κατά, ενώ η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη, το Μπουρούντι, το Βιετνάμ, η Ινδία και το Πακιστάν τήρησαν αποχή, πρόσθεσαν.

Το συμβούλιο “αποδοκιμάζει τις επίμονες βίαιες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης παρουσίας ρωσικών δυνάμεων και προσωπικού της (ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας) Rosatom στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια”, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Αλληλοκατηγορίες για τον βομβαρδισμό του σταθμού

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη ότι βομβαρδίζει τον σταθμό. Η αποστολή της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ ανέφερε πως “η αχίλλειος πτέρνα αυτού του ψηφίσματος” είναι πως δεν λέει τίποτα για τον συστηματικό βομβαρδισμό του σταθμού.

“Ο λόγος είναι απλός — αυτός ο βομβαρδισμός διενεργείται από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται και προστατεύεται από δυτικές χώρες με κάθε δυνατό τρόπο”, ανέφερε σε μια δήλωση. Το ψήφισμα προσθέτει πως η κατοχή του σταθμού από τη Ρωσία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος. Το ουκρανικό προσωπικό εξακολουθεί να λειτουργεί τον σταθμό κάτω από συνθήκες που σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

“Αυτό το Συμβούλιο ανέλαβε το θέμα τον Μάρτιο και ενέκρινε ένα ψήφισμα που αποδοκίμαζε τις βίαιες ενέργειες της Ρωσίας και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες εναντίον και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και την επαναφορά του ελέγχου τους στις αρμόδιες ουκρανικές αρχές”, ανέφερε η δήλωση των ΗΠΑ στο συμβούλιο. “Την αμέσως επόμενη ημέρα, η Ρωσία απέρριψε εκείνη την έκκληση καταλαμβάνοντας τον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια. Η Ρωσία μεταχειρίζεται τις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας ως στρατιωτικό έπαθλο, επιδιώκοντας να στερήσει από την Ουκρανία τον έλεγχο των δικών της ενεργειακών πόρων και να χρησιμοποιήσει τον σταθμό ως βάση για στρατιωτική δράση εναντίον της Ουκρανίας”, προστίθεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Διαβάστε επίσης

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο διευθυντής του αεροδρομίου Σίπχολ – Ποια η αιτία

Πούτιν: Με κρυπτονομίσματα και μετρητά αξίας 300 εκατ. δολαρίων χειραγωγούσε κόμματα και πολιτικούς ανά τον κόσμο

G7: Στο στόχαστρο των ισχυρών η Ρωσία