«Οι αυριανές αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και DBRS θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για τις ελληνικά ομόλογα», επισημαίνει η Citi και η ομάδα του Aman Bansal, καθώς προβλέπει αναβάθμιση από τη Moody’s κατά μια βαθμίδα, αλλά καμία αλλαγή από την καναδική DBRS Morningstar.

Υπενθυμίζεται ότι η DBRS τοποθετεί την αξιολόγηση της χώρας μας μόλις ένα ‘σκαλί’ (notch) από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade – IG).

1

Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Ba3 σταθερό outlook, σε χαμηλότερα επίπεδα από τη Fitch που τοποθετεί τη χώρα σε BB θετικό outlook, την S&P BB+ σταθερό outlook και τέλος τη DBRS με BB High και σταθερό outlook.

«Κατά την τελευταία αναθεώρηση, ο οίκος έθεσε το ανώτατο όριο της χώρας στο Α3, με βαθμολογίες σε τέσσερις πυλώνες αξιολόγησης σε baa3 για την οικονομική ισχύ, ba1 για τη θεσμική ισχύ και τη διακυβέρνηση, ba3 για τη δημοσιονομική ισχύ και ba για την ευαισθησία στον κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων», επισημαίνει η Citi.

«Η δημοσιονομική ισχύς βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία, δεδομένου ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους μειώνεται.

Στην κατηγορία του κινδύνου εκδήλωσης γεγονότων, ο κίνδυνος του τραπεζικού τομέα αποτελεί τη βασική ευπάθεια, δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι αυξημένα – αν και μειούμενα», εξηγεί η Citi.

H Moody’s επισήμανε πρόσφατα ότι η Ελλάδα έχει από τα λιγότερα ανοίγματα εντός της ευρωζώνης σε ένα σενάριο που ο πληθωρισμός θα έχει διάρκεια.

«Βλέπουμε περιθώρια για μια αναβάθμιση από τη Moody’s μέσω μιας αναβάθμισης κατά μία βαθμίδα σε Ba2. Εξάλλου, ο οίκος της DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB High το Μάρτιο, την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των τεσσάρων βασικών οίκων.

Το βασικό μας σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή αύριο. Ωστόσο, μια απλή αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα θα έφερνε την Ελλάδα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο θα σημαίνει επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (APP).

Συνολικά, βλέπουμε ότι η σχέση κινδύνου/απόδοσης των ελληνικών ομολόγων ευνοεί την υπεραπόδοση τους έναντι των ιταλικών ομολόγων τις επόμενες ημέρες», καταλήγει η Citi.

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι συμβαίνει στις αγορές και τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές