Αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη νομοθετική ρύθμιση που  δίνει τη δυνατότητα στην εισαγγελέα της ΕΥΠ  να προχωράει σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Ανάλογη με του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην προέδρου  του ΠΑΣΟΚ, ήταν η θέση ακόμα 3 καθηγητών που συμμερείχαν σε  επιστημονική εκδήλωση του ΔΣΑ , στη σκιά των τηλεφωνικών υποκλοπών  που έχουν  καταγγελθεί από τον  πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και 2  δημοσιογράφους.

Στην τοποθέτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η έκδοση εισαγγελικής πράξης άρσης του απορρήτου είναι ειδικού χαρακτήρα ενέργειά και ότι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι υπουργοί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν ασυλία και το ακαταδίωκτο και υπάγονται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς και σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επίτιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου και Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σταθόπουλος τόνισε στη δική του ομιλία ότι ο Πρωθυπουργός ως επικεφαλής της ΕΥΠ έχει  αντικειμενικές ευθύνες και θα έπρεπε να παραιτηθεί αφού προηγουμένως  είχε  καλέσει τον

Όπως είπε “είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, καθώς ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών πρέπει να προβεί στις νόμιμες ενέργειες”.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής είπε ότι όσοι επικαλέστηκαν το απόρρητο και δεν έδωσαν στοιχεία για την άρση του απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, παρανόμησαν και διέπραξαν αξιόποινες πράξεις.

Ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος τόνισε με τη σειρά του ότι υπάρχει μια ομολογημένη υποκλοπή και εάν αποκαλυφθεί ότι υπήρξαν πολλές παρακολουθήσεις η Κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του λαού.

Επίσης, ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος ότι πρέπει να γίνουν νομοθετικές αλλαγές, έτσι ώστε να υπάρξουν φίλτρα πριν πάει το αίτημα της ΕΥΠ στην αρμόδια εισαγγελέα για να συναινέσει στην άρση του απορρήτου.

Ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και άμισθος νομικός σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας  Γεώργιος Καραβοκύρης, σημείωσε ότι πρέπει να προβλεφθεί ειδικό συμβούλιο που θα αποφασίσει την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών και πρότεινε να θεσμοθετηθεί το γαλλικό πρότυπο στο θέμα της άρσης του απορρήτου.

Διαβάστε επίσης

«Ροντέο» η εξεταστική από τις αποκαλύψεις του Γ. Ρουμπάτη – Επικαλείται το απόρρητο ο Π. Κοντολέων