ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων, ο συντονιστής της JCPOA (σ.σ. της συμφωνίας του 2015) παρουσίασε τα τελικά κείμενα που θα επέτρεπαν στο Ιράν να εκπληρώσει εκ νέου τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη και στις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αυτήν», υπενθυμίζουν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών (Ε3) στην κοινή ανακοίνωσή τους. Σε αυτά τα κείμενα «ο συντονιστής προχώρησε σε πρόσθετες τροποποιήσεις που μας ώθησαν στα όρια της ευελιξίας μας», υπογράμμισαν.
«Δυστυχώς, το Ιράν αποφάσισε να μην αδράξει αυτήν την αποφασιστικής σημασίας διπλωματική ευκαιρία» και «συνεχίζει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματός του, πέραν αυτού που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προορίζεται για πολιτικούς σκοπούς», τονίζουν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα για άλλη μια φορά να κλείσει η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις, κάτι που ο διευθυντής του Οργανισμού, ο Ραφαέλ Γκρόσι, αρνήθηκε να κάνει.
«Αυτό το τελευταίο αίτημα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις του Ιράν και τη δέσμευσή του για ένα θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την JCPOA», σημειώνουν οι τρεις χώρες. «Η στάση του Ιράν δεν είναι σύμφωνη με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις του και υπονομεύει τις προοπτικές επαναφοράς της JCPOA», την οποία είχαν υπογράψει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία), η Γερμανία και το Ιράν.
«Η θέση μας παραμένει σαφής και αμετάβλητη. Το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί πλήρως και αμέσως με την ΙΑΕΑ», πρόσθεσαν. Δεδομένου ότι το Ιράν δεν προχωρά στην εφαρμογή της προτεινόμενης συμφωνίας, «θα συζητήσουμε με τους διεθνείς εταίρους μας ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε τη συνεχιζόμενη πυρηνική κλιμάκωση εκ μέρους του Ιράν και την απουσία συνεργασίας του με την ΙΑΕΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχολίασε χθες Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ότι η τελευταία απάντηση του Ιράν στις διαπραγματεύσεις ήταν ένα «βήμα προς τα πίσω».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Γκουτέρες: Ο κόσμος πληρώνει τρομερό τίμημα για την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα
Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τον Κάρολο για την ανάρρησή του στον βρετανικό θρόνο