Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις των υπουργών Ενέργειας κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς όπως φαίνεται δεν υπήρξε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο

1

Οι υπουργοί περιμένουν συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις πριν το τέλος του Σεπτέμβρη σε τέσσερις τομείς:

-Χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

-Παράλληλα, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ενέργειας για να στηριχθούν οι καταναλωτές.

-Η Κομισιόν πρέπει να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο (σ.σ. δεν προσδιόρισαν το πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο).

-Θα πρέπει επίσης να παρουσιαστούν προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς εννοούν όταν μιλούν για «πλαφόν στο αέριο» ο Τσέχος υπουργός είπε ότι είναι μια δύσκολη περίπτωση και χρειάζεται έρευνα για το που και πως πρέπει να επιβληθεί. Με τη σημερινή κατανάλωση το ρωσικό αέριο δεν επηρεάζει την τιμή υποστήριξε, έχει περισσότερο ψυχολογικό αντίκτυπο με τις δηλώσεις της Gazprom κ.τλ, υποστήριξε.

Ο Ζ. Σικέλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει να υπάρξει νέα έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας αν αυτό κριθεί αναγκαίο, πριν το τέλος του μήνα.

Από την πλευρά της, η Κ. Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, σημείωσε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%. Όπως είπε πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» η κατανάλωση και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής. Θύμισε ότι η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5% παράλληλα με το υπόλοιπο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως ξέρουμε όλοι η Κομισιόν θέλει πλαφόν στο ρωσικό αέριο, συμπλήρωσε η Επίτροπος. Παραδέχτηκε, όμως, ότι κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά. Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Αν επιβληθεί πλάφον στο LNG ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, είπε καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο να μπορούμε να προμηθευτούμε ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας.

Γερμανία και Αυστρία τάσσονται κατά του πλαφόν

Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη την Αυστρία.

«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.

Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Όπως είπε, στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Σκρέκας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις σήμερα για το εάν θα εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα υποστηρίζει τα νοικοκυριά ή αν θα παραδοθεί στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας φθάνοντας στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Διαβάστε επίσης:

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προσφέρει ρευστότητα σε εταιρείες ενέργειας