ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μηδέν είς το πηλίκο… Αυτό είναι επί της ουσίας το πρακτικό αντίκρισμα της χθεσινής… λειψής γενικής συνέλευσης, της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί». Στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκεται η ομώνυμη συστάδα των 10 νησιών, ακριβώς απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας.
Παρουσία στη συνέλευση είχε μόνο η μία από τις δύο πλευρές των βαθύτατα διχασμένων μετόχων. Αυτή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, που μεταξύ των άλλων ελέγχει πλειοψηφικά ( 63,8%) την εισηγμένη στο χρηματιστήριο Ελινόιλ.
Στην τριμελή οικογένεια Καρνέση ανήκει το 50% των μετοχών της εταιρείας, η οποία κατέχει τις αποκαλούμενες…ελληνικές Μαλδίβες. Λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους που διαθέτουν. Το οποίο όμως δεν φαίνεται να είναι ικανό να καταπραΰνει τις διαφορές και να γεφυρώσει το χάσμα των ιδιοκτητών.
Από τις χθεσινές, εταιρικές διαδικασίες απείχε το υπόλοιπο 50%, που ανήκει με βάση τα δικαιώματα ψήφου, στον Μαρή Ανδρέα Εμπειρίκο. Γόνο της πολυδαίδαλης οικογένειας των εφοπλιστών που κατάγονται από την Άνδρο.
Η αποχή Εμπειρίκου από τη γενική συνέλευση ανάγεται στο γεγονός ότι ο εδώ και 15 χρόνια…αντίπαλος μέτοχος, ο οποίος ασκεί και τη διοίκηση στην «Κτήμα Πεταλιοί» δεν εγγράφει στο βιβλίο μετόχων ακέραια τη συμμετοχή του, παρά μόνον το 12,5%. Αντί του 50%, όπως πιστοποιήθηκε και από την απόφαση εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο των Αθηνών. Επί της απόφασης αυτής έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά Καρνέση, με την οποία και διαιωνίζεται το αδιέξοδο…
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρείται βέβαιο ότι ο Μαρής Εμπειρίκος θα απαντήσει άμεσα νομικά, με αγωγή ακύρωσης των όποιων αποφάσεων της γενικής συνέλευσης. Κατά συνέπεια και όπως όλα δείχνουν, μοιάζει να είναι χωρίς τέλος η … μάχη χαρακωμάτων, ανάμεσα στους δύο αντιμαχόμενους μετοχικούς πόλους της εταιρείας που έχει τους Πεταλιούς.
Το χρώμα του χρήματος και τα 77,2 εκατ. ευρώ
Το «χρώμα» του χρήματος φαίνεται να είναι και σε αυτήν την περίπτωση η αιτία της πολύχρονης κόντρας. Καθότι η εμπορική αξία του συνόλου των ακινήτων της εταιρείας είχε εκτιμηθεί πρo διετίας στα 77,23 εκατ. ευρώ. Αξία ικανή να διαβρώσει τις σχέσεις και ανάμεσα στους έχοντες…
H συμμετοχή του Μαρή Εμπειρίκου στην εταιρεία που ελέγχει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, συνολικής έκτασης περίπου 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πέρασε στα χέρια του από οικογενειακή κληρονομιά. Το 1986 η οικογένεια Παπαλιού που κατείχε το υπόλοιπο 50%, το πούλησε σε Λιβεριανή εταιρεία συμφερόντων Σπύρου Καρνέση.
Οι σχέσεις Καρνέση-Εμπειρίκου ήταν, όπως λένε οι πληροφορίες, εξαιρετικές μέχρι το 2007 . Τότε εμφανίστηκαν στον ορίζοντα τα βαριά μαύρα σύννεφα της ρήξης. Με την πλευρά του πρώτου να θέτει σε ανοικτή αμφισβήτηση το ποσοστό συμμετοχής του δεύτερου.
Η «Κτήμα Πεταλιοί» είναι μια εταιρεία χωρίς ουσιώδη δραστηριότητα και με 46.998 μετοχές, ονομαστικής αξίας 59,09 ευρώ η μία. Από το μισό μετοχικό μερίδιο Εμπειρίκου, οι 17.636 μετοχές δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στο βιβλίο μετόχων, κάτι που σημαίνει ότι στη γενική συνέλευση μπορεί να παραστεί μόνο με…5.863 μετοχές. Εξ ου και αποχή του, προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τον ακρωτηριασμό της μετοχικής του θέσης.
Ένα κάρο χρέη από υποχρεώσεις ΕΝΦΙΑ
Με βάση τη χρήση του 2020 ( καθώς η νέα χρήση του 2021 ήταν αντικείμενο της χθεσινής γενικής συνέλευσης) η εταιρεία των Πεταλιών εμφάνισε κύκλο εργασιών 21.804 ευρώ και ζημιές 1,06 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο της βαρίδι της είναι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ΕΝΦΙΑ. Για τα έτη 2014-2015 οι οφειλές είναι 419.916 ευρώ, καθώς επίσης και άλλες 235.807 από τις επιβαρύνσεις των τόκων. Για τα έτη 2016- 2020 οι προβλέψεις για τον ΕΝΦΙΑ φτάνουν στα 1,049 εκατ. ευρώ…
Το όλο ζήτημα με τους Πεταλιούς έχει όμως και παράπλευρες εξελίξεις, αφού η Alpha Bank έχει δεσμεύσει τους μετοχικούς τίτλους του Εμπειρίκου, έναντι αθετημένης οφειλής άνω του ενός εκατ. ευρώ. Η οποία έχει φτάσει τώρα με τους τόκους υπερημερίας στα επίπεδα των 3,5 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τα δικαιώματα ψήφου εξακολουθούν να ασκούνται από τον μέτοχο.
Άγονοι πλειστηριασμοί
Τον Νοέμβριο του 2019 η τράπεζας εκκίνησε διαδικασία πλειστηριασμού. Η τότε πρώτη προσφορά είχε οριστεί στα 2,7 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στα 2/3 της συνολικής αποτίμησης των 4.050.000 ευρώ. Η αποτίμηση όμως αυτή, προήλθε λαμβάνοντας υπόψη μόνο την αξία του 50% των μετοχών της «κτήμα Πεταλιοί». Η πλευρά Εμπειρίκου κατέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων που έγινε από δικαστικό επιμελητή ήταν «όλως αυθαίρετη». Υπολειπόμενη της πραγματικής αξίας.
Προσκομίστηκε μάλιστα μελέτη εκτίμησης αγοραίας αξίας από την εταιρεία «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», με βάση την οποία ολόκληρο το σύμπλεγμα των Πεταλιών αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ. Και κατ΄επέκταση το μισό της συμμετοχής που ανήκει στον Μάρη Εμπειρίκο κοστολογείται στα 38.615.000 ευρώ…
Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, έγιναν δεκτά όλα αυτά και έτσι η τιμή της πρώτης προσφοράς στη διαδικασία του πλειστηριασμού ανέβηκε στα 25.745.000 ευρώ. Δηλαδή στα 2/3 της αποτίμησης της μισής εταιρείας που ελέγχει τους Πεταλιούς. Αν κάποιος ήθελε να «χτυπήσει» το προς εκποίηση μερίδιο, θα έπρεπε να προκαταβάλει εμπρόθεσμα το 30% της πρώτης προσφοράς. Ήτοι 7,7 εκατ. ευρώ περίπου. Κάτι που εν τέλει δεν έγινε..
Άγονος όμως ήταν και ο δεύτερος πλειστηριασμός που έγινε τον Μάρτιο του 2020. Έκτοτε δεν υπάρχει άλλη κίνηση της τράπεζας προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει υπάρξει κάποια ρύθμιση της οφειλής.
Μένουν σε διαφορετικά νησιά
Σε ότι αφορά πάντως τους δύο συγκρουόμενους μετόχους δεν κινδυνεύουν να… ανταμώσουν στους Πεταλιούς, καθώς έχουν σε διαφορετικά νησιά τους τόπους διαμονής.
Στο Ξερονήσι ή Μικρό Πετάλι βρίσκεται μία κατοικία, που χρησιμοποιείται από τον Μαρή Εμπειρίκο. Την περίοδο 2009-2012 έγιναν έργα ριζικής ανακαίνισης, οπότε και αναπτύχθηκε μονάδα αφαλάτωσης, κεντρική γεννήτρια και φωτοβολταϊκά πάνελ, έτσι ώστε η κατοικία να λειτουργεί αυτόνομα. Έγιναν επίσης λιμενικά έργα για την μαρίνα και τεχνικά έργα για την διάνοιξη δρόμου.
Στο Τραγονήσι βρίσκεται η κατοικία του Σπύρου Καρνέση. Το νησί διαθέτει πλήρεις υποδομές καθώς και αυτονομία στην λειτουργία της κατοικίας.
Τι μπορεί να αξιοποιηθεί εφ’ όσον και εάν
Όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, δεν είναι προς αξιοποίηση όλα τα νησιά των Πεταλιών.
«Η Μεγαλόνησος (Μεγάλο Πετάλι) περιλαμβάνεται στην κατηγορία των νησιών με δυνατότητα επενδυτικής εκμετάλλευσης, καθόσον βάσει του μεγέθους του και τον πολεοδομικό του χαρακτήρα μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του για τουριστική εκμετάλλευση. Τα νησιά Χερσονήσι, Τραγονήσι και Λαμπερούσα ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που απευθύνονται σε ιδιώτες με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που αναζητούν απομόνωση και πρόκειται για νησιά που μπορούν να φιλοξενήσουν μια πολυτελή κατοικία. Τα νησιά Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών.»
Για όλα αυτά βεβαίως προαπαιτούμενο είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους αντιμαχόμενους μετόχους. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη κι αν εκχωρηθεί το ποσοστό του ενός, πάλι θα αποτελεί αγκάθι το «όχι» του δεύτερου. Εφ’ όσον αυτό διαιωνίζεται.
Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα, ηχηρά ονόματα υποψήφιων μνηστήρων για τους Πεταλιούς, πλήν όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το δείχνει άλλωστε και ο συνεχιζόμενος «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στους δύο μετόχους.
Εκτός όμως από την ιδιοκτησία της εταιρείας, υπάρχει κι ένα κομμάτι έκτασης που φέρεται να ανήκει σε αγροκτηνοτρόφους και υπο προϋποθέσεις μπορεί να έχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όχι όμως ιδιαίτερης σημασίας.
Η λαμπερή αίγλη του παρελθόντος
Κατά τα άλλα , ακόμη και μέχρι σήμερα το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, εξακολουθεί να κουβαλά τη λαμπυρίζουσα αίγλη του παρελθόντος. Με αφετηρία κυρίως τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Κατά καιρούς βρέθηκαν εκεί για διακοπές (στο Mεγάλο Πετάλι) διασημότητες, όπως η Mαρία Kάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Pούντολφ Nουρέγιεφ, μέχρι και ο Oυίνστον Tσόρτσιλ.
Στη δεκαετία του ’80 η κόρη του εμβληματικού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα μαζί με τον αδελφό της Kλοντ αγόρασαν μια έκταση 170 στρεμμάτων στο Mεγάλο Πετάλι, διαμορφώνοντας ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα και δίνοντας μια επιπρόσθετη λάμψη στους Πεταλιούς.
Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους, η οποία το 2015 πέρασε στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων της βαθύπλουτης Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ. Κόρης του Ανδρέα Δαυίδ, πρωτανηψιάς του Γιώργου Δαυίδ που ελέγχει την Coca Cola και αδελφής του συχνά-πυκνά «άτακτου» Άλκη. Η αγορά της «βίλας Πικάσο» έγινε έναντι 20 εκατ. ευρώ και η Αλεξία-Ελένη εξακολουθεί να την κατέχει μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο κομμάτι της ιδιοκτησίας φυσικά και δεν περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της «Κτήμα Πεταλιοί».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή
- Έλον Μασκ: Τρεις λόγοι για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του 2025