Στην θλίψη βυθίστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη βασίλισσα της χώρας, έφυγε πριν λίγο από τη ζωή, όπως ανακοίνωσε το παλάτι.

Σε μια δήλωση τους, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα».

1

«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα (Κάρολος και Καμίλα) θα παραμείνουν στο Balmoral σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».

Όλα τα παιδιά της βασίλισσας ταξίδεψαν στο Μπαλμόραλ, κοντά στο Αμπερντίν, αφού οι γιατροί έθεσαν τη βασίλισσα υπό ιατρική παρακολούθηση. Εκεί βρίσκεται και ο εγγονός της, πρίγκιπας Ουίλιαμ, με τον αδερφό του, πρίγκιπα Χάρι, να είναι καθ’ οδόν.

Δείτε την στιγμή που το BBC ανακοινώνει επισήμως τον θάνατο της Ελισάβετ

Live εικόνα έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ).

Ο πατέρας της ανέβηκε στο θρόνο το 1936 μετά την παραίτηση του αδελφού του, βασιλιά Εδουάρδου Η’. Η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε ιδιωτικά στο σπίτι και άρχισε να αναλαμβάνει δημόσια καθήκοντα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1940 η 14χρονη Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εκφώνηση στο BBC, μέσω του οποίου απευθύνθηκε σε άλλα παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις πόλεις.  Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, η Ελισάβετ πραγματοποίησε την πρώτη της δημόσια εμφάνισή, σε μια επίσκεψη στους φρουρούς Γρεναδιέρους, στους οποίους είχε διοριστεί συνταγματάρχης το προηγούμενο έτος. Καθώς πλησίαζαν τα 18α γενέθλιά της, η Ελισάβετ έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του πατέρα της στο εξωτερικό μπορούσε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Τον Φεβρουάριο του 1945 εντάχθηκε στη βοηθητική υπηρεσία γυναικών, ως επίτιμη ανθυπολοχαγός. Εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός και προήχθη πέντε μήνες αργότερα σε σε επίτιμη λοχαγός.

Αμέσως μετά τον πόλεμο, τον Νοέμβριο του 1947, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, πρώην πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας . Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια μέχρι τον θάνατό του τον Απρίλιο του 2021. Απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άνδρέα, Δούκα της Υόρκης, και τον πρίγκιπα Εδουάρδο, κόμη του Γουέσεξ.

Όταν ο πατέρας της πέθανε τον Φεβρουάριο του 1952, η Ελισάβετ -τότε 25 ετών- έγινε βασίλισσα επτά ανεξάρτητων χωρών της Κοινοπολιτείας: του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής , του Πακιστάν και της Κεϋλάνης (γνωστή σήμερα ως Σρι Λάνκα), καθώς και Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.

Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο του ίδιου έτους, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ βασίλεψε ως συνταγματική μονάρχης κατά μια περίοδο μεγάλων πολιτικών αλλαγών, αντιμετωπίζοντας κρίσεις όπως η εποχή των «Προβλημάτων» (Troubles) στη Βόρεια Ιρλανδία, η αποαποικιοποίηση της Αφρικής, η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες αλλά και η αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, πολλές από τις χώρες και εδάφη που βρίσκονταν αρχικά υπό το στέμμα του Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Τι ακολουθεί μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Με βάση τη διαρροή, το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που ενημερώθηκε για τη θλιβερή είδηση ήταν η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, την οποία , σύμφωνα με όσα προβλέπονταν, πήρε τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας. Παράλληλα, ανημερώθηκαν μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, που σχεδιάζουν τιμητικές τελετές σε όλη τη χώρα λίγες ώρες αργότερα. Το σχέδιο προέβλεπε την ενημέρωση όλων με το ίδιο μήνυμα: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».

Η κηδεία της βασίλισσας προβλέπεται να γίνει σε δέκα ημέρες αργότερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, πριν ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Πριν την κηδεία, η σορός της θα εκτεθεί για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα σε όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα γίνει γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» περιέχει επίσης πλάνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ έχει ανανεωθεί ακολουθώντας τους ρυθμούς του ίντερνετ.

Όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο μπάνερ. Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της D-Day που διέρρευσε

D-Day

Η πρωθυπουργός ενημερώνεται με τηλεφωνική κλήση και μήνυμα ότι η Βασίλισσα πέθανε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κωδικός «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα χρησιμοποιηθεί από το Μπάκιγχαμ, ωστόσο αυτή η φράση βρίσκεται στα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1960.

Αμέσως ξεκινά καταιγίδα κλήσεων, για να ενημερωθούν πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί με βάση την ιεραρχία, ξεκινώντας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη» θα ειπωθεί και η κλήση θα διακοπεί.

Μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί πιθανώς με την διευκρίνιση ότι η κηδεία θα γίνει δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της. Ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες.

Το Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας θα μαυρίσει με μια σύντομη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το θάνατο της Βασίλισσας. Οι κυβερνητικοί ιστότοποι θα γίνουν επίσης μαύροι με ειδικά, ήδη σχεδιασμένα πανό.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο θα υπάρχει σιωπή μέχρι να μιλήσει δημόσια πρώτος ο πρωθυπουργός, σε ζωντανή μετάδοση, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα.

Στη συνέχεια η πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον νέο βασιλιά, Κάρολο, που θα απευθυνθεί στο έθνος στις 6 μ.μ. για να συμπέσει με τα κύρια βραδινά δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός και οι ανώτεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε σε συνέχεια σε λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του St. Paul. Αν και είναι προσχεδιασμένο, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, η τελετύη θα πρέπει να φαίνεται «αυθόρμητη»..

Μία ημέρα μετά την D-Day

10 το πρωί

Το Συμβούλιο Προσχώρησης θα συγκληθεί στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ και θα ανακηρύξουν τον Κάρολο ως τον νέο μονάρχη. Όλοι οι άνδρες θα πρέπει να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες, ενώ δεν μπορούν να φορεθούν μετάλλια ή διακρίσεις.

Αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη – το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Το μεσημέρι, οι βουλευτές θα κάνουν αφιερώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων με επικεφαλής των πρωθυπουργό. Στις 3.30 ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα έχουν ακρόαση με τον νέο βασιλιά Κάρολο, αλλά δεν επιτρέπονται σύζυγοι.

Δύο ημέρες μετά την D-Day

Η σορός της βασίλισσας θα επιστρέψει στο Μπάκιγχαμ, ανεξαρτήτως με το πού βρίσκεται, ενώ το φέρετρο θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου μεταξύ άλλων θα βρίσκονται όρθιοι τέσσερις φρουροί, με τα καπέλα κεκλιμένα και τα τουφέκια τους στραμμένα προς το πάτωμα. Ανάλογα με το πού θα βρίσκεται, υπάρχουν διαφορετικά σχέδια για το πώς θα μεταφερθεί η σορός της. Παράλληλα, αναμένεται νέα συζήτηση στο Κοινοβούλιο όπως και σε όλα τα κοινοβούλια που εμπλέκονται.

Τρεις ημέρες μετά την D-Day

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοδεία ξεκινά με επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.

Η επόμενη στάση είναι το Εδιμβούργο, που θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Σκοτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.

Τέσσερις ημέρες μετά το D-Day

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα ανέβει σε πτήση με προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα εμπλεκόμενα κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.

Στο Λονδίνο, θα γίνει πρόβα της διαδικασίας με το φέρετρο της Βασίλισσας που θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμινστερ, γνωστή ως «Επιχείρηση Λιοντάρι»

Πέντε ημέρες μετά το D-Day

Η βασίλισσα θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ. Η διαδικασία θα είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Όταν η βασίλισσα φτάσει στο Γουεστμίνστερ, θα υπάρξει επιμνημόσυνη τελετή.

Έκτη έως ένατη ημέρα μετά το D-Day

Αμέσως ξεκινά τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο. Πρώτα θα την βρεθούν εκεί VIP στους οποίους θα δοθεί χρόνος να την τιμήσουν.

Μετά το κοινό θα μπορεί να εισέλθει στον χώρο που θα είναι κλειστός μόνο για μία ώρα το 24ωρο. Στο μεταξύ ο πρίγκιπας Κάρολος θα πετάξει στην Ουαλία για τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του. Θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Ουαλίας, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ στον Καθεδρικό του Llandaff.

Προγραμματισμός υπάρχει τόσο για το τι θα συμβεί στις βασιλικές κατοικίες όσο και για το πώς θα διασφαλιστεί ότι αρχηγοί κρατών, VIP και αξιωματούχοι θα επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο την ημέρα της κηδείας. Παράλληλα, σχέδια καταρτίζει και το υπουργείο Μεταφορών, για να διευκολύνει τους Βρετανούς και τους ξένους που αναμένεται ότι θα βρεθούν στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο.

Ημέρα Εθνικού Πένθους η ημέρα της κηδείας

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο, θα τελεστεί η κηδεία της Βασίλισσας που ονομάζεται «Ημέρα Εθνικού Πένθους» αν και δεν θα είναι επίσημη αργία. Εάν η κηδεία γίνει καθημερινή, εναπόκειται στους εργοδότες για το εάν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να μην εργαστούν.

Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η ενθρόνιση του πρίγκιπα Καρόλου, όπως και το όνομα που θα θελήσει να πάρει μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Μεσίστια η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή.

Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Γιατί η Ελισάβετ δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα

Δεδομένου ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν “Έλληνας πρίγκιπας”, το γεγονός ότι η Ελισάβετ δεν ταξίδεψε ποτέ στη χώρας μας είναι μια “ενδιαφέρουσα” παράλειψη.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Χιούγκο Βίκερς, ο λόγος, εντοπίζεται στη βαριά ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα που είχε επηρεάσει την άμεση οικογένεια του πρίγκιπα Φιλίππου.

“Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα, γιατί υπέβαλλαν σε δίκη τον πατέρα του [τον Πρίγκιπα Ανδρέα] και θα μπορούσε να είχε εκτελεστεί”, υποστήριξε στο BBC ο Βίκερς.

“Το 1922 έπρεπε όλοι να φύγουν”. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό εκείνη την εποχή.

Είναι μισή αλήθεια ότι δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα: Ήρθε αλλά όχι ως βασίλισσα

Δεν είναι απολύτως αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, εξαδέλφου του πρίγκιπα Φιλίππου, το 1950, βρέθηκαν στην Ελλάδα αλλά αυτό έγινε πριν γίνει βασίλισσα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε ίσως η πιο πολυταξιδεμένη μονάρχης. Σύμφωνα με υπολογισμούς του BBC στη μακρά βασιλεία της, ταξίδεψε σε πάνω από 116 χώρες σε επίσημες κρατικές επισκέψεις ως βασίλισσα, αλλά ποτέ στην Ελλάδα.

Η βασίλισσα έχει ταξιδέψει από το μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος Τουβαλού στον Ειρηνικό, στη Ρωσία, την Κίνα, τη Χιλή, την Γκάνα, την Αυστραλία και σχεδόν παντού ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Μπορεί λοιπόν να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι δεν έκανε ποτέ το σχετικά σύντομο ταξίδι στη γενέτειρα του συζύγου της, Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου που πέθανε το 2021.

Το 1963 ο Βασιλιάς Παύλος ταξίδεψε με τη σειρά του στη Βρετανία για μια κρατική επίσκεψη, αλλά ήταν “φοβερά αμφιλεγόμενη”, όπως σημειώνει ο Βίκερς, επειδή η Ελλάδα κρατούσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους εκείνη την εποχή.

Λίγο μετά από αυτή την επίσκεψη, ο βασιλιάς Παύλος πέθανε. Ο διάδοχός του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος – ο πρώτος εξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου εκδιώχθηκε όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1973.

Αν και, όπως σημειώνει το BBC, οι σχέσεις με την Ελισάβετ παρέμειναν καλές, ποτέ δεν διοργανώθηκε ταξίδι στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τους βασιλικούς δεσμούς, υπάρχει και το ενδεχόμενο η βασίλισσα να μην προσκλήθηκε ποτέ από Έλληνα πρόεδρο για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει επισκεφθεί τη χώρα το 1962.

Έχει επίσης πάει, χωρίς τη βασίλισσα, σε αμέτρητα άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο, συχνά στο πλαίσιο του έργο του για το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Ο πρίγκιπας Φίλιππος επίσης συχνά ταξίδευε συχνά εκπροσωπώντας τη βασίλισσα σε κηδείες ξένων ηγετών ή μοναρχών για λογαριασμό της.

Από πολλές απόψεις, όπως σημειώνει το BBC, ο χάρτης των κρατικών επισκέψεων της βασίλισσας αντικατοπτρίζει την κατάσταση των βρετανικών διπλωματικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Περισσότερα αιτήματα από όσα μπορούν να ικανοποιηθούν…

“Υπάρχουν πάντα περισσότερα αιτήματα για επισκέψεις από όσα μπορούν να ικανοποιηθούν”, σημειώνει επίσης ένας εκπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν όφις υπογραμμίζοντας ότι το όφελος για την εξωτερική πολιτική από ένα ταξιδί είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή μιας τοποθεσίας.

Στη δεκαετία του 1970, η Ελισάβετ ταξίδεψε σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Μπρουνέι. Εκείνη την εποχή “όλα ήταν θέμα πετρελαίου, χρημάτων και επενδύσεων”, λέει ο Βίκερς.

Αλλά πιο συχνά λειτουργεί αντίστροφα, με μια κρατική επίσκεψη της βασίλισσας να λειτουργεί ως ένα είδος ένδειξης ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα πιο σταθερό σημείο – για παράδειγμα το ταξίδι της βασίλισσας στην Ιρλανδία πέρυσι.

Η Βασίλισσα τα κατάφερε σε κάθε έθνος της Κοινοπολιτείας, εκτός από δύο από τις πιο πρόσφατες χώρες, τη Ρουάντα και το Καμερούν.

Διαβάστε επίσης

Δεκαήμερο πένθος στη Βρετανία για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ