H «πολιορκία» της τράπεζας Κύπρου από το αμερικανικό χαρτοφυλάκιο της Lone Star, παραπέμπει σε ένα ντόμινο αχαρτογράφητων ακόμη, εξελίξεων. Μέρος των οποίων είναι από σπόντα και ο… Απόστολος Βακάκης. Ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo.

Το ειδικό ενδιαφέρον με τον αλεξανδρινής καταγωγής, Έλληνα επιχειρηματία έχει μεμονωμένα χαρακτηριστικά και αφορά τη μετοχική συμμετοχή στην Bank of Cyprus Holdings, που από τον Ιανουάριο του 2017 είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και παράλληλα σε αυτό της Κύπρου. Κατ’ ουσίαν για τον 68χρονο σήμερα  Απόστολο Βακάκη ή όλη εμπλοκή συνιστά μια μεγάλη περιπέτεια εγκλωβισμού που ξεκίνησε πρίν από 9,5 χρόνια. Όταν και η Jumbo βρέθηκε εξ ανάγκης να είναι στο μετοχολόγιο της τράπεζας Κύπρου, από όπου έως τώρα μετράει ζημιές περίπου 30 εκατ. ευρώ…

Η άκρη του νήματος των όσων έχουν συμβεί βρίσκεται πίσω, στον Μάρτιο του 2013 και στις αποφάσεις του Eurogroup για βαθύ «κούρεμα» των καταθέσεων στο νησί της Αφροδίτης. Έτσι, στην περίπτωση της τράπεζας Κύπρου «θυσιάστηκε» το 47,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων ( άνω των 100.000 ευρώ) μετατρεπόμενο σε μετοχές.

Ανάμεσα στους περίπου 21.000 μεγαλοκαταθέτες ήταν και η Jumbo του Απόστολου Βακάκη, που μέσω θυγατρικής είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς περί τα 57,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 27.099.720 ευρώ έγιναν μετοχές της τράπεζας, αποτιμώμενες στο 1 ευρώ η μία. Εκείνη την περίοδο η καταθετική βάση της Jumbo στην Κύπρο, αντιστοιχούσε σχεδόν στο 25% του συνόλου των διαθεσίμων και των ισοδυνάμων σε μετρητά, που ήταν λίγο πάνω από τα 230 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστες καταθέσεις στη Κύπρο είχαν και άλλες εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά για πολύ υποδεέστερα ποσά. Με εξαίρεση την Άβαξ κατασκευαστική που είχε καταθετικό υπόλοιπο 9,2 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου του 2013, από 15,9 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2012. Ειδικά σε ότι αφορά τον Βακάκη, οι πληροφορίες λένε πώς   είχε δεχτεί έγκαιρα εισηγήσεις για να «σηκώσει» τις καταθέσεις από τη Μεγαλόνησο ( καθώς πρίν από το «κούρεμα» είχαν υπάρξει μεγάλες εκροές από τράπεζες) αλλά παρά ταύτα, προτίμησε να μην αλλάξει την παγιωμένη στάση του.

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στις δύσκολες καταστάσεις που γνώρισε η Ελλάδα το 2015, με την επιβολή των capital controls. Όπου επίσης οι καταθέσεις της Jumbo έμειναν στη χώρα.

Στο ανοικτό μέτωπο της τράπεζας Κύπρου οι μετοχές που προήλθαν από το «κούρεμα» των καταθέσεων μπήκαν γρήγορα σε τροχιά…εξαύλωσης της αξίας τους. Στη χρήση όμως της περιόδου 2014-2015 η Jumbo απέκτησε άλλες 26.117.453 μετοχές, έναντι συνολικού τιμήματος 6.288.188 ευρώ (στα 0,24 ευρώ η μία).

Η Bank of Cyprus,το Λονδίνο, η Lone Star  και οι ανατροπές

Η εισαγωγή της τράπεζας στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ως Bank of Cyprus Holdings, συσταθείσα στην Ιρλανδία, επέφερε νέες ανατροπές. Οι παλαιές μετοχές «έσβησαν» προκειμένου να δημιουργηθεί το απαιτούμενο αποθεματικό και στις συνέχεια οι μέτοχοι έλαβαν 1 μετοχή για κάθε 20 που κατείχαν. Έτσι ο Απόστολος Βακάκης είδε τη Jumbo να έχει 2.660.859 μετοχές, που αντιστοιχούν στο περίπου 0,60% της τράπεζας.

Η Bank of Cyprus Holdings έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης  στη βρετανική αγορά στις αρχές του 2017, με τη μετοχή να ξεκινά ( βάσει των συναλλαγματικών ισοτιμιών) από τα 3,22 ευρώ. Στα τέλη της περσινής χρονιάς η μετοχή ήταν στο 1,06 ευρώ, ενώ χθές βρέθηκε στα 1,29 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξίας της τράπεζας να είναι στην περιοχή των 576 εκατ. ευρώ.

Πλέον η θέση της Jumbo αποτιμάται στα 3,4 εκατ. ευρώ, όταν τα κόστη από τις «κουρεμένες» καταθέσεις και τις νέες τοποθετήσεις ανέρχονται στα επίπεδα 33,4 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς στην καρδιά των γεγονότων βρίσκονται οι μέχρι τώρα τρείς προτάσεις εξαγοράς της τράπεζας από την Lone Star. Και οι τρείς, σε διαδοχικά  κλιμακούμενες τιμές 1,25, 1,38 και 1,51 ευρώ ανά μετοχή τον περασμένο Ιούλιο, έχουν απορριφθεί από τη διοίκηση της τράπεζας Κύπρου. Με βάση τη χθεσινή ειδησεογραφία το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο εξετάζει νέα, αναθεωρημένη προσφορά, με χρονικό περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο όλο σκηνικό ελλοχεύει και η πιθανότητα εμφάνισης κάποιου «λευκού ιππότη», φιλικά διακείμενου με τη διοίκηση της τράπεζας, που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει άλλη δυναμική στις εξελίξεις. Τις οποίες παρακολουθούν και οι ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον μία εκ των οποίων είναι σε θέση να έχει δυνητικό ενδιαφέρον.

Ανεξαρτήτως αυτών ο λαλίστατος Απόστολος Βακάκης δεν έχει αναφερθεί ποτέ στον επί 9,5 χρόνια «αθέατο» εγκλωβισμό της Jumbo στην τράπεζα Κύπρου. Ίσως γιατί σε αυτό το χρονικό διάστημα, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του έχει αυξηθεί κατά 2,6 φορές. Από τα 722,6 εκατ. ευρώ που ήταν η κεφαλαιοποίηση της Jumbo στα τέλη Μαρτίου του 2013, έχει ανέβει τώρα στα 1,911 δις ευρώ. Στο ίδιο διάστημα η δύναμη των μετρητών στο ταμείο της εισηγμένης έχει τετραπλασιαστεί, καθώς στα τέλη της περσινής χρήσης τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 838,1 εκατ. ευρώ…

Διαβάστε επίσης:

Πανίκος Νικολάου (Τράπεζα Κύπρου): Η πρόοδός μας γίνεται αντιληπτή – Το ΔΣ απέρριψε τις τρεις προτάσεις της Lone Star

Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις του ομίλου στο οκτάμηνο του 2022