Πρωί-πρωί στα χαρακώματα της Βουλής  μπαίνουν οι 29 βουλευτές – μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής καθώς από τις 9.00 π.μ. θα κληθούν να διαμορφώσουν την λίστα  με τους μάρτυρες που θα κληθούν για να φωτίσουν την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ήδη η πρώτη μέρα των εργασιών της Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από έντονες  διαφωνίες και  ένταση  ακόμη και για τα απλά διαδικαστικά όπως η εκλογή Προεδρείου.

Σημείο τριβής και αφετηρία για σκληρές κόντρες είναι η απόλυτη μυστικότητα που θα περιβάλει τη διαδικασία. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την ΕΥΠ είναι διαβαθμισμένο ως απόρρητο,  γεγονός που δεν αφήνει αισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με το περιεχόμενο των καταθέσεων που θα κληθούν να δώσουν οι  μάρτυρες.

Ήδη μια πρώτη γεύση έχει δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Θα πρέπει δε,  να θεωρείται βέβαιη η επανάκληση των  8 προσώπων που κατέθεσαν σε αυτήν Επιτροπή. Πρόκειται για πρόσωπα – «κλειδιά» για τον ρόλο της ΕΥΠ : ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος, οι εισαγγελείς εφετών Βασιλική Βλάχου και Κ.Τζαβέλας, οι νυν, τέως και πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεμ.Δεμίρης, Π.Κοντολέων, Γ.Ρουμπάτης και Θ.Δραβίλλας.  Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα προσκληθεί και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Από εκεί και πέρα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης η λίστα είναι ανοιχτή και μάλιστα δεν απέκλειαν ακόμη και τη πρόταση να κληθεί να καταθέσει ακόμη και ο Πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση η αυλαία άνοιξε χθες  όπως αναμενόταν μέσα σε ένα συγκρουσιακό σκηνικό. “Επιχείρησαν να φτιάξουν ζώνες γκρίνιας και έντασης” ήταν το σχόλιο του Δημήτρη Μαρκόπουλου από την κυβερνητική πτέρυγα μόλις έσβησαν τα φώτα της συνεδρίασης. Στο στόχαστρο της γαλάζιας κριτικής  και η στάση ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για “συμπόρευση”.

Το βαρύ  πολιτικό κλίμα που επικρατεί  αποτυπώθηκε και με το παραπάνω στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι μπηχτές περίσσεψαν. Μετά τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο και τη πρόταση να ανατεθούν στον Δημήτρη Μπιάγκη καθήκοντα αντιπροέδρου, άναψαν τα αίματα.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  κάποια στιγμή υπήρξε ένα διακομματικό πηγαδάκι μεταξύ δυο βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός αυτό έδωσε την έμπνευση σε γαλάζιο  βουλευτή  να ρίξει τα καρφιά του. Απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να του είπε: Παίρνεις γραμμή από το ΠΑΣΟΚ… Το γάντι ωστόσο δεν σηκώθηκε… Λίγο αργότερα όμως ο γαλάζιος βουλευτής επανήλθε και  φέρεται  να είπε : να γιατί λένε ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ.   Σε αυτό το σημείο η αντίδραση ήρθε από το ΠΑΣΟΚ και σε υψηλά ντεσιμπέλ…

Σε υψηλούς τόνους η κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει πως “Δυστυχώς οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ξεκίνησαν καλά, δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς. Οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολιτικομματικό προεδρείο, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και τις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης”.

Με  οξύ ύφος και το συμπέρασμα του ΠΑΣΟΚ με την  Ευαγγελία Λιακούλη να δηλώνει “η Κυβέρνηση ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό. Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού Προεδρείου. Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση.

Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι.  Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά”. Το ΚΚΕ ζήτησε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής να είναι δημόσιες να δίνονται άμεσα τα πρακτικά προς μελέτη και το απόρρητο να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις οι οποίες και εξετάζονται κατά περίπτωση από την εξεταστική επιτροπή που αφορούν αποκλειστικά με στρατιωτικό απόρρητο.

Ο  Γιάννης Κεφαλογιάννης Βουλευτής Ρεθύμνης ΝΔ θα είναι ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών. Προηγήθηκε ένταση μεταξύ των μελών με αφορμή τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο, μια πρόταση που βρήκε τη στήριξη της αντιπολίτευσης.  Ειδικότερα στη ψηφοφορία που έγινε :  ψήφισαν συνολικά 28 βουλευτές.

Απουσίαζε ο Άγγελος Τόλκας από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε αποστολή με τον Α. Τσίπρα.. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εξελέγη Πρόεδρος  με 16 ψήφους υπέρ και 12 λευκά. Στην θέση του Αντιπροέδρου η βουλευτής της ΝΔ  Άννα Μάνη Παπαδημητρίου με 16 υπέρ και 2 λευκά και Γραμματέας ο Στάθης Κωνσταντινίδης με 16 υπέρ και 3 λευκά.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη έως Πέμπτη) και σε πρώτη φάση θα διαρκέσει ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης

Με ανταλλαγή «πυρών» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έκλεισε η πρώτη μέρα της Εξεταστικής