Περί τις 20-30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει την αγορά ιδίων (buyback)  η ΔΕΗ σύμφωνα με όσα είπε χθες στην  τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Όπως τόνισε η εταιρεία συνεχίζει να μελετά στόχους εξαγορών εκτός Ελλάδας, και αναμένεται στους επόμενους μήνες να ανακοινωθεί μια σημαντική κίνηση στη Ρουμανία.

Όσον αφορά τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαιδα 5 εισέρχεται σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και σε εμπορική λειτουργία Ιανουάριο.

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, τόνισε ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα. Οι σχεδιασμοί αλλάζουν μέρα με τη μέρα και γίνονται αναπροσαρμογές. Η ΔΕΗ, ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία βρέθηκε με ισχυρή ρευστότητα που της επιτρέπει να αντεπεξέρχεται.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η ΔΕΗ επέδειξε ανθεκτικότητα και  ευθυγραμμίζεται με το στόχο για EBITDA στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Προχωρά το επιχειρηματικό της σχέδιο για ανάπτυξη στις ΑΠΕ τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές και μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Volterra αναζητά και άλλους στόχους για να επιταχύνει την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ. Και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υλοποιεί το πρόγραμμά της   και αναπτύσσει το δίκτυο οπτικής ίνας με στόχο τις 3 εκ. συνδέσεις μέχρι το 2026.

Στα 699 εκ. ευρώ το κόστος hedging στο πρώτο εξάμηνο

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες ωστόσο κόστισαν στην εταιρεία που αύξησε το δανεισμό της κατά 355 εκατ. ευρώ καθώς δημιουργούν μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαια κίνηση και αυξημένα κόστη στο hedging, που ανάγκασαν την εταιρεία να καταβάλει 699 εκατ. ευρώ για τα αυξημένα margin των συμβολαίων TTF και ενέργειας. Το κόστος του hedging ήταν ιδιαίτερα υψηλό στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και ανήλθε σε 646 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων ήταν 456 εκ. ευρώ. Στο δεύτερο τρίμηνο το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων ήταν χαμηλότερο στα 92 εκατ. ευρώ και το κόστος του hedging στα 53 εκ. ευρώ. Η εταιρεία για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης αύξησε το δανεισμό της.

Ο καθαρός δανεισμός στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 2,245 δισ. ευρώ από 1,89 το αντίστοιχο περσινό αυξάνοντας τον δείκτη net debt/EBITDA στο 2,7 από 2,2 που ήταν πριν ένα χρόνο.

Όσο για το λιγνίτη, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ενώ σημειώνεται ότι παρά την βραχυπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής λιγνιτικής ενέργειας, ο στόχος της απολιγνιτοποίησης παραμένει. Η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας θα αυξηθεί όμως το επόμενο δωδεκάμηνο σταδιακά λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις το α’ εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε  244,4 εκατ. ευρώ έναντι  190,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το Δίκτυο Διανομής, καθώς και σε έργα ΑΠΕ.

Η σύνθεση των κύριων επενδύσεων έχει ως εξής :

Όσον αφορά στις ΑΠΕ η εταιρεία έχει σε λειτουργία 280 MW ενώ σε έξι μήνες θα έχει σε λειτουργία 569 MW  και στα επόμενα  δύο χρόνια 1,6 GW. Επόμενος στόχος της είναι σε 30 μήνες να φτάσει τα 3,1 GW και ακολούθως τα 5,1 GW.

Τηλεπικοινωνίες: Στόχος τα 3 εκ. νοικοκυριά ως το 2026

Στις τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από το Περιστέρι δίκτυο οπτικής ίνας, όπου μέχρι τέλος του 2022 θα έχουν συνδεθεί 15 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυο Fiber to the Home (FttH), σε υπερυψηλές ταχύτητες. Στόχος είναι μέχρι το 2026 να έχουν συνδεθεί 3 εκ. νοικοκυριά.

Η ΔΕΗ διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο να διαχειρίζεται την υποδομή ενέργειας (στύλους, κολώνες, υπόγειες υποδομές κ.ά.) και αξιοποιώντας αυτό το δίκτυο, θα περάσει  το δίκτυο οπτικών ινών στην υπάρχουσα υποδομή, ενώ όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο θα βασιστεί στο υπόγειο δίκτυο.

Ήδη έχει φτάσει το δίκτυό της σε 5.000 νοικοκυριά και ως το τέλος του 2023 θα έχει φτάσει σε 13 Δήμους και σε 440.000 σημεία.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Tα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του Ομίλου παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες εντός των οποίων δραστηριοποιείται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες με σημαντικές εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια.

H λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σε επίπεδα εντός των στόχων του προϋπολογισμού, ενώ συνεχίσαμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και την αύξηση της ισχύος μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για επιλεκτικές εξαγορές σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Volterra για την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 112MW. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το οποίο γνωρίζουμε ήδη καλά λόγω της συμμετοχής μας σε μέρος αυτού με 45% και περιλαμβάνει έργα τόσο σε λειτουργία όσο και έτοιμα για κατασκευή.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την οργανική ανάπτυξη μέσω της ωρίμανσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου έργων μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξασφαλίζοντας περιβαλλοντικούς όρους για άλλα 100MW και προχωρώντας στην προκήρυξη Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ισχύος 644MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης ενώ προσφέρουμε σημαντικά βελτιωμένη εμπειρία και παρέχουμε περισσότερη αξία μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Μέσα από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιβεβαιώνουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 στα επίπεδα του 2021 και συνεχίζουμε την προσήλωσή μας στην υλοποίηση του  επιχειρηματικού μας σχεδίου, που είναι ο μόνος δρόμος για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και με πολλαπλά οφέλη για τους μετόχους μας, το περιβάλλον και την κοινωνία.»