• Big Story

    Έλληνες τραπεζίτες σε απόγνωση: Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να σώσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επιτέλους νομοθετείστε!

    Τράπερ


    Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία στους  Έλληνες τραπεζίτες καθώς ο φόβος του Εισαγγελέα έχει βάλει σε «βαθιά κατάψυξη» την λήψη  κρίσιμων αποφάσεων. Και ο χειρότερος εφιάλτης τους είναι να ξαναζήσει η χώρα  το σκηνικό του 2015.

    «Τα γεγονότα δεν επιτρέπουν κανενός είδους αισιοδοξία», «η χώρα είναι εγκλωβισμένη  σε ένα  καθοδικό σπιράλ που γίνεται πλέον θανατηφόρο», λένε οι τραπεζίτες και περιμένουν πότε θα ψηφιστούν κρίσιμα νομοθετήματα που θα τους λύσουν τα χέρια και θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου να σωθούν οι εταιρείες και κυρίως χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Όμως  οι εξελίξεις όπως στην υπόθεση του Μαρινόπουλου ή στην πρόσφατη ιστορία του ΔΟΛ, δείχνουν «όλα στη χώρα βρίσκονται σε τέλμα και αδιέξοδο», όπως λένε χαρακτηριστικά.

    Από το Νοέμβριο του 2014 ήταν κοινό μυστικό στις τράπεζες ότι ο ΔΟΛ είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα, από τότε είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του, λέει γνωστός τραπεζίτης και συνεχίζει:  Αλλά και  στην υπόθεση Μαρινόπουλου, αντί ο δικαστής να βγάλει την απόφαση την Παρασκευή -οπότε θα τηρείτο το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί- η απόφαση βγήκε τη Δευτέρα και όλη η ιστορία πάει πάλι πίσω  2 με 3 μήνες. Όμως στο διάστημα αυτό η εταιρεία θα χρειαστεί χρηματοδότηση.

    Για τους τραπεζίτες η μεγαλύτερη  απόφαση που θα μπορούσε να λάβει σήμερα η κυβέρνηση είναι «να τσακίσει την ποινικοποίηση της απόφασης», καθώς όλα τα τραπεζικά στελέχη εν προκειμένω αρνούνται να προχωρήσουν τις υποθέσεις, από το φόβο του Εισαγγελέα.

    «Καταστρέφονται εταιρείες, αποσύρονται επενδυτές, διότι στη χώρα δεν προχωρά τίποτα», λέει χαρακτηριστικά γνωστός τραπεζίτης και συνεχίζει:

    Όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της με «φυσιολογικό» τρόπο, δηλαδή να βγει στις αγορές θα συνεχίσει να είναι δέσμια των μνημονίων.

    Και το καθοδικό σπιράλ θα συνεχίζεται.

    Μοναδική διέξοδος για τη χώρα είναι να στραφεί και να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή τους και τον τουρισμό, τομείς στους οποίους έχει πλεονέκτημα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το όχημα για την έξοδο από την ύφεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τραπεζίτες ήταν ξεκάθαροι στον Ιβάν Σαββίδη: Εμείς κούρεμα 80% στα δάνεια του ΔΟΛ δεν κάνουμε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσοχή: Πως χτίζω το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα (ηλεκτρονικές πληρωμές) για να έχω έκπτωση φόρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το πρώτο άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στον ΔΟΛ (υπό την ηγεσία του Β. Μουλόπουλου) «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία γουρουνάκια…».



    ΣΧΟΛΙΑ