ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στη σκιά της κλιμάκωσης της ρήξης Ευρώπης-Ρωσίας λόγω των συζητήσεων επιβολής πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκε χθες η σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση δίνοντας κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης, καθώς τα δεδομένα επιδεινώνονται, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από Ρωσία είναι πιο κοντινό από ποτέ.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της σύσκεψης η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία θα διακόψει την τροφοδότηση της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, Σημειώνεται, αναφέρουν πηγές, ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που η Ευρώπη αποφασίσει πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου από τη Ρωσία αερίου, θα τεθεί για πρώτη φορά και θέμα διακοπής της ροής αερίου στην Ελλάδα από τον Turk Stream, δημιουργώντας προβλήματα επάρκειας και στην ελληνική αγορά.
Προτεραιότητα η εξοικονόμηση ενέργειας
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πλέον η εξοικονόμηση ενέργειας μπαίνει σε πρώτο πλάνο και αναζητήθηκαν τρόποι να συνδυαστεί η κρατική στήριξη στους λογαριασμούς με μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Εξάλλου, η μείωση κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί και την κατεύθυνση που προτείνει η Κομισιόν, εν όψει των ελλείψεων που θα παρουσιαστούν αν διακοπούν οι ροές αερίου από τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να στηρίξει τα νοικοκυριά και στη θέρμανση από φυσικό αέριο, πάντα σε συνδυασμό με μέτρα εξοικονόμησης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν χθες, πιθανά σενάρια και τρόποι στήριξης των νοικοκυριών τους επόμενους μήνες, όμως αναφέρουν πληροφορίες, δεν ελήφθη καμιά απόφαση και θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη σύσκεψη τις επόμενες μέρες.
Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η παροχή ενισχυμένων κινήτρων για να «ξαναβάλουν μπρος» οι καυστήρες πετρελαίου όπου υπάρχουν, καθώς τα τελευταία χρόνια συντελείται ένας επιδοτούμενος μαζικός μετασχηματισμός με την εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.
Κοντά στο κλείσιμο της στρόφιγγας
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει σχέδιο προληπτικής δράσης της χώρας σε περίπτωση που η Μόσχα σφραγίσει οριστικά τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 και επεκτείνει τα μέτρα και στον αγωγό Turk Stream από τον οποίο τροφοδοτείται η χώρα μας.
“Για πρώτη φορά το σενάριο να κλείσει και ο Turk Stream έχει γίνει πιθανό, αν αποφασιστεί πλαφόν στις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία”, σημειώνει πηγή κοντά στα κέντρα αποφάσεων και επομένως το προληπτικό σχέδιο δράσης της ΡΑΕ θα βρεθεί προ των πυλών.
To σχέδιο αυτό προβλέπει ακόμη και πρόγραμμα περικοπής κατανάλωσης φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης με συγκεκριμένη σειρά: Πρώτος στη λίστα είναι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου, κατόπιν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου, στη συνέχεια οι μικρές βιομηχανίες και κατόπιν οι εμπορικοί καταναλωτές..
Τελευταίοι στη λίστα είναι οι προστατευόμενοι καταναλωτές δηλαδή τα νοικοκυριά που καλούνται και αυτά να συνδράμουν με τα δικά τους όπλα τις άμυνες απέναντι στον ενεργειακό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ρωσία εναντίον της Δύσης.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμη διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής στο επόμενο 12μηνο, αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας για την υποδοχή περισσότερων φορτίων LNG, εναλλαγή καυσίμου με λειτουργία 5 μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ και αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου στις μονάδες Λαυρίου – Κομοτηνής από 5 ημέρες σε 15. Το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ.
Θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας
Στο περιβάλλον αυτό θα επανέλθει η συζήτηση για ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης αερίου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Η Ελλάδα θα μπορεί να περιορίσει τον δεσμευτικό στόχο μείωσης, αξιοποιώντας τη σχετική ρήτρα που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή του μέτρου, για τα κράτη στα οποία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αέριο.
Ωστόσο, το θέμα της μείωσης της κατανάλωσης θα μπει επιτακτικά, τόσο για λόγους κόστους όσο και για λόγους επάρκειας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο briefing: “Χρειάζεται να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές μας.”
Τόνισε ότι: “Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο που το βιώνουμε όλοι. Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα, πια, δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την ένταση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της.”
Ανέφερε επίσης ότι: “Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία στρατηγικού χαρακτήρα απειλή απέναντι στην οποία οφείλει -έστω και τώρα- να αντιδράσει αποτελεσματικά. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και αποδοτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες λύσεις. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση”.
Διαβάστε επίσης
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση κύκλου εργασιών και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο 9μηνο, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Συνεργατικοί χώροι: Το προφίλ των εργαζομένων – Γιατί προτιμούν την Ελλάδα
- Παγκράτι: Έξι τραυματίες από φωτιά σε μπαρ – Προκλήθηκε από πυροτέχνημα που ήταν πάνω σε τούρτα γενεθλίων (video)