Σε Νο1 «πονοκέφαλο» αναδεικνύεται η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία έχει σχεδόν 10πλασιαστεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις επί χάρτου για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, καθώς πέρα από το πακέτο της ΔΕΘ, θα πρέπει να «κλειδώσουν» και οι παραδοχές για το «χτίσιμο» του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2023, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται ένα ατελείωτο «γράψε – σβήσε», καθώς παρατηρείται μια έντονη διακύμανση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου η τιμή του φυσικού αερίου κυμαινόταν στα 320 – 340 ευρώ τη μεγαβατώρα και τα τελευταία 24ωρα έχει διαμορφωθεί κοντά στα 220 – 240 ευρώ τη μεγαβατώρα.

1

Πώς θα «χτιστεί» ο νέος προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, αυτή η διαφορά της τιμής μεταφράζεται σε μια απόκλιση της τάξεως του 3% – 4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό, δηλαδή κοντά στα 5,5 – 7 δις ευρώ. Πρόκειται για τεράστιες διαφορές, πάνω στις οποίες είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθούν οι όποιες παραδοχές για το νέο προϋπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστική η «ατάκα» του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ερωτηθείς για το πως θα «χτιστεί» ο νέος προϋπολογισμός. Η απάντησή του «έλα ντε», αποτυπώνει τον προβληματισμό που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο. Την ίδια ώρα, στον ορίζοντα διαφαίνεται ένας ακόμα αστάθμητος παράγοντας: μια νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.

Το χρονοδιάγραμμα

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα για να «κλειδώσει» το πακέτο της ΔΕΘ. Την ερχόμενη Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο που θα δείξει το τελικό ύψος του δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή το πόσο θα «γεμίσει» το καλάθι των παροχών.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορέσει να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, ενώ μια μέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Eurogroup στην Πράγα, το οποίο θα ασχοληθεί με το «καυτό» θέμα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους. Η Αθήνα αναμένει με αγωνία και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν στις 14 Σεπτεμβρίου, για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Goldman Sachs: Πρόβλεψη για απογείωση των τιμών ενέργειας μετά το τέλος της ροής στον Nord Stream

Στίγκλιτς: O λόγος που οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ανεβάσουν τον πληθωρισμό

S&P: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου