«Είμαστε αισιόδοξοι, πιστεύουμε στο brand. Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να μετανιώσουμε στο μέλλον».

Με τον τρόπο αυτό απαντά ο Νίκος Κεράνης, διευθύνων σύμβουλος της οινοποιίας Μαλαματίνα ΑΕ, στο ερώτημα του mononews.gr αν οι επικεφαλής του Ομίλου Mantis έχουν μετανιώσει για την εξαγορά της εταιρείας, που μετρά 126 χρόνια ζωής.

1

Τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια για το μέλλον της εταιρείας,  των αδελφών Χαράλαμπου και Αλέξανδρου Κρομμύδα, που από τον περασμένο Μάρτιο  έχει περάσει πια στα χέρια τους, σκοντάφτουν στους εργαζόμενους.

Ουδέποτε θα φανταζόταν η διοίκηση του ομίλου όταν έκανε την προσφορά στον διαγωνισμό για την εξαγορά της προβληματικής οινοποιίας ότι θα ερχόταν αντιμέτωπη με εικόνες όπου τα ΜΑΤ συγκρούονται με εργαζόμενους- απεργούς.

Ούτε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι το εργοστάσιο θα λειτουργούσε υπό την επίβλεψη (!) της Αστυνομίας.

Η εργασιακή ειρήνη έχει διαρραγεί και δύσκολα θα επανέλθει. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις σχέσεις των εργαζόμενων με τη διοίκηση αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Κάτι που μπορεί να δυναμιτίσει όχι μόνο τα σχέδια εξυγίανσης αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της «Μαλαματίνα».

Αν το εργοστάσιο λειτουργεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα

Μετά από δύο ημέρες το εργοστάσιο και η εταιρεία λειτουργεί. Τη Δευτέρα ξεκινά η εμφιάλωση ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει ελλείψεις στα σημεία πώλησης λόγω των υψηλών αποθεμάτων που υπήρχαν.

«Αν η εταιρεία μείνει ανοιχτή, αν το εργοστάσιο λειτουργήσει κανονικά δεν θα έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας» σημειώνει ο κ. Κεράνης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ξεκινά από τους συνδικαλιστές που υποκινούνται και από κομματικά συμφέροντα,  τα οποία και βάζουν πιο πάνω από τα συμφέροντα της ίδιας της εταιρείας που εργάζονται.

Σήμερα απασχολούνται 91 εργαζόμενοι. Έχουν γίνει πέντε απολύσεις εργαζόμενων εκ των οποίων ο ένας επέστρεψε, με βάση τα όσα λέει στο mononews.gr  ο κ. Κεράνης επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχει υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας περίπου το 60% του προσωπικού.

Οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο των εργαζομένων, που προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες απεργίες, θα συνεχιστούν προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Οι  περιπέτειες της «Μαλαματίνας» και τα σχέδια για το μέλλον

Διαφορετικά το μέλλον είναι άγνωστο για μια εταιρεία, που έχει περάσει από χίλια κύματα και διασώζεται λόγω του ισχυρού brand name που έχει η Μαλαματίνα στην κατηγορία της ρετσίνας διατηρώντας μερίδια που ξεπερνούν το 40%. Η εταιρεία την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υπέρογκα χρέη εξαιτίας μιας σειράς συγκυριών, όπως η οικονομική κρίση και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί αλλά και της ενδοοικογειακής διένεξης του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της πρώην συζύγου του, Κατερίνας. Μια διαμάχη που έφθασε μέχρι και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Στις αρχές του 2020 σε μία προσπάθεια για δανειακή ελάφρυνση της οινοποιίας, η Μαλαματίνα είχε προχωρήσει στην πώληση της «Δουμπιά», στην εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε της οικογένειας Σαράντη. Η Δουμπιά ήταν το πρώτο βήμα για έναν οικονομικό εξορθολογισμό και το δεύτερο έγινε με τη πώληση της οινοποιητικής δραστηριότητας στον όμιλο Mantis.

O Όμιλος,  που έχει παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1974 στον κλάδο των Fast Moving Consumer Goods (FMCGs) και διανέμει στη χώρα μας σημαντικά brands αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων όπως τα Red Bull, AQUA Carpatica, Energizer, Wilkinson, Hawaiian Tropic, M&Ms, Twix, Snickers, Mars, Bounty, Uncle Ben΄s κ.α, κλήθηκε να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις της προηγούμενης ιδιοκτησίας ύψους 13 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.

Επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ σε ένα επτάμηνο

Οι νέοι ιδιοκτήτες πήραν μια εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και όπως επισημαίνει η διοίκηση σε ενημερωτικό σημείωμα για τη διένεξη με τους εργαζόμενους, μέσα στο πρώτο επτάμηνο από την απόκτηση της «Μαλαματίνας» έχουν επενδύσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία.

Παράλληλα, στοχεύουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Μαλαματίνας, με 100% ελληνικά προϊόντα, αξιοποιώντας τους θησαυρούς της ελληνικής γης. Οι επενδύσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η νέα ιδιοκτησία, στοχεύουν:

– στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων

– στην υποστήριξη νέων συσκευασιών και κωδικών, καθώς και την αναβάθμιση και ανάπτυξη των Οινοποιείων που έχει η εταιρία στον Φάρο Χαλκίδας και στην Ασωπία, κοντά την Θήβα.

Το σχέδιο της εταιρίας, πέρα από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

Γιατί η ΔΕΛΤΑ πούλησε τη θυγατρική της στη Βουλγαρία