ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ανακοίνωση των επενδύσεων στο φάρμακο, που επιδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, άφησε απ’ έξω τις πολυεθνικές, οι οποίες αντιμετωπίζουν και τη δαμόκλειο σπάθη της διαπραγμάτευσης.
Ψίχουλα στις πολυεθνικές για τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες
Μόλις το 15% των συνολικών επενδύσεων – οι οποίες μπορούσαν να ενταχθούν στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – αφορούν σε δαπάνες, που πραγματοποιούν πολυεθνικές εταιρίες σε κλινικές μελέτες.
Από τα στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, διαπιστώνεται αυτό, που και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ανακοίνωσε. Ότι, δηλαδή, από το σύνολο των επενδύσεων συνολικού ύψους άνω του μισού δισεκατομμυρίου, το 85% αφορά σε επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Άρα για τις πολυεθνικές δυνάμεις του κλάδου του φαρμάκου απομένει είναι το 15%.
Αυτό συνέβη διότι, σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, για το ποιες επενδύσεις μπορούν να ενταχθούν σε εκείνες, οι οποίες εγκρίνονται, ώστε να επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κριτήρια για τις κλινικές μελέτες από την πλευρά των πολυεθνικών εταιριών ήταν ιδιαίτερα αυστηρά.
Έτσι πολλές εταιρίες έμειναν απ’ έξω από την συγκεκριμένη επιδότηση, η οποία ουσιαστικά θα μεταφραζόταν και σε μείωση του clawback. Αυτό, βεβαίως, δεν αρέσει καθόλου, όπως είναι λογικό, στις πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες αντικειμενικά, λόγω του τεράστιου μεριδίου αγοράς που έχουν στην αγορά φαρμάκου, καταβάλλουν και το μεγαλύτερο ποσοστό του clawback.
Οι πολυεθνικές, λοιπόν, έχουν έναν, ακόμη, λόγο να γκρινιάζουν σχετικά με τις επιβαρύνσεις, που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία για το φάρμακο. Μην ξεχνάμε ότι δεν ευνοούνται καθόλου ούτε από την κατάργηση του διαχωρισμού του clawback 80-20 – το οποίο αφορούσε στην παράμετρο ανάπτυξη – ούτε, βέβαια, από την τελευταία διάταξη σχετικά με το νοσοκομειακό clawback, από το οποίο εξαιρούνται τα φτηνά φάρμακα.
Περιμένουμε την επίσημη αντίδρασή τους.
Επιστροφή στην φαρμακευτική επικοινωνία για τη Ραφάρμ
Ένα γνωστό στέλεχος της αγοράς φαρμάκου από τον κλάδο της επικοινωνίας επιστρέφει και πάλι στην ενεργό δράση, αυτή τη φορά συνεργαζόμενο με ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Πρόκειται για την κα Χριστίνα Βεϊοπούλου, η οποία έχει αναλάβει εδώ και μερικούς μήνες – αν και δεν ανακοινώθηκε επισήμως – τη διεύθυνση του τμήματος επικοινωνίας της φαρμακοβιομηχανίας Ραφάρμ.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να εξυπηρετεί την νέα στρατηγική, που λογικά θέλει να ακολουθήσει ο πανύψηλος αντιπρόεδρος της εταιρείας, Άρης Μητσόπουλος, και η οποία σχετίζεται με μια πιο δυναμική παρουσία της εταιρείας, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εταιρεία Ραφάρμ αποτελεί μία αρκετά παλιά και ιδιαίτερα αξιόλογη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Μάλιστα έχει επεκταθεί και στην πιο δύσκολη αγορά του κόσμου, τις ΗΠΑ.
Είναι λογικό η εσωστρέφεια και το χαμηλό προφίλ, που ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες η βιομηχανία, να μην ταιριάζουν πια στο αναπτυσσόμενο διεθνές προφίλ της.
Πετσόκομμα με το καλημέρα στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
Μην πείτε ότι έχουμε εμμονή με την κομψότατη πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου, αλλά η επικαιρότητα μας προκαλεί.
Μάθαμε ότι μια εταιρεία – και μάλλον δεν είναι μόνο μία – με το που έκατσε στο τραπέζι για διαπραγμάτευση τιμής φαρμάκου, δέχτηκε με το καλημέρα την απαίτηση να δώσει έκπτωση 61%! Φυσικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας τα είδε όλα, αλλά το γνωστό αφήγημα της Επιτροπής ήταν ότι, είτε θα δώσει την έκπτωση άμεσα, είτε θα τη δώσει έμμεσα, λόγω clawback και rebate.
Περιθώρια άρνησης δεν υπάρχουν, αλλά, όσο να πει κανείς, κι αυτή η αδιαλλαξία από την πλευρά της Επιτροπής είναι… εξουθενωτική.
ΥΓ 1. Το «κομψότατη» για την κυρία πρόεδρο μας προέκυψε από ανάρτηση που έκανε ο καλός φίλος της κυρίας Γκογκοζώτου και μέλος της Επιτροπής, Μπάμπης Καραθάνος στο facebook, με αφορμή την επίσκεψη του Θάνου Πλεύρη στον χώρο της συνεδρίασης.
ΥΓ2. Πολύ τσιγκούνηδες είναι εκεί στον ΕΟΠΥΥ. Αν είδαμε καλά, μόλις με 30 ευρώ τον μήνα επιδοτούν το κινητό της κας Γκογκοζώτου. Ε, για όνομα. Μόνο λόγω θέσης, ένα πιο ακριβό πακετάκι κινητής το ‘χει ανάγκη η γυναίκα. Από κει βρήκε να κόψει ο Οργανισμός; Ειδικά όταν της έχει αναθέσεις να του εξοικονομήσει εκατομμύρια;
Πολλά τα εκατομμύρια για τη Gilead λόγω COVID-19
Στον… Θεό εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις της Gilead πέρυσι λόγω COVID-19. Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, πριν από 10 μήνες η εταιρεία θεωρούσε πως θα είχε καθαρό τζίρο (μετά από αφαίρεση clawback και rebate) 150 εκατ. ευρώ, από 64 εκατ. ευρώ το 2021.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από το φάρμακο ρεμδεσιβίρη. Το συγκεκριμένο φάρμακο, αν και εισάγεται από το ΙΦΕΤ, τιμολογείται, όπως φαίνεται, στην ελληνική θυγατρική και φυσικά σε τιμή που έχει συμφωνήσει κεντρικά η ΕΕ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με επίσημες πηγές, ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει έκτακτη χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση του φαρμάκου, η οποία αφορά σε μέρος των συνολικών αγορών ρεμδεσιβίρης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μία κατακόκκινη νύχτα έζησε ο Πειραιάς! Όλη η πόλη μια γιορτή!
- Τράπεζες: Ο «χορός» των αυξήσεων στις τιμές στόχους τους συνεχίζεται
- Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν δύο άντρες για κλοπές έργων τέχνης από εργαστήριο γλυπτικής
- Συρία: Οι νέοι ηγέτες της χώρας ονόμασαν υπουργό Εξωτερικών – Το προφίλ του νέου υπουργού