Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση σε περίπου ένα μήνα, υπό τους φόβους ότι η εξασθένηση των παγκόσμιων οικονομιών λόγω του πληθωρισμού θα αμβλύνει τη ζήτηση καυσίμων και καθώς η αναταραχή στο Ιράκ δεν κατάφερε να μειώσει το αργό πετρέλαιο της χώρας του ΟΠΕΚ εξαγωγές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Οκτώβριο υποχώρησαν 7,12 δολ. ή 6,8%, στα 97,97 δολ. το βαρέλι αφού άγγιξαν το χαμηλό της συνεδρίασης των 97,91 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το WTI μειώθηκε κατά 5,37 δολάρια, ή 5,5% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 91,64 δολάρια ανά βαρέλι.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζονται να καταφύγουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους για να αντιμετωπίσουν τον ξέφρενο πληθωρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.  Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο της ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κάτι που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση των καυσίμων.

Οι τιμές βρέθηκαν να κερδίζουν έδαφος τις προηγούμενες ημέρες αντλώντας ώθηση από τους φόβους για την ήδη περιορισμένη προσφορά, με την Σαουδική Αραβία να αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών στην παραγωγή από τον OPEC+. Αυτό αφορούσε πάντως περισσότερο την περίπτωση επαναφοράς του Ιράν στην αγορά, ενδεχόμενο που δείχνει να απομακρύνεται καθώς η Τεχεράνη δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχτεί τις “υπερβολικές απαιτήσεις” του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA).

Την ίδια στιγμή, μια πηγή από τον OPEC+ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο OPEC και οι σύμμαχοι του δεν συζητούν αυτή την στιγμή την πιθανότητα περικοπών στην παραγωγή.  Παράλληλα, η παραγωγή του Ιράκ – του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα του ΟΠΕΚ – δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν από τις πολιτικές αναταραχές στη χώρα, όπως φοβόταν η αγορά.

Διαβάστε επίσης

Διεύρυνε τις απώλειες ο χρυσός με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ

Η Wall Street «έσβησε» την αντίδραση των ευρωαγορών – Διασώθηκε μόνο ο DAX

Νέο σφυροκόπημα στην Wall Street – Κάτω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500