ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Σπύρου Σαγιά , πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα αλλά και του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επί τουλάχιστον δύο μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016, τα κινητά τηλέφωνα των Σαγιά-Πιτσιόρλα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Παράλληλα η εφημερίδα σημείωνε πως «από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Μπαμ», «στο στόχαστρο της ΕΥΠ (την περίοδο Ρουμπάτη) είχε μπει, μεταξύ άλλων, ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Σαγιάς αλλά και ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και υφυπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας! Επί τουλάχιστον δύο μήνες (από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016) τα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών παραγόντων παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση και το ερώτημα το οποίο θα πρέπει πλέον να απαντηθεί είναι εάν γνώστης ήταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας!».
«Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αφορμή το θέμα των υποκλοπών-παρακολουθήσεων του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου και πρώην συνεργάτη της ”Μ” Θανάση Κουκάκη που αναβίωσε την Παρασκευή στη Βουλή. Βάσει των στοιχείων-ντοκουμέντων που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι «κοριοί» της ΕΥΠ στόχευαν ακόμα και τους πλέον στενούς συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, όπως ο κ. Σαγιάς, ή τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Πιτσιόρλα. Στη διάθεση της «Μ» βρίσκεται η εννιασέλιδη έκθεση της υπηρεσίας, η οποία μάλιστα φέρει συγκεκριμένο υδατογράφημα ”άκρως απόρρητο-ειδικού χειρισμού”», αναφέρεται στη συνέχεια.
«Το πλέον δυσώδες και ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι Σαγιάς και Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν, προφανώς, χωρίς την ύπαρξη εισαγγελικής διάταξης στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου που εξελίχθηκε σε σκάνδαλο, καθώς η φερόμενη επένδυση του εμίρη του Κατάρ κατέληξε σε μια καλοστημένη απάτη, η οποία ακόμη και σήμερα απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ παραδόθηκε στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να το αξιοποιήσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και οι καταγραφές ήταν παράνομες. Εκτός από τον Σαγιά και τον Πιτσιόρλα, οι οποίοι όπως προκύπτει ήταν οι «βασικοί» στόχοι της υπηρεσίας, η ΕΥΠ κατέγραφε τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός στελέχους της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ, η οποία εμπλέκεται στην επένδυση του Ναυαγίου, ενός τοπογράφου, μιας υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας και πολλών ακόμη. Επίσης, ο κοριός καταγράφει και συνομιλία του δημοσιογράφου και εκδότη Αντώνη Δελλατόλα με τον Στέργιο Πιτσιόρλα με αφορμή μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει με έναν εκ των επενδυτών της ΠΙΜΑΝΑ», καταλήγει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα συνοδευόταν από διαβαθμισμένα έγγραφα που έφεραν τις ενδείξεις απόρρητο και άκρως απόρρητο κάτι που οδήγησε στην παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για παραβίαση του άρθρου 252 ΠΚ περί παράνομης χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η εισαγγελική εντολή για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και μάλιστα αναζητήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας, Πέτρος Κουσουλός, για να συλληφθεί αλλά δεν βρέθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για το ζήτημα των επισυνδέσεων του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη την περασμένη Παρασκευή. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει πως κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία παράνομη παρακολούθηση πο0λιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων.
Διαβάστε επίσης:
Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για δημοσίευση απορρήτων εγγράφων της ΕΥΠ