Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, η Κομισιόν ετοιμάζει μέτρα που πρόκειται να τα παρουσιάσει στις 9 Σεπτεμβρίου. Στόχος των μέτρων είναι να επιβραδύνουν την επέλαση της ενεργειακής κρίσης και να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ήδη επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται η ενέργεια διακόπτοντας τη σχέση μεταξύ αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αξιωματούχοι σπεύδουν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο και πώς θα το κάνουν αυτό δεν είναι ακόμη σαφές, με μερικές μεγάλες προκλήσεις να ξεπεραστούν. Ένα βασικό ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος.

1

Το πιθανό μείγμα των μέτρων

Το Bloomberg παρουσιάζει μερικά από τα μέτρα που είναι πιθανό να παρουσιάσει η Κομισιόν στους υπουργούς Ενέργειας.

Επιβολή ορίου στο αέριο αλά Ισπανία

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι πρώτες που βγήκαν εκτός των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ και έθεσαν ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο για να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ είπε ότι η στήριξη θα λάβει τη μορφή πληρωμής που λειτουργεί ως άμεση επιχορήγηση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους των καυσίμων τους.

Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να σημαίνουν περισσότερες εξαγωγές σε διασυνοριακές συνδέσεις με χώρες όπως η Γαλλία. Θα λειτουργούσε καλύτερα εάν τεθεί ανώτατο όριο σε επίπεδο ΕΕ και θα ήταν πιο αποτελεσματικό σε χώρες που χρησιμοποιούν περισσότερο αέριο στα εργοστάσια. Η άμεση παρέμβαση στις αγορές επίσης δεν είναι δημοφιλής στους εμπόρους.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση είπε πρόσφατα ότι το σύστημα ανώτατων ορίων είδε τις τιμές κατά μέσο όρο περίπου 17% χαμηλότερες από αυτήν που θα ήταν η τιμή της αγοράς χωρίς τέτοιο μηχανισμό.

Βραχυπρόθεσμος φόρος στα υπερκέρδη

Με τιμές ρεκόρ, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αποκομίζουν μεγάλα κέρδη που τραβούν την προσοχή των ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη επιβάλει έναν απροσδόκητο φόρο στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά σταμάτησε να το επεκτείνει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός βραχυπρόθεσμου φόρου στα «υπερβολικά» κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Ένα πρόβλημα θα μπορούσε να είναι πώς να ορίσετε τα «υπερβολικά» κέρδη. Και οι υψηλές τιμές επηρεάζουν διαφορετικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Για παράδειγμα, η Uniper SE της Γερμανίας χρειάζεται μια τεράστια κρατική διάσωση καθώς αγωνίζεται να πληρώσει για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που έχασε λόγω των περικοπών στις ροές από τη Ρωσία.

«Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν πιθανώς φόρους στα υπερβολικά κέρδη», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank. «Εάν συμβαίνει αυτό, οι εταιρείες ενέργειας θα μπορούσαν να αντιδράσουν μειώνοντας την παραγωγή, με κίνδυνο περαιτέρω εμβάθυνσης της ενεργειακής κρίσης».

Περιορισμός επιρροής αερίου

Ο περιορισμός της επιρροής του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με το διαχωρισμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής παραγωγής και τον διαχωρισμό των τιμών φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων έχει σκιαγραφηθεί από την Ελλάδα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει χαμηλότερα έσοδα για καθαρή ενέργεια, αντανακλώντας χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Μείωση της ζήτησης

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει έναν εθελοντικό στόχο να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%, αλλά θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τον συντονισμό της μείωσης.

Περιορισμός της τιμής εισαγωγών αερίου

Η Ιταλία έχει ζητήσει εδώ και καιρό να περιοριστεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προκειμένου να περιοριστεί το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Όμως χώρες όπως η Γερμανία — ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου — έχουν δείξει σκεπτικισμό και είναι κάτι με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να συμφωνήσει. Οι ΗΠΑ πιέζουν για ένα παρόμοιο ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αυτό αντιμετωπίζει επίσης τεράστια εμπόδια.

Διαχωρισμός των ΑΠΕ από την αγορά αερίου

Πολλά αιολικά και ηλιακά έργα έχουν ήδη μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την πώληση ενέργειας σε σταθερή τιμή. Όσοι δεν το κάνουν μπορούν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές, αλλά αντιμετωπίζουν και κινδύνους. Αυτό περιλαμβάνει το να βλέπεις τις τιμές να πέφτουν στο μηδέν όταν υπάρχουν πάρα πολλά ηλιακά και αιολικά αποθέματα — κάτι που θα γίνει πιο κοινό καθώς νέες φάρμες έρχονται στο διαδίκτυο.

Ο διαχωρισμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου θα ήταν ευπρόσδεκτος από πολλούς παραγωγούς και επενδυτές, εάν επιτυγχανόταν μέσω της επέκτασης των επιδοτήσεων για τη διαφορά — που καθορίζουν τις τιμές — που θα βοηθούσαν στη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας κάτω από τις τρέχουσες τιμές και θα παρείχαν εγγυήσεις για μελλοντικές επενδύσεις.

«Από πλευράς σταθερότητας και επενδυτή, θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη χρήση του μηχανισμού συμβάσεων για τη διαφορά, αντί να τιμολογείται η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές με βάση το κόστος του φυσικού αερίου, που δεν είναι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γεννήτρια», δήλωσε ο Richard Crawford, επικεφαλής των ταμείων ενεργειακού εισοδήματος στην InfraRed Capital Partners.

Αποσύνδεση του αερίου από την παραγωγή ρεύματος

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνά αλλαγές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα σταματήσουν το ασταθές κόστος του φυσικού αερίου που καθορίζει την τιμή της ενέργειας που παράγεται από φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εισάγει κίνητρα στους καταναλωτές να αντλούν ενέργεια από το δίκτυο όταν η ζήτηση είναι χαμηλή ή αυξάνεται η προσφορά.

Οι επιλογές για την αποσύνδεση του φυσικού αερίου περιλαμβάνουν την ύπαρξη ξεχωριστής αγοράς για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την περιφερειακή τιμολόγηση. Αλλά η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κοστολογείται η ενέργεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων είναι η πρόκληση ακούσιων συνεπειών ή η αποτροπή μελλοντικών επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης

Στο «τραπέζι» η επιβολή πλαφόν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Πράσινο φως» από το ΔΝΤ – Χρηματοδοτεί το Πακιστάν για να αποφύγει την χρεοκοπία

ΕΕ: Υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τάχθηκε το Βέλγιο