Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ αποφάσισε η Βουλή. Η προθεσμία της εξεταστικής για να ολοκληρώσει τις εργασίες της σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου είναι ένας μήνας.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 142 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 καθώς και από τους ανεξάρτητους (απουσίαζε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής). Οι 157 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν, όπως είχε ανακοινωθεί, «παρών».

1

Τι διερευνά η Επιτροπή

Η επιτροπή καλείται να διερευνήσει την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και τις καταγγελίες για υποκλοπές και συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ που ξεκινούν από το 2016.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η επιτροπή θα αποτελείται συνολικά από 29 βουλευτές και συγκεκριμένα 15 από την ΝΔ, 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από ΠΑΣΟΚ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα και τους ανεξάρτητους.

Την Πέμπτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Πέμπτη. Ζητούμενο αποτελεί η διασφάλιση της μυστικότητας μετά τις διαρροές κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Οι τρόποι διασφάλισης του απορρήτου θα συζητηθούν την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων και ακούγεται πολύ έντονα πως είναι πιθανό να ζητηθεί από τους βουλευτές -μέλη της επιτροπής να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός αιθούσης. Πρακτικά κι αυτή τη φορά δεν θα τηρηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ θα ζητήσει κι αναμένεται να κατατεθεί άμεσα το σχετικό αίτημα να κληθούν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επί ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Δραβίλας (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου), ενώ η αντιπολίτευση όπως είναι γνωστό έχει ζητήσει να προσέλθουν οι κ.κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου.