ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Πλησιάζουν οι μέρες, που θα ανοίξουν τα σχολεία, και Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι θα είναι ομαλή η έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δίνει οδηγίες για τον έλεγχο της διασποράς της COVID-19 στο σχολικό περιβάλλον. Τονίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των ελάχιστων κρατών με υψηλό αριθμό θανάτων.
Τα “εργαλεία” για τα σχολεία
Σε πρόσφατη έκθεσή τους οι ειδικοί του ECDC υπογραμμίζουν ότι σημαντικά εργαλεία, για να περιοριστεί η μετάδοση των ιών, αποτελεί η ευλαβική εφαρμογή μέτρων, όπως η προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού κατά της COVID-19, η ενθάρρυνση της καλής αναπνευστικής υγιεινής και των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και η έκδοση συχνών υπενθυμίσεων για παραμονή στο σπίτι, όταν υπάρχουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευπαθή και μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Τις περισσότερες φορές περνάνε τη νόσο χωρίς κάποιο σύμπτωμα ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις, που ορισμένα παιδιά νοσούν σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευθούν, ειδικά όταν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου ή όταν πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Εξάλλου κάποια παιδιά έχουν εκδηλώσει και το σύνδρομο long COVID.
Όπως έχει εξηγήσει στο Healthstories ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης: “Θα πρότεινα η επιστροφή των εκδρομέων στις πόλεις να συνδυαστεί με σελφ τεστ. Επιπλέον τα παιδιά να πάνε χωρίς μάσκες στο σχολείο – μιας και τα κρούσματα θα είναι πολύ μειωμένα – αλλά να κάνουν ένα σελφ τεστ την εβδομάδα. Μόνο χρήσιμο είναι αυτό”.
Τι γίνεται στην Ελλάδα με τους θανάτους
Όσον αφορά στους θανάτους στη χώρα μας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμά ότι θα διατηρηθούν σε υψηλά ποσοστά.
Πιο συγκεκριμένα σε σχετικό πίνακα αναφέρεται διατήρηση των θανάτων στα επίπεδα των 30-35 ημερησίως κατά μέσο όρο, γεγονός το οποίο τοποθετεί τη χώρα μας στην υψηλότερη θέση σχετικά με την θνητότητα λόγω της COVID-19.
Την ίδια ώρα επισημαίνεται κατά 21% περαιτέρω υποχώρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, συγκρίνοντας τα στοιχεία της 33ης εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε 21 Αυγούστου, με εκείνα της εβδομάδας που προηγήθηκε.
Όπως αναφέρεται, για 5η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίστηκε η μείωση τους αριθμού των κρουσμάτων, αν και παραμείνει σχετικά υψηλός (393 ανά 100.000 πληθυσμού). Παρόμοια πτωτική τάση παρατηρήθηκε και στα ποσοστά κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, φτάνοντας το 36% του ανώτατου επιπέδου που καταγράφηκε από την αρχή της πανδημίας.
Το τελευταίο αυτό κύμα οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή BA.5 (Όμικρον 5), το οποίο, όπως παρατηρήθηκε, κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και φαίνεται πλέον να κορυφωθεί σε όλες τις χώρες, με μόνο μία χώρα (Κροατία) να αναφέρει απότομη αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών (αύξηση 46% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα).
Επίσης με βάση τα δεδομένα από 28 χώρες σχετικά με εισαγωγές σε νοσοκομεία (απλές κλίνες και ΜΕΘ) έως την εβδομάδα 33, πέντε ανέφεραν αυξητική τάση σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους δείκτες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα τρέχοντα επίπεδα δεικτών για ΜΕΘ παραμένουν χαμηλά μεταξύ 1% και 19% των μέγιστων τιμών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το ποσοστό θανάτων από COVID-19 για ημερήσιο μέσω όρο 2 εβδομάδων μειώνεται εδώ και τρεις εβδομάδες (12 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με 15,6 θανάτους την προηγούμενη εβδομάδα).
Αυξητικές τάσεις (διάρκεια σε εβδομάδες) παρατηρήθηκαν σε τέσσερις χώρες: Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Νορβηγία όσον αφορά στο ποσοστό θνησιμότητας από την νόσο.
Διαβάστε επίσης