ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μεγάλη κινητικότητα στις αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων κατέγραψε φέτος το καλοκαίρι η εγχώρια αγορά real estate, καθώς μόνο εντός του Ιουλίου, περισσότερα από 200 ξενοδοχεία ξεκίνησαν να αναζητούν νέο ιδιοκτήτη, ενώ τέσσερα μεγάλα assets άλλαξαν χέρια τον ίδιο μήνα, με τους μεσίτες να τονίζουν πως η θερινή περίοδος ήταν μόνο η αρχή.
Τον Ιούλιο οι αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων έφτασαν τις 207, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, αριθμός που αποτελεί έκπληξη. Η αυξημένη διαθεσιμότητα καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών. Μεγάλη διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης δυναμικότητας, 10 έως 30 δωματίων, οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούσαν πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Από τα ακριβότερα ξενοδοχεία, ξεχωρίζει μονάδα 1.500 τ.μ. με πισίνα στη χώρα Μυκόνου, που κατασκευάστηκε το 1990 και διατίθεται έναντι 15 εκατομμυρίων. Επίσης, για ξενοδοχείο 6.000 τετραγωνικών με πισίνα στη Χαλκίδα, έτους κατασκευής 1985, ζητούνται 11,5 εκατ. ευρώ, για μονάδα 5.500 τ.μ. του 2019 στο Μυστρά, 6 εκατ. ευρώ, για ξενοδοχείο του 1987 στη Χερσόνησο με έκταση 5.400 τ.μ. και πισίνα ζητείται το ποσό το 5,5 εκατομμυρίων, ενώ μονάδα 1.300 τ.μ. με πισίνα στο Τσιλιβί Ζακύνθου, που κατασκευάστηκε το 2006 πωλείται προς 5 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση τη φετινή χρονιά, μικρότερη είναι η διαθεσιμότητα μονάδων σε χειμερινούς προορισμούς όπως το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα και τα χωριά του Πηλίου, χάρη και στις υψηλές πληρότητες των τριημέρων της σεζόν 2021 – 2022 που έδωσαν ανάσα ρευστότητας, έπειτα από δύο χειμώνες πανδημίας.
Η έρευνα του Δικτύου θέλει τη διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα μικρών – οικογενειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση να αυξάνεται μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν. Τον δείκτη αυτό θα διαμορφώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς και οι οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία είτε λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα.
Στα χέρια των ξένων funds
Η απόκτηση ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων έχει μπει στο στόχαστρο των ξένων funds. Πρόκειται για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο των «κόκκινων». Όπως αναφέρουν οι μεσίτες, τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω κουρέματος των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σε αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω κουρέματος των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του project Tethys της Intrum, του πακέτου των 75 ξενοδοχείων, στην κούρσα διεκδίκησης των οποίων έχουν κατέβει funds όπως η Bain Capital, η Apollo, το fund του Νίκου Καραμούζη SMERemediumCap, ο όμιλος Λασκαρίδη και η ισραηλινή Brown. Αυτό που διεκδικούν είναι στην ουσία δάνεια 290 εκατομμυρίων, που θα βάλουν στο χαρτοφυλάκιό τους μονάδες σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Χαλκιδική – προορισμοί στους οποίους βρίσκονται σχεδόν οι μισές μονάδες –, ενώ η συνολική δυναμικότητα ξεπερνά τα 4.000 δωμάτια.
Τα deals από τη Μύκονο μέχρι την Εύβοια
Επιπλέον, μέσα στον Ιούλιο έκλεισαν τέσσερα σημαντικά deals. Την αυλαία άνοιξε μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η CIG Hellas της Μαρίτας Καράτζη, στην οποία περιήλθε το τετράστερο Village Resort & Waterpark της Χερσονήσου. Το ξενοδοχείο ανήκε σε εταιρία συμφερόντων Τσάπρα, που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, διαθέτει 275 δωμάτια, θέατρο, waterpark, 3 πισίνες και γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι το asset που ανέβασε τη δυναμικότητα της CIG Hellas στα 400 δωμάτια.
Ακολούθησε το 81 δωματίων Club Med Gregolimano της Εύβοιας, το οποίο πέρασε από την κινεζική Fosun στη γαλλική Hova Hospitality. Το τετράστερο θα επεκταθεί με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων από τους επενδυτές που ελέγχουν 125 assets 1,3 δισεκατομμυρίων. Η σχετικά πρόσφατα ιδρυθείσα ξενοδοχειακή θυγατρική της Attica πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της το Tinos Beach, ξενοδοχείο του Θανάση Μαρτίνου, έναντι 6,5 εκατομμυρίων. Στο τέλος του Ιουλίου, η εισηγμένη Λάμψα των αδελφών Λασκαρίδη ανακοίνωσε την πώληση Sheraton Rhodes Resort έναντι 43,8 εκατ. ευρώ στον ισπανικό επενδυτικό όμιλο Azora Group, με σκοπό να επικεντρωθεί στα ξενοδοχεία πόλης, όπως είναι η επέκταση του MGallery της Accor στο Κολωνάκι.
Μέσω πλειστηριασμού άλλαξε χέρια και το πολυτιμότερο από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του Μπάμπη Βωβού, το ημιτελές Stella Maris στο Γαλατά, επίσης μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Θυμίζουμε ότι τη σεζόν είχε ανοίξει η σημαντικότερη συμφωνία, λόγω τοποθεσίας, η απόκτηση του Kensho Psarou στη Μύκονο από τη Monterock International, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Πέτρος Στάθης.
Διαβάστε επίσης
Lamda Development: Πώς θα δρέψει καρπούς από τις επενδύσεις στο λιανεμπόριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ματίνα Παγώνη: Όταν το Ταμείο Ανάκαμψης πληρώνει 37.500 για απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορείς να πεις όχι
- Κλάδος προϊόντων φυτικής προέλευσης: Με ισχυρή παρουσία η Κεντρική Μακεδονία στη διεθνή έκθεση Plant Based World 2024
- Ζελένσκι: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να ενισχύσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας
- Κώστας Τσιάρας: Στόχος μας η εξασφάλιση επαρκών, ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων