Με μεγάλη ένταση και χωρίς να φωτιστεί περαιτέρω η υπόθεση των παρακολουθήσεων ολοκληρώθηκε η πολύωρη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλη. Όπως πολλοί είχαν προβλέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν την στάση που είχαν για άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για πολιτική αποσταθεροποίησης και έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα «προκαλώντας τον» να καταθέσει πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «Η δυσπιστία του λαού είναι δεδομένη και θα τη λάβετε στην κάλπη».

1

Για την υπόθεση Ανδρουλάκη, δεν παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, ενώ ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκαν στην παρακολούθηση των τηλεφώνων τους, ο πρώτος όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο δεύτερος κτην περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδα, κ. Κατρίνης, διεμήνυσε τις προτάσεις που είχε κάνει  ο κ. Ανδρουλάκης στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ακόμη, ζήτησε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά και να αποκαλύψει  ο πρωθυπουργός τους λόγους της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο βήμα της Βουλής
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκρηκτική η ομιλία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε όλες τις κινήσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες και την αποδοχή του αιτήματος για την εξεταστική επιτροπή. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Τασου Τέλλογλου, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ως υποψήφιος τότε πρωθυπουργός μαζί με την σύζυγο και την κόρη του είχε πέσει θύματα παρακολούθησης.

Ως προς την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα και ακόμα δεν γνωρίζει τον λόγο που αποφασίστηκε η παρακολούθηση του  κ. Ανδρουλάκης, ως υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά, αναρωτήθηκε τον λόγο που ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει μεταβεί στην ΕΥΠ για να ενημερωθεί αρμοδίως.

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, προκάλεσε τον κ. Τσίπρα, απαντώντας σε προηγούμενη αναφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει μία πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης για να διαπιστώσει ο ίδιος και το κόμμα του πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος παραμένει αρραγής. Τέλος, στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως ο νόμος 2224/1995 περί απορρήτου δεν βάζει κανένα περιορισμό, από άποψη προσώπων, στην παρακολούθηση για  λόγους εθνικής ασφαλείας.

54.000 παρακολουθήσεις την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την τριτολογία του, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε πως μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε πρωθυπουργός να εμφανίζεται σίγουρος στην Βουλή ότι επί των ημερών του δεν είχαν γίνει παρακολουθήσεις κατά δημοσιογράφων ή πολιτικών, όταν είναι καταγεγραμμένες συνολικά 54.000 παρακολουθήσεις της ΕΥΠ την περίοδο 2015- 2019.

Συγκεκριμένα είπε: «Είπατε κ. Τσίπρα ότι επί των ημερών σας ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Επί των ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία. Σας το είπα εξαρχής»

Εξηγήσεις για τις υποκλοπές ζήτησε ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πει τον λόγο που η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως η Κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: «Την δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση ευθυνών παραίτηση και εκλογές και την  καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη προκλήσεις τοξικότητα λάσπη και διχασμό.»

Ακόμη, πρότεινε, όπως είχε κάνει και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η εκλογή του Διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται από την ΑΔΑΕ και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να μην είναι αρκετό η Επιτροπή να δίνει απλά την θετική γνώμη στον προτεινόμενο από την πλειοψηφία υποψήφιο.

Μέσα στις προτάσεις που κατέθεσε ήταν και η κατάργηση του άρθρου 87 του νόμου 4790/2021 που στερεί την δυνατότητα απο την  ΑΔΑΕ να ενημερώνεται εκ των υστέρων για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. . Τέλος, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για την θητεία του, πρότεινε να υπάρξει ξεχωριστή εξεταστική Επιτροπή για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του, σε ότι αφορά την ΕΥΠ.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που σας διακατέχει
Αλέξης Τσίπρας

Αποκαλύψεις για τις υποκλοπές από τον Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με την σειρά του άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση ως Watergate λέγοντας συγκεκριμένα, «Εδώ μιλάμε για το ελληνικό Watergate -έτσι το αποκαλεί η εφημερίδα που αποκάλυψε το Watergate, η Washington Post. Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς Συριζαίους, κομμουνιστές, οπαδούς του ΜέΡΑ;».

Αναφερόμενος στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του ανέφερε χαρακτηριστικά «Ναι, είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 έως και τουλάχιστον το 2020, κυρίως από την NSA -κάτι που έχει αποδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία στα ισπανικά δικαστήρια, στοιχεία που είναι στη διάθεσή σας αν τα θέλετε και συμπεριλαμβάνουν στην δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων τα περιεχόμενα του κινητού μου, βίντεο και ηχογραφημένες συνομιλίες μου. Ο λόγος που εγκάλεσα δημοσίως τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, ήταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος μου»

Μάλιστα ανέφερε και τον λόγο που εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι, εμείς στο ΜέΡΑ25 εγκαλούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση, εδώ στη Βουλή, δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απόρρητου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανάφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλείδες προστασίας των πολιτών του νόμου του 1994 του ΠΑΣΟΚ.»

Διαβάστε επίσης

Δευτερολογία Κατρίνη: «Θα επιμείνουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων»

Δευτερολογία Τσίπρα: Ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ