ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σενάριο πολύ βαθιάς ύφεσης και πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με σταθερά διψήφια επίπεδα πληθωρισμού εξυφαίνεται από τις εκτιμήσεις της βρετανικής Capital Economics.
«Η συνεχιζόμενη εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου και η πιθανότητα να παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα υποστεί πιθανότατα βαθύτερη ύφεση από ό,τι είχαμε προβλέψει προηγουμένως και θα ωθήσει τον πληθωρισμό στο 10% πριν από το τέλος του έτους και θα τον διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών», προβλέπει ο Jack Allen-Reynolds, Senior Economist της Capital Economics.
«Προειδοποιήσαμε από τον Απρίλιο ότι η Ευρωζώνη έχει δύσκολα μπροστά της, αλλά από τα μέσα Ιουλίου, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 50% περαιτέρω και είναι δύσκολο να τις δούμε να μειώνονται ξανά στο εγγύς μέλλον. Έχουμε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή μας για την τιμή του φυσικού αερίου στα €250 ανά MWh στο τέλος του τρέχοντος έτους και στα €150 στο τέλος του 2023, τιμή η οποία θα εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά υψηλή με βάση τα ιστορικά πρότυπα», συνεχίζει ο οικονομολόγος του think tank.
Oι τιμές ενέργειας που θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα είναι ακόμη υψηλότερες από ό,τι υπέθετε η Capital Economics προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα, πιστεύουν τώρα ότι η Ευρωζώνη θα βιώσει μια βαθύτερη ύφεση. Τα συνολικά πραγματικά εισοδήματα φαίνεται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 3% φέτος και σχεδόν 2% το 2023.
Με την καταναλωτική εμπιστοσύνη κοντά σε χαμηλό ρεκόρ, φαίνεται απίθανο τα νοικοκυριά να είναι πρόθυμα να μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους αρκετά ώστε να διατηρήσουν τις δαπάνες τους.
Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση θα μειωθεί απότομα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου έτους. Και το υψηλό κόστος της ενέργειας είναι επίσης πιθανό να επιβαρύνει τις επενδύσεις και οι επιχειρήσεις θα περιορίσουν τα μη απαραίτητα κεφαλαιουχικά έργα.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη
«Έχουμε προβλέψει μηδενική ανάπτυξη για το γ΄ τρίμηνο και η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα είναι αυστηρότερες. Ενώ μπορούμε να περιμένουμε συνεχή δημοσιονομική στήριξη για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας, οι κυβερνήσεις δεν θα απορροφήσουν όλο το πρόσθετο κόστος. Συνολικά, αναμένουμε ότι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης θα μειωθεί το επόμενο έτος. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές», εξηγεί η Capital Economics.
Tο συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο των τιμών της ενέργειας θα μειώσει τη δυνητική παραγωγή της Ευρωζώνης. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δεν έχει απλώς μειώσει τη συνολική ζήτηση μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα. Καθώς καθιστά ορισμένες ενεργοβόρες επιχειρήσεις μη βιώσιμες, θα μειώσει επίσης τη δυνητική παραγωγή.
Αυτό υποδηλώνει ότι όσο οι τιμές της ενέργειας παραμένουν εξαιρετικά υψηλές, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι το ΑΕΠ θα επιστρέψει στην τάση του πριν από το ενεργειακό σοκ.
Σε εθνικό επίπεδο, η Γερμανία και η Ιταλία θα πληγούν περισσότερο. Ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας που είναι εκτεθειμένος στο φυσικό αέριο θα δυσκολευτεί, ενώ η Ιταλία θα υποφέρει από την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η οικονομία της Γαλλίας είναι λιγότερο εκτεθειμένη στο φυσικό αέριο και η κυβέρνησή της θωρακίζει τα νοικοκυριά, ενώ η Ισπανία είναι λιγότερο συνυφασμένη με τις ενεργειακές αγορές της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
UBS: Σύμμαχος ο τουρισμός στη φετινή ανάπτυξη για την Ελλάδα
UBS: Χρησιμοποιήστε τα ράλι για να μειώσετε θέσεις στις μετοχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE