ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Ένα μέτρο – έκπληξη που θα μπορέσει να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ αναζητά το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν μετά την «έκρηξη» των τιμών στο ρεύμα, που απαιτεί μόνο για το Σεπτέμβριο περίπου 700 – 800 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με τα «λεφτόδεντρα» να μην… ευδοκιμούν, αναζητείται το κατάλληλο μείγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και παράλληλα να υλοποιηθούν και μια σειρά από φοροελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται η αντικατάσταση τουλάχιστον ενός ή δυο μέτρων (όπως το Fuel Pass και η επιταγή ακρίβειας) με ένα νέο «voucher», που θα αφορά κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, με το οικονομικό επιτελείο να ακολουθεί τις προτροπές της Κομισιόν για επιστροφή σε άκρως στοχευμένα μέτρα.
Το νέο voucher
Στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται ένα νέο voucher, το οποίο πρακτικά θα αντικαταστήσει την «επιταγή ακρίβειας» που δόθηκε το περασμένο Πάσχα, ύψους 200 ευρώ.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει δοθεί ήδη εντολή στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να διαπιστώσει αν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός μιας τέτοιας ψηφιακής κάρτας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς θα απαιτήσει τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας.
Εφόσον τελικά, προχωρήσει αυτή η σκέψη, τότε θα πρόκειται για μια κάρτα, η οποία θα κινείται στη λογική του «Fuel Pass» ως προς τη χρήση της.
Μένει να φανεί, αν θα δίνεται και η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε κατάθεση των χρημάτων απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό και σε αυλή ψηφιακή κάρτα με «μπόνους» ενός επιπλέον ποσού.
Και αυτό για τις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η αντιμετώπιση της ακρίβειας κυρίως τα τρόφιμα που συνεχίζει να πυροδοτείται από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι οποίες εκτοξεύουν καθημερινά το κόστος παραγωγής και τις πρώτες ύλες.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η σκέψη για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς θεωρείται δημοσιονομικά ανέφικτη. Ωστόσο, εφόσον υιοθετηθεί αυτό το νέο voucher, θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να προχωρούν σε αγορές και βασικών ειδών διατροφής. Ένα από τα σενάρια που έχει βρεθεί στο τραπέζι είναι να δίνεται “μπόνους” σε συγκεκριμένες δαπάνες, όπως είναι οι αγορές τροφίμων.
Αρχές Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις
Το τελικό πακέτο μέτρο στήριξης που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ αναμένεται να κλειδώσει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.
Τότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα για μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως είναι:
*Η πορεία του τουρισμού και των τουριστικών εισπράξεων, που σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έχουν αγγίξει ήδη το 95% του 2019.
*Η πορεία των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31,09 δις ευρώ, αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και
*Τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.
Οι «σίγουρες» παρεμβάσεις
Το πακέτο της ΔΕΘ θα πρέπει να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στο κονδύλι για το φετινό επίδομα θέρμανσης, καθώς εκτιμάται Πώς οι τιμές θα κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Επίσης, στον προϋπολογισμό αναμένεται να ενταχθούν η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τις ποσοστιαίες μονάδες και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Δηλαδή πέραν από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που ισχύει σήμερα και σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων αναμένεται να συμπληρωθεί και από την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 εφόσον βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πώς το 2023 θα υπάρξει μία μείωση 30% ή 50%, ώστε το «χαράτσι» να καταργηθεί το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει – προς ώρας – κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης στο πακέτο των μέτρων στήριξης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα – Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος της βασικής γραμμής του μετρό
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Στη βραδιά μπάρμπεκιου για τα γενέθλια της Σοφίας Καρβέλα στη Νέα Υόρκη
- Χρηματιστήριο: Γιατί οι επενδυτές στράφηκαν σε Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Cener και Μυτιληναίο