ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια σελίδα με πιθανά μέτρα στήριξης έχει στο συρτάρι του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα οποία, όμως, θα πρέπει να «ξεδιαλύνουν» μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να «χτιστεί» το πακέτο παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
«Έχουμε μια σελίδα από πολλά και διαφορετικά μέτρα. Υπάρχουν πολλά μέτρα στο τραπέζι, τα έχουμε κοστολογήσει όλα, τα έχουμε ιεραρχήσει και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.
Ωστόσο, μεγάλος «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο είναι πλέον, το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Κι αυτό γιατί οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο είχαν απαιτήσει ένα κονδύλι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ για το Σεπτέμβριο το ποσό που θα πρέπει να βγει από τα κρατικά ταμεία αγγίζει τα 700 – 800 εκατ. ευρώ.
Με τις τιμές της ενέργειας να σπάνε κάθε ιστορικό ρεκόρ, φαίνεται πως το πακέτο της ΔΕΘ αλλάζει μορφή και αναμένεται να γίνει πολύ πιο στοχευμένο σε σχέση με το αρχικό σενάριο που είχε σχεδιάσει να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό.
«Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνουν στην ΔΕΘ και όχι αργότερα, αφού τα μέτρα θα πρέπει να περιγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στην Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Πρόκειται για μια κομβική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαταραχθεί ο στόχος για το φετινό έλλειμμα που έχει τεθεί στο 2% του ΑΕΠ.
«Χαραμάδα» αισιοδοξίας φαίνεται να αποτελούν τα φορολογικά έσοδα, οι τουριστικές εισπράξεις, αλλά και η πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για τρεις παράγοντες που στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως θα δημιουργήσουν έναν ικανοποιητικό δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης.
Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να καλύψει τα δεκάδες προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πληθωριστικές πιέσεις: από τους λογαριασμούς ρεύματος, τις τιμές στα τρόφιμα, τη βενζίνη, το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, έως και τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, οι αυξήσεις στις συντάξεις από τις αρχές του 2023, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι η αναδιανομή των κονδυλίων ανάμεσα σε μέτρα στήριξης που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, με στόχο τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα, να μην συνεχιστεί η επιδότηση του Fuel Pass μετά τον Οκτώβριο και να αυξηθεί το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, να μην δοθεί ξανά «επιταγή ακρίβειας», αλλά ένα νέο έκτακτο επίδομα που θα έχει ως στόχο κυρίως τις τιμές στα τρόφιμα.
Διαβάστε επίσης
Ηλεκτρικό ρεύμα: 1,9 δισ. ευρώ η επιδότηση τον Σεπτέμβριο – Στα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας