ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει ένα πρόβλημα: θέλει να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική, αλλά οι αγορές δεν συμφωνούν, σχολιάζει η Handelsblatt.
Στο 8,5%, ήταν σαφώς κάτω από το 9,1% του προηγούμενου μήνα. Αυτό επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει. Οι αυξήσεις των τιμών είχαν κορυφωθεί τον Ιούνιο και θα μπορούσαν τώρα να μειωθούν και πάλι σταδιακά.
Υπάρχει όμως ένα σοβαρό εμπόδιο. Οι τιμές είναι πιθανό να τεθούν υπό έλεγχο μόνο εάν η Fed διατηρήσει τη σφιχτή στάση της νομισματικής πολιτικής της. Εάν, από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των ομολόγων μειωθούν και πάλι λόγω της νέας αισιοδοξίας στις κεφαλαιαγορές και οι μετοχές αυξηθούν και πάλι, οι συνθήκες αυτές δεν θα είναι αυστηρότερες αλλά ευκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης για την αμερικανική οικονομία.
Τι ανέφερε ο Bullard
Πρόσφατα, ο James Bullard, επικεφαλής της περιφερειακής Fed του Σεντ Λούις, μίλησε στη “Wall Street Journal” υπέρ μιας σχετικά μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης) για τη συνεδρίαση της Fed στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
Αυτή θα ήταν η τρίτη διαδοχική αύξηση αυτού του μεγέθους. “Πραγματικά δεν βλέπω γιατί οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να καθυστερήσουν περισσότερο για το επόμενο έτος”, λέει. Κατά την άποψή του, η Fed πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής σε ένα εύρος από 3,75% έως 4,0%, αν θέλει να εκπληρώσει την εντολή της και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%. Επί του παρόντος, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,25-2,5%, έχοντας αυξηθεί για τελευταία φορά κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, η Fed έχει ήδη αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ο οποίος στην κορύφωσή του είχε φτάσει στο εντυπωσιακό ποσό των σχεδόν εννέα τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπούλαρντ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC). Συνήθιζε κατά καιρούς να θεωρείται περιστέρι, δηλαδή υποστηρικτής της ήπιας νομισματικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, πέρυσι ήταν από τους πρώτους που πίεσαν για μια πιο σκληρή πορεία νομισματικής πολιτικής. Και δεν ήταν ο μόνος με αυτή την άποψη. Άλλοι διάσημοι οικονομολόγοι, όπως ο Larry Summers και ο Mohamed El-Erian, κατηγόρησαν επίσης τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell το 2021 ότι αντέδρασε πολύ αργά στην αύξηση του πληθωρισμού. Μέχρι τώρα, η άποψη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη.
Χαμηλότερος πληθωρισμός χωρίς ύφεση;
Την περασμένη Πέμπτη, λίγο πριν από τα σχόλια του Bullard, μίλησε και η Mary Daly. Ο επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN ότι μια αύξηση κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης είναι “λογική”. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το βασικό επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια λίγο υψηλότερα το 2023. Τόσο ο Bullard όσο και ο Daly κατέστησαν επίσης σαφές ότι κατά την άποψή τους δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη μείωση τόσο σύντομα μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ορισμένα από τα στοιχεία της αγοράς είχαν υποδηλώσει προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα προκαλούσε ύφεση με την ταχεία αύξηση των επιτοκίων της και έτσι θα αναγκαζόταν να αντιστρέψει και πάλι την πορεία της. Ο Neel Kashkari, επικεφαλής της Minneapolis Fed, ασχολήθηκε πρόσφατα με το θέμα αυτό. “Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουμε ύφεση”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Και πρόσθεσε: “Η απάντησή μου σε αυτή την ερώτηση είναι: δεν ξέρω”.
Η Fed δεν ορίζει σαφή τάση
Την ερχόμενη Παρασκευή, ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στην παραδοσιακή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χόλ, στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές θα ακούσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα λόγια του φέτος. Διότι η Fed παίζει επί του παρόντος και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές, αλλά δεν καθορίζει σαφή τάση.
Οι τιμές και οι αποδόσεις εξαρτώνται από τον πληθωρισμό, τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών και τις ανησυχίες για την ύφεση. Όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η προσδοκία μιας ισχυρής αντίδρασης της νομισματικής πολιτικής αυξάνεται, οπότε τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται- σε αντάλλαγμα, οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών μειώνονται. Οι αποδόσεις αναμένουν έτσι την αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Από την άλλη πλευρά, μια έντονη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης. Αυτό τείνει να οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις και υψηλότερες τιμές ομολόγων, ιδίως δεδομένου ότι οι κρατικοί τίτλοι έχουν ζήτηση ως αντιστάθμιση κρίσεων. Αλλά μια αδύναμη οικονομία συνεπάγεται περιορισμένα εταιρικά κέρδη. Επομένως, αυτό το σενάριο είναι κακό για τις τιμές των μετοχών. Εάν, από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές αναμένουν μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων αυξάνονται. Αλλά ακριβώς αυτή η προσδοκία δεν βολεύει τη Fed – γι’ αυτό και αντιστέκεται σε αυτήν.
Διαβάστε επίσης
Bloomberg: Μικτά τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα