ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την Τετάρτη συμπληρώνονται οι πρώτοι έξι μήνες από τότε που η Ρωσία πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία. Το αν η Ουκρανία έχει χρόνο να γιορτάσει είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Πολλοί στη στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου αναμένουν ιδιαίτερα σκληρές ρωσικές επιθέσεις την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Μια άλλη ανησυχία αυξάνεται στην πολιτική ηγεσία: ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει ένα ύπουλο σχέδιο μετά από περαιτέρω σφοδρούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων.
Σύμφωνα με αυτό, ήδη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Zελένσκι την περασμένη Πέμπτη στη δυτικοουκρανική πόλη Λβιβ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγεται ότι μετέφερε ένα μήνυμα από τον Πούτιν: την προσφορά να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ποιος δεν επιθυμεί την ειρήνη; Κανείς δεν μπορεί να αντέξει τις εικόνες των αμάχων που πυροβολούνται πισώπλατα από τους επιδρομείς Ρώσους στρατιώτες στην Μπούτσα και το Ίρπιν, τα δεινά των συστηματικά βιασμένων Ουκρανών γυναικών, τις ολοένα και νέες καμένες πολυκατοικίες στις ουκρανικές πόλεις. Μισό χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, η λαχτάρα για ειρήνη είναι πολύ κατανοητή: όσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο.
Ελπίδα για ένα νέο μέρισμα ειρήνης
Στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, υπάρχει και ένας άλλος λόγος για να νοσταλγούν την ειρήνη: να σταματήσει ο φόβος της κρίσης φυσικού αερίου, η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, τα συνεχώς νέα πακέτα βοήθειας με τις οικονομικές τους συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές. Τελικά, πρόκειται για την ελπίδα για ένα νέο μέρισμα ειρήνης και μια πιθανή προσέγγιση με τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι καλοπροαίρετα και κατανοητά. Αλλά είναι δυστυχώς εντελώς λάθος να ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Για την Ουκρανία, είναι ακόμη και επικίνδυνο.
Αν ο Πούτιν θέλει να μιλήσει για ειρήνη, το κάνει σε μια κατάσταση στην οποία δεν σημειώνει καμία πρόοδο στρατιωτικά. Σε μια κατάσταση κατά την οποία ο ρωσικός στρατός είναι εκτεθειμένος σε σφοδρές αντεπιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές που κατέχει. Με όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση, ο στρατός του Κιέβου έχει προκαλέσει βαριές απώλειες και οπισθοδρομήσεις στη Ρωσία. Τώρα περιμένει περαιτέρω παραδόσεις όπλων. Το επόμενο βήμα θα ήταν η αντεπίθεση.
Η ειρηνευτική συμφωνία είναι παγίδα του Πούτιν
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε μια τέτοια κατάσταση είναι μια παγίδα που θέλει να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να εξασφαλίσει τα εδαφικά του κέρδη, να στερήσει από την Ουκρανία περισσότερα δυτικά όπλα και να παγώσει το status quo. Ο άρρωστος και κουρασμένος από τον πόλεμο στρατός του Πούτιν χρειάζεται ένα διάλειμμα για να ανασυνταχθεί. Η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τον πολεμικό της στόχο να καταλάβει την Ουκρανία. Θέλει απλώς να κερδίσει χρόνο, να συσπειρωθεί και να επιτεθεί ξανά αργότερα, όπως έκανε μετά τις συμφωνίες του Μινσκ το 2014-15.
Μια ειρηνευτική συμφωνία είναι απλώς μια παγίδα για τον Πούτιν: θέλει να σπάσει την αλληλεγγύη της Δύσης προς την Ουκρανία και να προετοιμάσει με ηρεμία μια νέα κατακτητική εκστρατεία. Συνεπώς, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να συνεχίσουν με συνέπεια να προμηθεύουν όπλα στη χώρα που δέχεται επίθεση. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της ανεξαρτησίας.
Διαβάστε επίσης
Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της Οδησσού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας