• Οικονομία

    Οι δημοσιονομικοί ελιγμοί για το νέο πακέτο στήριξης – Τα τέσσερα σημεία – κλειδιά για το “καλάθι” της ΔΕΘ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας-Yπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας: Η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα

    Χρήστος Σταϊκούρας-Yπουργός Οικονομικών


    Άνευ… διακοπών βρίσκει φέτος πολλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθούν στενά σε καθημερινή βάση τα δεδομένα του προϋπολογισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για το πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει στο γραφείο του μια σειρά από προτάσεις μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και παροχές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα οποία θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόκειται να δώσει το τελικό “πράσινο” φως στο μείγμα των νέων παρεμβάσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν κυρίως την ενέργεια, αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που έχουν πάρει “φωτιά” λόγω του πληθωρισμού, καθώς εξετάζονται παρεμβάσεις σε τρόφιμα, καύσιμα, αλλά και φόρους.

    Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τέσσερα σημεία “κλειδιά” που θα καθορίσουν τον τελικό δημοσιονομικό χώρο:

    1. Στο επτάμηνο του έτους καταγράφηκε “έκρηξη” των φορολογικών εσόδων. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 31,09 δις ευρώ, αυξημένα κατά 5,167 δις ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Μόνο τον Ιούλιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,421 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 1,582 δις ευρώ ή 32,7% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Νοέμβριο, και της σημαντικής είσπραξης από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

    2. Τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να σπάσουν φέτος κάθε ιστορικό ρεκόρ, κάτι που εφόσον επιτευχθεί, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν σε επίπεδο εισπράξεων αναμένεται να υπάρξει στο τέλος του μήνα, ωστόσο ήδη στελέχη της κυβέρνησης μιλούν ανοιχτά για υπεραπόδοση έναντι των στόχων. Υπενθυμίζεται πως ο πήχης φέτος έχει τεθεί πέριξ των 15 δις ευρώ, όταν το έτος ρεκόρ του 2019 τα τουριστικά έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 18 δις ευρώ. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι άκρως θετικές εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο ακόμα και για έσοδα 20 δις, τότε εκτιμάται πως θα ανοίξει ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να φτάσει έως και το 1 δις ευρώ.

    3. Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί και ένας ακόμα συμπληρωματικός προϋπολογισμός, το ύψους του οποίου θα “κλειδώσει” τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τον 2ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του 2022, με στόχο να ενισχυθούν κυρίως οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού παραμένουν πολύ πάνω από την τιμή βάσης που το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει τα μέτρα στήριξης και τις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλά περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    4. Σημείο κλειδί για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί και η ανακοίνωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Μετά το πρώτο τρίμηνο “έκπληξη” που έδειξε ανάπτυξη 7%, αν το δεύτερο τρίμηνο παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τότε ανοίγει ο δρόμος για σημαντικά κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα για αξιοποίηση σε παροχών και φοροελαφρύνσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Στην τελική ευθεία για το πακέτο της ΔΕΘ – Φορολογικά έσοδα, τουρισμός και ενέργεια οι κομβικοί παράγοντες



    ΣΧΟΛΙΑ