ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρία μεγάλα ορόσημα αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία το Σεπτέμβριο, οδεύοντας προς το τελευταίο τρίμηνο μιας δύσκολης χρονιάς, κατά την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό – έκπληξη και θετικές αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους και θεσμούς, τελώντας πλέον εκτός, ενισχυμένης, μεταμνημονιακής εποπτείας.
Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού με τις αγορές είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση για μια θετική πορεία που θα εδραιώσει την εκτίμηση πως φέτος η οικονομία θα υπεραποδώσει και θα τρέξει με ρυθμό, αρκετά, μεγαλύτερο του 3,1% που προβλέπεται επισήμως. Μετά το 7% του πρώτου τριμήνου 2022 αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία η μεταβολή του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο καθώς η σύγκριση θα γίνει με το περσινό εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο που είχε καταγραφεί άνοδος σχεδόν 16%.
Μία ισχυρή επίδοση πάντως στο δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να εδραιώσει τη βάση για μια ανοδική αναθεώρηση στην ετήσια πρόβλεψη φέτος, ενδεχομένως με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου.
Όπως έχει γράψει το Mononews εδώ και αρκετό καιρό η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως θα μπορούσαμε να μιλούμε για ανάπτυξη της τάξης ακόμη και του 5% – 6%, σε περιβάλλον βέβαια ισχυρής αβεβαιότητας λέω πολέμου και ενεργειακής κρίσης. Επισήμως το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται φέτος κοντά στα 196 δις. ευρώ και εάν επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες θα μπορούσαμε να το δούμε άνω των 200 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά θα παίξουν το ρόλο τους στο σκανάρισμα που θα κάνουν στην ελληνική οικονομία οι διεθνείς οίκοι το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αξιολογήσουν την Ελλάδα η Moody’s και η DBRS, μια ημερομηνία που είναι το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την οικονομία το Σεπτέμβριο, με το καλάθι πάντως να είναι μικρό για θετικές εκπλήξεις.
Σημαντικές παράμετροι στις αξιολογήσεις εκτιμάται πως θα είναι και τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών, τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς και η προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία, παρά την ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερες παροχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών λίγο μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για τα έσοδα, δήλωνε την Τετάρτη πως η εκτέλεση προϋπολογισμού είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις γιατί είναι καλύτερη η πορεία της οικονομίας αλλά και για λόγους που δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά γι’ αυτό και δεν χρειάζεται ενθουσιασμός.
Όπως εξήγησε προκύπτει μια υπέρβαση των εσόδων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ μέχρι τον προηγούμενο μήνα που έχουμε τα στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλο προέρχεται και έχει μόνιμα χαρακτηριστικά από την καλή πορεία της οικονομίας.
Οι προσεκτικές αυτές επισημάνσεις αποτυπώνουν την ανάγκη να μην θορυβηθούν οι αγορές για ενδεχόμενη δημοσιονομική παρέκκλιση στην Ελλάδα από το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, ο οποίος για την κυβέρνηση «είναι γραμμένος στην πέτρα». Πρόκειται για ένα στόχο που η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να επιτύχει φέτος, πρώτη χρονιά εκτός ενισχυμένης εποπτείας, με δεδομένο πως είναι κεντρική της επιδίωξη και «εθνικός στόχος» η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το νωρίτερο δυνατόν μέσα στο 2023.
Αυτό το πλαίσιο καθιστά εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό ορόσημο τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς θα πρέπει να ισορροπούν μεταξύ της πολιτικής ανάγκης για γενναίες παροχές και των δεδομένων της οικονομίας για λογικές κινήσεις που δεν θα θορυβήσουν οίκους και αγορές.
Πρέπει να σημειωθεί πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου δοκίμαζε την Τετάρτη τα επίπεδα του 3,5%, στη σκιά της κλιμακούμενης ανησυχίας για ύφεση στην ευρωζώνη καθώς εντείνεται το ενεργειακό θρίλερ αλλά και σε περιβάλλον πολιτικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών, λίγους πια μήνες πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.
Η κίνηση ήταν ευρύτερα ανοδική πάντως. Στη ζώνη του 3,3% – 3,4% κινήθηκε χθες και το ιταλικό δεκαετές ενώ πάνω από το 1% βρέθηκε την Τετάρτη και το επιτόκιο στο…γερμανικό ομόλογο αναφοράς.
Διαβάστε επίσης
Φρένο στην έκδοση του πράσινου ομολόγου από το Δημόσιο – Δεύτερες σκέψεις για το χρόνο υλοποίησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ