ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελβετία έχει μακρά διπλωματική παράδοση δρώντας ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε χώρες που οι σχέσεις τους έχουν διακοπεί, όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάγεφ δήλωσε πως αυτό δεν είναι δυνατό στην παρούσα κατάσταση.
«Οι Ελβετοί ενδιαφέρονταν πράγματι κατά τη γνώμη μας για μια ενδεχόμενη εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ουκρανίας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Νετσάγεφ στους δημοσιογράφους.
«Απαντήσαμε πολύ ξεκάθαρα πως η Ελβετία έχασε δυστυχώς το καθεστώς του ουδέτερου κράτους και δεν θα μπορούσε να ενεργήσει είτε ως ενδιάμεσος είτε ως εκπρόσωπος. Η Βέρνη έχει προσχωρήσει στις παράνομες δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».
Η ουδέτερη Ελβετία υιοθέτησε σχεδόν όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία.
Ελβετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως πως ο κύριος σκοπός της ελβετικής πρότασης ήταν η ελβετική πρεσβεία στη Μόσχα να εξασφαλίζει προξενικές υπηρεσίες για τους Ουκρανούς που ζουν στη Ρωσία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ