Τη δεύτερη ευκαιρία για την τουριστική επένδυσή της στην Πάρο διεκδικεί η εισηγμένη κατασκευαστική Εκτέρ, προτείνοντας νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, πιο κοντά στις «επιταγές» του δήμου, που γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο πριν από πέντε χρόνια.

Η εταιρεία υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η οποία αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και, εφόσον πάρει το πράσινο φως, θα ανοίξει το δρόμο στο δεύτερο τουριστικό project της κατασκευαστικής στο νησί.

Αυτή θα είναι η δεύτερη νίκη της Εκτέρ, αφού από τις αρχές του χρόνου, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το «ελευθέρας» στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη θερέτρου στις Κολυμπήθρες,, ένα σχέδιο που έχει περάσει από τις συμπληγάδες των αντιδράσεων των τοπικών αρχών. Ο δήμος Πάρου είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, ωστόσο το 2018, ύστερα και από προσφυγή της Εκτέρ, το δημοτικό συμβούλιο είπε το «ναι» στον χωροταξικό σχεδιασμό του project.

Πρόθεση της Εκτέρ ήταν, όπως έχει αναφέρει παλιότερα, είναι να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με περίπου 130 κατοικίες σε 12.000 τ.μ.. Σύμφωνα με τα στελέχη της, θα προσθέσει κύρος και διεθνή αναγνωρισιμότητα στην Πάρο, θα προβάλει το τοπίο της, κάθε ιδιαιτερότητα του νησιού αλλά και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της. Η δόμηση που προτείνει στην παρούσα μελέτη έρχεται πλέον σε σύμπνοια με το δήμο, που διατηρούσε αντιστάσεις για τη δόμηση των 44 στρεμμάτων, που θα μπορούσε να διεκδικήσει η τεχνική εταιρεία.

Πλέον, η εισηγμένη μιλά για παρεμβάσεις που «θα ενσωματώνουν την ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού υιοθετώντας παράλληλα φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες και πρακτικές με στόχο την προστασία και διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος». Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ήπιος τουριστικός υποδοχέας σε συνδυασμό με κέντρα αναψυχής και camping, ενώ το σχέδιο «προωθεί την αγορά γης και την οικιστική ανάπτυξη για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

Επίσης, σύμφωνα με την Εκτέρ, το έργο «θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη και δικτύωση του βιώσιμου εναλλακτικού τουρισμού στο Αιγαίο, συνδέεται με την “έξυπνη τουριστική ανάπτυξη” και βασίζεται στο πρότυπο του βιώσιμου – εναλλακτικού τουρισμού και στην άμβλυνση της εποχικότητας».

Μαγνήτης το real estate της Πάρου

Το θέρετρο σε έκταση 320 στρεμμάτων στις Κολυμπήθρες δεν είναι το πρώτο στο νησί, αφού διατηρεί ήδη το πεντάστερο ξενοδοχείο Summer Senses που βρίσκεται στην περιοχή της Πούντας – Μάρπησσας. Το συγκεκριμένο έχει δυναμικότητα 100 δωματίων και διαθέτει spa καθώς και έξι πισίνες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ιδιωτικές.

Ο τουρισμός είναι ούτως ή άλλως στο ραντάρ της Εκτέρ, που ενδιαφέρεται κυρίως για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά. Η εισηγμένη ανήκει στις μικρές κατασκευαστικές κι έχει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης, με το ανεκτέλεστό της να φτάνει τα 26 εκατομμύρια. Ο τζίρος ήταν ανήλθε πέρσι σε 21 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 36%, ενώ το 2021 σήμανε την επιστροφή της στην κερδοφορία, με καθαρό αποτέλεσμα 924 χιλ. ευρώ. Στα έργα που έχει αναλάβει συγκαταλέγονται κατασκευές για το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης εντός τού χώρου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την επέκταση του κρατικού αεροδρομίου Χίου.