Και μέρισμα και ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή κεφαλαίου από την ΕΥΔΑΠ.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας την περασμένη Τετάρτη, 3 Αυγούστου, ήταν καταλυτική για το μέλλον και την λειτουργία της ΕΥΔΑΠ με αέρα ιδιωτικο/οικονομικό, νέα φιλοσοφία υπό την καθοδήγηση του Χάρη Σαχίνη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Μία εταιρεία, η οποία έχει να κάνει… πρόσληψη πάνω από 20 χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ βύθισε στην απραξία κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του, λειτουργώντας την ΕΥΔΑΠ με καθαρά καθεστωτικά χαρακτηριστικά, ούσα εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο.

Το διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ασχολήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με 24 θέματα στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας.

Ένα από αυτά ήταν και η διανομή μερίσματος των 28 λεπτών, ως εισήγηση στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πρόκειται να λάβει χώρα στις 30 Αυγούστου.

Δεν υπήρξε εισήγηση για την διανομή έκτακτου μερίσματος, ή για την επιστροφή κεφαλαίου, καθώς αναμένεται η εισήγηση τεχνικού συμβούλου προς τον σκοπό αυτό, αφήνοντας ανοιχτή ημερομηνία για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά.

Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, κατά τις πληροφορίες, ασχολήθηκε με θέματα, που κατά το παρελθόν, ήταν αδιανόητα να… συλληφθούν από τις εκάστοτε διοικήσεις.

Ένα από αυτά ήταν η αξιολόγηση του ίδιου του Δ.Σ., αλλά και η λειτουργικότητα του management, αφού μέτοχος στην εταιρεία παραμένει το Υπερταμείο με ποσοστό 50%, το ΤΑΙΠΕΔ με 11,3% και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής John Paulson με 9,99%. Μάλιστα εις εκ των συμβουλευτικών οίκων φέρεται να αποφάνθηκε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι η πιο πολυδαίδαλη εταιρεία στην Ελλάδα.

Κι αυτό, διότι η διοίκηση θα πρέπει να παίρνει το  ok από τον βασικό μέτοχο, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, που με τη σειρά τους, αφού ελέγχουν ποσοστό άνω του 61%, θα πρέπει να ζητούν έγκριση από τον βασικό τους μέτοχο, το Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή άλλωστε ήταν και η χρυσή τομή μετά την απόφαση του ΣτΕ, που βρήκε η κυβέρνηση και πέρασε με ρύθμιση από την Βουλή την περασμένη Παρασκευή, 29/7.

Το ΣτΕ είχε αποφασίσει ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό δεν γίνεται να τροφοδοτείται στην κοινωνία από μία εταιρεία που έχει ιδιωτικο/οικονομικά χαρακτηριστικά, δηλαδή το Υπερταμείο.

Η διαφορά είναι, σύμφωνα με την ρύθμιση της κυβέρνησης ότι το Υπερταμείο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ θα πρέπει να ερωτά και το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία για φθηνή αντιπολίτευση, «ξεχνώντας» τάχα ότι το Υπερταμείο συνεστήθη επί των ημερών του, όταν και δέσμευσε την κρατική περιουσία για 99 χρόνια προς χάρη των δανειστών της χώρας, κάτι το οποίο δεν είχε τολμήσει να κάνει (σ.σ. όπως και τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην εφορία για λίγα ευρώ) καμία προηγούμενη «μνημονιακή» κυβέρνηση…

Ένα ακόμα δεδομένο είναι, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι η ΕΥΔΑΠ περιμένει τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής και για το νερό.

Εκεί λοιπόν, θα καθοριστεί το ανώτατο επιτρεπόμενο έσοδο για το νερό, κάτι που θα εξασφαλίσει σταθερά έσοδα και καθορισμένο budget για τις επενδύσεις, οι οποίες σημειωτέον ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ (απόλυτα εξασφαλισμένες από ευρωπαϊκά ταμεία).

Διαβάστε επίσης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Στη… σέντρα οι εισηγμένες για διασπορά φημών και «προνομιακή ενημέρωση»

ΕΥΔΑΠ – Lamda Development: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στο Ελληνικό