• Top Stories

    Σόιμπλε vs Τσακαλώτος: Ακονίζουν τα όπλα τους για το κρίσιμο Eurogroup

    Σόιμπλε


    Δέκα μέρες έχουν απομείνει μέχρι τη «μάχη» του κρίσιμου Eurogroup, με την κάθε πλευρά να δείχνει ήδη τις διαθέσεις της. Πρώτος και καλύτερος ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος με μια ακόμα συνέντευξη, στη Wall Street Journal αυτή τη φορά, ξεκαθαρίζει ξανά πως η παρουσία του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη για την Γερμανία.

    Στη σημερινή του συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει πως το σημερινό πρόγραμμα θα είναι «παρωχημένο» όχι μόνο αν το ΔΝΤ αποχωρίσει, αλλά και εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε μια επιτυχημένη β’ αξιολόγηση.

    Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «ξεπαγώσει» τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Διάφορες πηγές αναφέρουν πως μεταξύ άλλων, η ελληνική πρόταση αναμένεται να προβλέπει την επέκταση του κόφτη για το 2019 και 2020, με περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου ή νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, κατά μία ή δύο μονάδες.

    Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει. Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος των μέτρων που πρέπει να παρθούν δεν έχουν ξεπεραστεί, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αποχώρηση του Ταμείου, που συνήθως έχει τον ρόλο του «σκληρού» στα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση.

    Αλλά η απάντηση του κ. Σόιμπλε είναι ξεκάθαρη.

    «Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε για μια ακόμα φορά και στη τελευταία συνέντευξή του. «Εάν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο, θα έχουμε μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν εξαιρετικά χαλαρός».

    «Η γερμανική Βουλή πρώτα θα πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκουρλέτης: Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς το ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Βούτσης: Η δήλωση του Γερμανού υπ. Οικονομικών για το ΔΝΤ δείχνει ότι αποδίδει η κυβερνητική πολιτική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Με non paper απαντά η Κυβέρνηση στον Γερμανό υπ. Οικονομικών: Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ κλείνει η αξιολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ