ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σε ένα μπαράζ ελέγχων προχωρούν οι «ράμπο» της εφορίας σε κοσμοπολίτικα κυρίως νησιά, καθώς βρισκόμαστε στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ιλιγγιώδη ποσά από λογαριασμούς τουριστών σε καταστήματα της Μυκόνου, με πενταψήφιους αριθμούς, αλλά και οι αποδείξεις από τουριστικά καταλύματα.
Μάλιστα, στο «μάτι» των ελεγκτών, πέραν από τις αποδείξεις έχουν μπει και τα τεράστια tips που δίνονται (και πληρώνονται) στα μαγαζιά, μέσω POS.
Οι «ράμπο» της εφορίας θα «τσεκάρουν» αν τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί στην εφορία, παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές έχουν γίνει ηλεκτρονικά, ενώ θα ελεγχθούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα για να διαπιστωθεί αν ακολουθείτε η τακτική των βουλγάρικων… POS. Δηλαδή, μπορεί η συναλλαγή να γίνεται στην Ελλάδα, αλλά τα ποσά κατατίθενται απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και να αποκρύπτονται από τις ελληνικές αρχές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα, όπως μια παρέα τουριστών στη Μύκονο που έκανε λογαριασμό 22.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 19.000 ευρώ ήταν για ποτά και φαγητό και σχεδόν 3.000 ευρώ ήταν το φιλοδώρημα, το οποίο πληρώθηκε και αυτό με ηλεκτρονική συναλλαγή.
Ωστόσο, στην ίδια περίπτωση ελέγχεται και αν κόπηκε απόδειξη, καθώς οι πελάτες πήραν μόνο το δελτίο παραγγελίας, το οποίο δεν αποτελεί νόμιμο παραστατικό και μπορεί να ακυρωθεί.
Τα «λουκέτα» της Μυκόνου
Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου κατά τον έλεγχο σε γνωστά μπαρ του νησιού διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στα Ματογιάννια, επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο στην επιχείρηση.
Μάλιστα, στα μέσα Ιουλίου στη Μύκονο, μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε:
- σε καφέ-μπαρ, η μη έκδοση απόδειξης, ενώ επιπλέον απασχολούνταν 3 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας και εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας,
- σε εταιρεία, η μη έκδοση 17 αποδείξεων, ενώ επιπλέον απασχολούνταν 43 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού,
- σε καφέ-μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ημέρας εργασίας,
- σε εστιατόριο, να απασχολούνται 10 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και 6 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας,
- σε μπαρ-εστιατόριο, να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και
- σε εστιατόριο, να απασχολούνται 5 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας.
Το προσωρινό «λουκέτο» στο εστιατόριο του Salt Bae
Στα μέσα Ιουλίου παρέμεινε κλειστό για 48 ώρες το εστιατόριο Nusr-Et του Τούρκου σεφ «Salt Bae» στη Μύκονο.
Οι ελεγκτές της ΔΟΥ προχώρησαν στην απόφαση αυτή, καθώς εντόπισαν φορολογικές παραβάσεις στο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ.
Το κλιμάκιο της εφορίας επισκέφθηκε το κατάστημα του Τούρκου κρεοπώλη στις αρχές της εβδομάδας και διαπίστωσε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία της επιχείρησης, δηλαδή υπήρχαν υποψίες ότι δεν κόβονται αποδείξεις.
Δύο κλιμάκια ελεγκτών επέστρεψαν στο μαγαζί και κατά τον έλεγχο σε τραπέζι διαπίστωσαν ότι για λογαριασμό 1.000 περίπου ευρώ, δεν είχε κοπεί απόδειξη και προχώρησαν στο σφράγισμα της επιχείρησης για 48 ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχαν επιβάλει λουκέτο για 48 ώρες στο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ στη Μύκονο το 2019, όταν είχε μόλις ανοίξει.
Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε τότε ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ.
Ξενοδοχεία στη Σαντορίνη «ξεχνούν» να δηλώσουν τις κρατήσεις
Μόλις χθες οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ ανακάλυψαν εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε τέσσερις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικίασης δωματίων, στην Σαντορίνη. Πρόκειται για περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν αποδείξεις για περισσότερα από 500 πακέτα διαμονής, τα οποία είχαν κλειστεί μέσω των γνωστών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, εντόπισαν ύποπτες επιχειρήσεις και διασταύρωσαν τις κρατήσεις από τις πλατφόρμες, με τις αποδείξεις, που εξέδωσαν. Μόνο για αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις, βρήκαν μη εκδοθείσες αποδείξεις, καθαρής αξίας άνω των 255.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
- Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την ενοικίαση διαμερισμάτων, τη χρήση 2021 δεν είχε εκδώσει 190 αποδείξεις, καθαρής αξίας 66.671 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 8.667 ευρώ.
- Επιχείρηση, με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείου, τη χρήση 2016, δεν είχε εκδώσει 196 αποδείξεις, καθαρής αξίας 74.750 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 9.717 ευρώ.
- Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την ενοικίαση διαμερισμάτων, τη χρήση 2021, δεν είχε εκδώσει 105 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, καθαρής αξίας 21.802 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.834 ευρώ.
- Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείου, τη χρήση 2021, δεν είχε εκδώσει αποδείξεις, καθαρής αξίας 91.741 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 11.926 ευρώ.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, καταλογίστηκαν οι εξής ποινές:
- Ο φόρος, που αναλογεί στον τζίρο, που δεν δηλώθηκε, συν οι ανάλογες προσαυξήσεις
- Το 50% του αναλογούντος ΦΠΑ
- Επιπλέον πρόστιμα έως 2.500 ευρώ
Ο έλεγχος συνεχίζεται σε βάθος στα βιβλία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ήδη εντοπίσει τους επόμενους στόχους ελέγχου.
Διαβάστε επίσης:
Γνωστό beach restaurant στη Μύκονο λειτουργούσε με… αδήλωτες ταμειακές
Μύκονος: Προσωρινό λουκέτο στο εστιατόριο του Salt Bae – «Άφαντη» η απόδειξη 1.000 ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- G7: Η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία στο επίκεντρο διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση κύκλου εργασιών και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο 9μηνο, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Συνεργατικοί χώροι: Το προφίλ των εργαζομένων – Γιατί προτιμούν την Ελλάδα