Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το project Terra γίνεται η αφετηρία για την απόσχιση του κλάδου ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς, διαδικασία που έχει ορίζοντα τουλάχιστον έξι μηνών, αρχής γενομένης από σήμερα.

Με funds όπως PIMCO, Lone Star, Bain Capital, Davidson Kempner, Brook Lane, Dromeus Capital και Resolute να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, οι δεσμευτικές προσφορές που υποβάλλονται σήμερα αναμένεται να είναι περισσότερες από δύο.

1

Το πακέτο περιλαμβάνει σχεδόν 2.500 ακίνητα – εμπορικά, βιομηχανικά, ξενοδοχεία, κατοικίες και οικόπεδα – αξίας 820 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αποκτηθεί μέσω πλειστηριασμών, ενώ περιλαμβάνει και περισσότερα από 120 ιδιοχρησιμοποιούμενα από την τράπεζα κτίρια, χαρτοφυλάκιο αξίας 300 εκατομμυρίων. Φυσικά οι επενδυτές θα λάβουν υπόψη την κρυμμένη στην ανακατασκευή και αξιοποίηση υπεραξία όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Εξάλλου, τo 2025 είναι και ο ορίζοντας «μετακόμισης» της έδρας της Τράπεζας Πειραιώς στο Ελληνικό, στο επιχειρηματικό κέντρο που θα δημιουργηθεί επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η τράπεζα έχει ήδη υπογράψει MoU με τη Lamda Development για την επένδυση των 147 εκατομμυρίων, που αφορά στην απόκτηση γραφείων 40.000 τετραγωνικών και στην έξοδο από 18 κτίρια που χρησιμοποιεί σήμερα και τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο.

Τα σχέδια για ΑΕΕΑΠ και ο ρόλος Κορμά

Το project Terra τρέχει εδώ και περίπου ένα χρόνο, ενώ από την άνοιξη είχε εισέλθει στη φάση του virtual data room. Σημειωτέον ότι τη διαδικασία τρέχει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η UBS. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτό το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που έκανε το due diligence να καθυστερήσει τη διαγωνιστική διαδικασίας, αφού οι επενδυτές έβαλαν στο μικροσκόπιο κάθε διεκδικούμενο asset, παρόλο που το πακέτο απαρτίζεται και από αρκετά μικρά σε αξία οικιστικά και εμπορικά ακίνητα.

Αλλαγές σε σχέση με το αρχικό πλάνο έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της Πειραιώς Real Estate. Η εταιρεία που έχει ίδια κεφάλαια 15 εκατομμυρίων και ανέλαβε εκτός των άλλων τη διαχείριση ακινήτων της τράπεζας, όπως το Citylink της Πανεπιστημίου, θα μεταβιβαστεί σε επενδυτή σε δεύτερο χρόνο. Ωστόσο, το σχέδιο θέλει την Πειραιώς Real Estate να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το management των 2.500 ακινήτων που θα καταλήξουν στους νέους επενδυτές, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν την επόμενη μέρα και το κεφάλαιο του Γιώργου Κορμά, που ηγείται της θυγατρικής τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεδομένης της δομής του χαρτοφυλακίου, στο κάδρο μπαίνει και η μετατροπή της νέας εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, όταν θα είναι σε θέση να πληροί τα κριτήρια του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες ακινήτων, ενδεχόμενο που θα σηματοδοτούσε σίγουρα μια «καλή εξέλιξη», όπως αναφέρουν πηγές με γνώση.

Με μοχλό το project Terra αλλά και την πρόσφατη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Trastor, επιδίωξη της τράπεζας είναι να μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, «εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές».

Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά 1 δισ. ευρώ, από 3,2 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα και η μείωση των REOs από 2,1 δισ. σε 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα έσοδα από μισθώματα θα αυξηθούν κατά 25% έως το 2025, από 34 εκατ. σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Μεγάλου: Η Πειραιώς έπιασε από το πρώτο εξάμηνο τον στόχο για την πιστωτική επέκταση του 2022 – Πόσο αυξάνονται οι στόχοι για τα κέρδη