ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινώντας την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του πρώτου Προέδρου Χο Τσι Μινχ και κατέθεσε στέφανο.
Στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Μπουί Θαν Σον (Bui Thanh Son) για τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι σχέσεις ΕΕ- Βιετνάμ, οι διεθνείς εξελίξεις και η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς.
Η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) συνδέει την Ελλάδα και το Βιετνάμ, όπως υπογραμμίζεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.
🇬🇷🇻🇳 | In my presence, Ambassador of Greece to #Vietnam, Georgios Stilianopoulos, signs with President of Diplomatic Academy of #Vietnam #MoU between @GreeceMFA & @MOFAVietNamvon cooperation in the field of Diplomatic Training. pic.twitter.com/LPAlPMEuNu
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 1, 2022
Μάλιστα, παρουσία του Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βιετνάμ, Γεώργιος Στυλιανόπουλος, υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο της Διπλωματικής Ακαδημίας του Βιετνάμ Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βιετνάμ για συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.
Πέρα από τις συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της χώρα Ανόι, ο Νίκος Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ (Ngyen Xuan Phuc), καθώς και από τον πρωθυπουργό της χώρας Φαμ Μιν Τσιν (Pham Minh Chinh, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ανόι | 1η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Βιετνάμ Bui Thanh Son. Συζήτηση για τις προοπτικές ενίσχυσης 🇬🇷-🇻🇳 σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως οικονομία, ναυτιλία & τουρισμό, 🇪🇺-🇻🇳 σχέσεις, διεθνείς εξελίξεις & συνεργασία σε Διεθνείς Οργανισμούς. pic.twitter.com/cjzgg9lU9S
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 1, 2022
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραδώσει, στο πλαίσιο ειδικής τελετής, οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Εξωτερικών με αποδέκτη την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ. Η ενίσχυση θα παραδοθεί στον υφυπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Βιετνάμ, Χοάνγκ Ντάο Κουόνγκ (Hoang Dao Cuong), με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει και συνάντηση για τη διμερή συνεργασία.
Επισημαίνεται πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ανόι έπεται της επίσκεψης της αντιπροέδρου του Βιετνάμ, Βο Θι Σουάν (Vo Thi Anh Xuan), στην Αθήνα (Νοέμβριος 2021) και της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ανόι, τον παρελθόντα Μάιο.
Δηλώσεις Δένδια
«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βιετνάμ, μετά από την επίσκεψη εδώ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να συναντηθώ καταρχάς με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, κ. Bui Thanh Son, και αργότερα θα γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.
Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις, αλλά επίσης και μια μεγάλη γκάμα άλλων θεμάτων.
Το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Αλλά από εκεί και πέρα, συζητήσαμε και για μια άλλη σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο, στο επίπεδο του αθλητισμού.
Και κάτι το οποίο συνδέει τις δύο χώρες και δεν είναι ευρύτερα γνωστό: ο Πρόεδρος Ho Chi Minh, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ‘16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού.
Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός.
Και, επίσης, συζητήσαμε για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη.
Θεωρώ ότι το Βιετνάμ, μια χώρα 100 εκ. κατοίκων, με ανερχόμενη οικονομία σχεδόν 400 δις, είναι ένας ενδιαφέρων συνομιλητής της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και ότι οι σχέσεις μας μαζί του θα είναι απολύτως χρήσιμο να διευρυνθούν και να εμβαθυνθούν».
Σχόλιο Δένδια για ένταση στο Κόσοβο
Έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε αναφορικά με την ένταση που προκλήθηκε χθες ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία:
«Όπως είναι γνωστό, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία. Δε θυμάμαι πόσες φορές, τα τελευταία δύο χρόνια, έχω επισκεφθεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι.
Και επίσης, η Ελλάδα ως γνωστόν συμμετέχει στην KFOR, στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο.
Αυτό λοιπόν το οποίο απαιτείται είναι περίσκεψη, είναι τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
Είναι, επίσης, το περιβάλλον εκείνο το οποίο θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητήσουν και να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Η χώρα μας, ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.
Επόμενος σταθμός η Καμπότζη
Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Καμπότζη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 55ης Συνόδου του Οργανισμού «ASEAN» (Association of South – East Asian Nations). Ο υπουργός θα παραμείνει στην Πνομ Πενχ μέχρι τις 3 Αυγούστου, οπότε θα υπογραφεί το Όργανο Εισδοχής στη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας σε Νοτιοανατολική Ασία (Treaty of Amity and Cooperation in Southeast Asia – TAC). Το Όργανο Εισδοχής στην «TAC» αναμένεται να υπογράψουν, στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, και εκπρόσωποι της Δανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ολλανδίας και του Ομάν.
Στο περιθώριο των εργασιών του ASEAN, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από κράτη-μέλη του ASEAN. Ειδικότερα, την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό (και υπουργό Εξωτερικών) του Μπρουνέι και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό (και υπουργό Εξωτερικών) της Ταϋλάνδης, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σιγκαπούρης και της Καμπότζης, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ινδονησίας, της Ινδίας και των Φιλιππίνων.
Διαβάστε επίσης:
Πού θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο και γιατί στο Βερολίνο βλέπουν πλέον, τον Ερντογάν… σαν Πούτιν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Έσοδα 6,42 εκατ. δολαρίων από ναύλωση πλοίου
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο πέρασε το βράδυ του, μετά την επίθεση από συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
- Volkswagen: Πλησιάζει σε συμφωνία με τα συνδικάτα – Στόχος να μην κλείσουν τα εργοστάσια στη Γερμανία
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές κοντέινερ των ΗΠΑ από τις ασιατικές χώρες