• Business

    Δημόσιος τομέας: Όλα για τις προσλήψεις από την κυβέρνηση


    Δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μία προνομιακή σχέση με τον δημόσιο τομέα. Εξ ορισμού “φιλική” προς το Δημόσιο λόγω ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, και εξίσου “φιλική” προς τους δημοσίους υπαλλήλους που με τις ψήφους τους τη βοήθησαν να κερδίσει δύο φορές τις εκλογές, η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει με νέο “αίμα” το δυσλειτουργικό Δημόσιο, κόντρα σε κάθε λογική, την ώρα που θέτει συνεχώς εμπόδια στις επενδύσεις από ιδιώτες, δείχνοντας εμφανώς την πρόθεσή της να αναδείξει τον δημόσιο τομέα σε κύριο εργοδότη στην Ελλάδα (μια στρατηγική που βέβαια όλοι είδαμε πού οδήγησε στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν…).

    Όσο κι αν στην κυβέρνηση δεν θέλουν να το παραδεχτούν επίσημα, τα στοιχεία της Eurostat δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τις προθέσεις της: μέσα σε ένα χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016, η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 0,7%, ή κατά 107 εκατομμύρια ευρώ. Ε, δε θέλει και πολύ για να καταλάβει κανείς ότι αυτό σημαίνει μία αξιόλογη αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων…

    Πώς όμως έγινε αυτό; Δεν υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό του δημόσιου τομέα; Φυσικά και υπάρχουν (ο γνωστός κανόνας 1 προς 5: μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο). Απλώς η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τις ακυρώσει στην πράξη με παρεμβάσεις της οι οποίες οδηγούν σε αυτό που γνωρίσαμε ως παλιό, κακό Δημόσιο…

    Για παράδειγμα, έχει δοθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η δυνατότητα στους δήμους να… αγνοούν τον κανόνα 1 προς 5 και να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις, εφόσον το επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους, ή ακόμα και να τους δίνουν αυξήσεις μισθού, ενώ παράλληλα έχει επιτραπεί στους δήμους να μετατρέψουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, “φορτώνοντας” το Δημόσιο με επιπλέον βάρη, και ανοίγοντας την… όρεξη των δανειστών για νέες περικοπές και αυξήσεις φόρων.

    Σε αυτές τις “παρεμβάσεις” θα πρέπει να προσθέσουμε και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, που επίσης έχει υψηλό κόστος, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επέκτασή του και στις περιφέρειες της χώρας.

    Επιπλέον, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η παράταση όλων των συμβάσεων εργασίας του Δημοσίου με το προσωπικό καθαριότητας στα υπουργεία μέχρι το τέλος του 2017, καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης καθαριστριών που μέχρι πρότινος εργάζονταν για εργολαβικές εταιρείες.

    Και φυσικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επαναφέρει στο Δημόσιο υπαλλήλους που είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια (όπως έγινε π.χ. με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών), ενώ έχει ακυρώσει στην πράξη την κινητικότητα στο Δημόσιο, που είχε εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Όλα για τα “παιδιά” τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ετοιμάζουν σκληρό Brexit και εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπουτάρης: Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας – Με αντιμετωπίζουν σαν λεπρό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κουμουτσάκος: Η Ευρώπη χρειάζεται επισκευές, όχι κατεδάφιση



    ΣΧΟΛΙΑ