Τελεσίγραφο έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προς τον Τζο Μπάιντεν προκειμένου να μην «παίζει με την φωτιά» για την Ταϊβάν. Την ίδια ώρα οι ανησυχίες του Πεκίνου αυξάνονται για πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί που διεκδικείται από την Κίνα.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι είπε στον Μπάιντεν στη συνομιλία τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τηρήσουν την “αρχή της μίας Κίνας” και τόνισε ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων.

Η στάση της Κίνας

Το Πεκίνο έχει εκδώσει κλιμακούμενες προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις σε περίπτωση που η Πελόζι -μια Δημοκρατική όπως ο Μπάιντεν- επισκεφθεί την Ταϊβάν, η οποία λέει ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενες κινεζικές στρατιωτικές και οικονομικές απειλές. Μια επίσκεψη του προέδρου της Βουλής θα ήταν μια δραματική, αν και όχι άνευ προηγουμένου, επίδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ στο νησί.

“Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν μόνο”, αναφέρουν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Σι είπε στον Μπάιντεν. “( Εμείς) ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό ξεκάθαρα”. Η Κίνα έχει δώσει ελάχιστες ενδείξεις για συγκεκριμένες απαντήσεις που θα μπορούσε να κάνει εάν η Πελόζι, επί μακρόν επικριτής του Πεκίνου, ιδιαίτερα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιήσει το ταξίδι.

Η συνομιλία των προέδρων διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι θα έχουν μια ευρεία ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα δεν έχει καταδικάσει ακόμη.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν

Ωστόσο, στον πυρήνα της, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν τη συνομιλία ως μια άλλη ευκαιρία για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των οποίων οι δεσμοί θολώνονται όλο και περισσότερο από τις εντάσεις για τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν, την οποία ο Σι έχει ορκιστεί να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα, δια της βίας. αν είναι απαραίτητο.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν και ακολουθεί την “πολιτική της μιας Κίνας” που αναγνωρίζει διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι. Αλλά είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στο νησί τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και οι πιέσεις στο Κογκρέσο έχουν αυξηθεί για πιο ρητή υποστήριξη. Ένα άτομο που ενημερώθηκε για τον προγραμματισμό της κλήσης είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η κατ ιδίαν συνομιλίες ηγετών είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Σι έχει επίσης συμφέρον να αποφύγει την κλιμάκωση, καθώς επιδιώκει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στην εξουσία στο συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που αναμένεται το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κακόβουλο λογισμικό στα κινητά πέντε Γάλλων υπουργών