ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος
Περιεχόμενα
Με νηφαλιότητα αλλά και έμπρακτη αποφασιστικότητα απαντά η Ελλάδα στην νέα κορύφωση της τουρκικής απειλής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο και αύριο συναντάται με τις ομολόγους του Γερμανίας και Γαλλίας σε Αθήνα και Παρίσι αντιστοίχως.
Η διπλωματική αυτή αντεπίθεση αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, το άμεσο αντανακλαστικό της ελληνικής Κυβέρνησης στην επισημοποίηση εκ μέρους της Άγκυρας, της 9ης Αυγούστου ως νέα ημερομηνία εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, με την ανακοίνωση του ακριβούς προορισμού και της αποστολής του να αναλαμβάνει ο ίδιος ο Ερντογάν. Και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα «χτυπήσει» στο θαλασσοτεμάχιο «6» της ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται τίποτε, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, με δεδομένες τόσο τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές στοχεύσεις της Τουρκίας όσο και το ανατολίτικο παζάρι στο οποίο παγίως επιδίδεται ο «Σουλτάνος».
Πάντως, ενδεικτικές των προθέσεων της Άγκυρας και του κλίματος που έρχεται να αντικαταστήσει την ψευδαίσθηση για «ήρεμα νερά» το φετινό καλοκαίρι είναι και οι καθημερινώς επαναλαμβανόμενες εφ όλης της ύλης αιτιάσεις Τσαβούσογλου, καθώς και η προαναγγελία αποστολής επιστολής προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, που επιβεβαιώνει πλήρως προηγούμενο ρεπορτάζ του mononews.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στο πλαίσιο του συντονισμού και της προετοιμασίας απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, στη Λευκωσία ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση όχι μόνο με τον Κύπριο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα Νεοφύτου, Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη.
Ενώ, σε Αθήνα και Λευκωσία αναδεικνύουν το νέο «stop» Μενέντεζ προς Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε να σταματήσει τις προκλήσεις αμέσως, και μάλιστα από το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κυπρίων της Διασποράς, τασσόμενος εκ νέου κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία, αδειάζοντας έτσι τον Τσαβούσογλου, που εκτιμά πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον “πάνε καλά”.
Τι γυρεύει η Αν. Μπέρμποκ σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα;
Η διπλωματική κινητικότητα είναι πολυεπίπεδη. Στην Αθήνα φτάνει το μεσημέρι η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, προερχόμενη από την Κύπρο και πριν μεταβεί στην Τουρκία στο εξ αναβολής, λόγω κορονοϊού, ταξίδι της.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, με την πλούσια ημερήσια διάταξη να περιέχει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, την Ενέργεια και τα Δυτικά Βαλκάνια, θα κυριαρχήσουν βεβαίως, τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας προτίθεται, ενώπιον της ομολόγου του, να καυτηριάσει εκ νέου τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της γείτονος, όπως αυτός αποτυπώνεται εσχάτως σε χάρτες τύπου Μπαχτσελί, στην εντεινόμενη ρητορική περί αλλαγής των συνόρων και του staus quo που διαμόρφωσαν οι διεθνείς Συνθήκες, αλλά κυρίως στις έμπρακτες αμφισβητήσεις επί του πεδίου κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πλέον, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος.
Εξοπλισμοί και υποβρύχια διακινδυνεύουν την αξιοπιστία Μπέρμποκ
Με αυτά τα δεδομένα, στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας Δένδια αναμένεται να βρεθεί και το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας από το Βερολίνο, με έμφαση στο ζήτημα των υποβρυχίων τύπου 214.
Η ελληνική διπλωματία φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει από την κα. Μπέρμποκ να πάρει θέση, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τοποθετήσεις σε βάρος της επεκτατικής Τουρκίας και της τότε κυβερνητικής γερμανικής πολιτικής εξοπλισμών της Άγκυρας. Με την μετεκλογική της διατύπωση περί ανάγκης επίλυσης των προβλημάτων «με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση της έντασης» να απέχει έτη φωτός από τις προηγούμενες θέσεις που κατ΄ επανάληψη είχε διατυπώσει ως αρχηγός των Πρασίνων της Γερμανίας. Όπως και η … προσαρμογή της στην επίσημη θέση του Βερολίνου για τα υποβρύχια: «Η συμφωνία με την Τουρκία έχει συνομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν πρόκειται για υποβρύχια, αλλά για τμήματα υποβρυχίων που προέρχονται από τη Γερμανία και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υποβρυχίων στην Τουρκία».
Απέναντι σε αυτά τα έωλα επιχειρήματα, που δυστυχώς για την αξιοπιστία της δημοφιλέστερης Γερμανίδας πολιτικού, αναμένεται πως θα επαναληφθούν αύριο, ο κ. Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα τονίσει την αντίφαση της γερμανικής στάσης με γνώμονα την ασφάλεια, τη σταθερότητα αλλά και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υπό το φως και του πολέμου στην Ουκρανία.
Δεν θεωρούμε σωστό να δίνετε μιας τέτοιας δυνατότητας όπλο σε μια αναθεωρητική δύναμη. Και σε κάθε περίπτωση, όταν η Γερμανία συμφώνησε να δώσει αυτά τα υποβρύχια, η Τουρκία ήταν σε μια φάση προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρεται αποφασισμένος να τονίσει ο ΥΠΕΞ.
Ζητούμενο για την Αθήνα είναι λοιπόν μια δημόσια τοποθέτηση Μπέρμποκ που θα δίνει τέλος στην πολιτική των ίσων αποστάσεων του Βερολίνου, επιβεβαιώνοντας και τη διάρκεια της πρόσφατης στροφής του Καγκελάριου Σολτς. Δηλαδή ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας από την Τουρκία.
Αν και πηγές μιλούν διερευνητικές του Βερολίνου για μια διαμεσολαβητική προσπάθεια στα πρότυπα αυτής του 2020, επί Μέρκελ, τονίζεται αφενός ότι τα δεδομένα έκτοτε έχουν αλλάξει άρδην, αφετέρου ότι υπάρχει σαφής διαφωνία επί των “κόκκινων” γραμμών ανάμεσα στις τρεις πρωτεύουσες.
Διπλωματικού «μαραθωνίου» συνέχεια
Πάντως, ο Νίκος Δένδιας εντείνει την διπλωματική εκστρατεία της Κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική απειλή. Χθες, συνομίλησε για πολλοστή φορά, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι επίκεινται νέες σημαντικές ανακοινώσεις Αθήνας και Καΐρου. Αύριο, μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με την νέα Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κ. Κολονά, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν το γεγονός ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενόσω η ΥΠΕΞ της Γερμανίας θα βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Μ. Τσαβούσογλου.
Υπογραμμίζεται επίσης, ότι στη συνάντηση Δένδια- Κολονά πρώτο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της Συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία ρητώς προβλέπεται ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης. Διόλου τυχαία οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η συζήτηση Δένδια- Κολονά για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διεξαχθεί «υπό το φως της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων».
Στο Κίεβο μετά την πτώση του Antonov
Στις 25 Αυγούστου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να μεταβεί στο Κίεβο, για πρώτη φορά μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και το διάβημα της Αθήνας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι για την (μη) πρότερη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε το Antonov που κατέπεσε έξω από την Καβάλα.
Κυρίως όμως μετά από την δήλωση Δένδια, που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για λαθρεμπόριο όπλων από το Κίεβο: «Η ενίσχυση της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό από τη Δύση γίνεται επ’ ονόματι συγκεκριμένων αρχών της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας (…), άρα δεν είναι δυνατόν η ίδια η εξαγωγή να ενυποθηκεύει τις αξίες για τις οποίες γίνεται».
Οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα επεκταθούν στο θέμα της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, την προστασία της ελληνικής ομογένειας, την στήριξη της Ελλάδος προκειμένου να χαρακτηριστεί το ιστορικό κέντρο της Οδησσού ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, και φυσικά. την επόμενη μέρα του πολέμου και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και της Μαριούπολης.
Διαβάστε επίσης:
Στην Κύπρο την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας
Εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το κέντρο συντονισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας
- Ντόναλντ Τραμπ: Θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε «όλα» τα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό και τον Καναδά
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα