Κάθε φορά που γίνεται συναλλαγή σε ένα κατάστημα μέσω POS, η πληρωμή θα καταγράφεται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής και ταυτόχρονα θα πιστώνεται συγκεκριμένος λογαριασμός του επιχειρηματία, ο οποίος θα είναι από πριν δηλωμένος στην εφορία.

Αυτό προβλέπει στην πράξη η νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για την υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα υποδοχής καρτών πληρωμής, τα POS, εντός έξι μηνών.

Η υποχρέωση της διασύνδεσης, αφορά στις επιχειρήσεις που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

Παρά τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται, υπάρχουν ακόμα φαινόμενα πληρωμών σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, με τα έσοδα να μην παρουσιάζονται στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Έτσι, θα αποκλειστεί το φαινόμενο, να πληρώνεται η συναλλαγή με κάρτα, να εκδίδεται κανονικά απόδειξη από την ταμειακή μηχανή, αλλά το ποσό πληρωμής να καταλήγει σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό στη Μάλτα, στην Κύπρο ή στη Βουλγαρία.

Πώς θα γίνεται η σύνδεση

Με το νέο σύστημα, που θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2023:

  • Η συναλλαγή θα ξεκινά από την ταμειακή μηχανή. Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο EFT/POS.
  • Το EFT/POS επιβεβαιώνει στον ΦΗΜ τη λήψη του αιτήματος θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  • Το EFT/POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή έγκριση offline ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.
  • Το EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του από τον ΦΗΜ εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
  • Ο ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον ΦΗΜ.

Επίσης:

  • Τα EFT POS που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση, το ποσό πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.
  • Στην ειδική περίπτωση όπου έχει ήδη εκ-δοθεί από τον ΦΗΜ λογιστικό στοιχείο για το οποίο αναμένεται μεταγενέστερη πληρωμή από το EFT POS, αυτό το λογιστικό στοιχείο προφορτώνεται στο EFT POS από τον ΦΗΜ.
  • Το EFT POS έχει την δυνατότητα στην συνέχεια να πραγματοποιήσει μία και μόνη χρεωστική συναλλαγή, για κάθε ένα από τα προφορτωμένα λογιστικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η αλλαγή του προς εξόφληση ποσού. Σε όλες τις περιπτώσεις, επιτρέπεται ωστόσο, η ρύθμιση του πλήθους δόσεων στο EFT POS.
  • Τα EFT POS επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτόνομα τις πιστωτικές συναλλαγές, δηλαδή επιστροφές ποσών σε κάρτα, οι οποίες τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα εκδοθέντα παραστατικών πωλήσεων. Τα EFT POS πραγματοποιούν αυτόνομα τις προεγκρίσεις.

Διαβάστε επίσης:

4 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο και δόση δανείου

Δημόσιο: Χάνει έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά κερδίζει από ΦΠΑ